În pofida nemulțumirilor publice pentru Legea offshore, OMV Petrom investește 30 de milioane de euro în forarea a 2 noi sonde în Marea Neagră

În pofida nemulțumirilor publice pentru Legea offshore, OMV Petrom investește 30 de milioane de euro în forarea a 2 noi sonde în Marea Neagră

Plaforma GSP Uranus apropiindu-se de instalatiile OMV Petrom din Marea Neagra

scris 1 iul 2019

În pofida nemulțumirilor exprimate public în legătură cu Legea offshore, OMV Petrom a lansat o nouă campanie de foraj în apele de mică adâncime ale Mării Negre, în perimetrul Istria din Marea Neagră, campanie care va costa compania peste 30 de milioane de euro.

Potrivit oficialilor OMV Pertrom, până la finalul anului vor fi forate două sonde noi.

Urmărește-ne și pe Google News

“Ne menținem angajamentul față de România și investim sume importante pentru asigurarea necesarului de energie al României. Perimetrul Istria, aflat în apele de mică adâncime ale Mării Negre, are peste 30 de ani de istorie în producția de țiței și gaze. Deși zăcămintele sunt mature și au atins vârful producției cu ani în urmă, investițiile susținute și utilizarea unor soluții tehnice adecvate ne permit să deblocăm resurse suplimentare și să compensăm declinul producției”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Upstream.

Cele două sonde vor fi forate la adâncimi de peste 2.000 de metri sub fundul mării, în ape cu o adâncime de aproximativ 50 de metri. Sondele vizează suplimentarea producției din zăcământul Lebăda Est (țiței și gaze asociate), descoperit în 1979.

Plaforma GSP Uranus apropiindu-se de instalatiile OMV Petrom din Marea Neagra

Plaforma GSP Uranus apropiindu-se de instalatiile OMV Petrom din Marea Neagra

Până în prezent, OMV Petrom a investit în producția offshore din apele de mică adâncime din Marea Neagră peste 350 de milioane de euro între 2014 și 2018, inclusiv pentru forarea a zece noi sonde și sidetrack-uri, modernizarea sistemului de comprimare a gazelor și modernizarea instalațiilor de producție.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (blocul Istria) și activități de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Producția de țiței și gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2018, a reprezentat circa 17% din producția Grupului în România. Producția de țiței și gaze provenită din Marea Neagră în 2018 este echivalentă cu cantitatea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul a 3,5 milioane de autoturisme.

Producția provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare: Lebăda Est (descoperit în 1979), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruș (descoperit în 1999) și Delta (descoperit în 2007 ).

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român. Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a introdus plafonarea prețului la gaze,  și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
marea neagră
offshore
investitii
foraj