Majoritatea taxelor vamale între UE și Vietnam vor fi eliminate. Acordurile de comerț și investiții semnate azi în numele UE de ministrul Ștefan-Radu Oprea

Majoritatea taxelor vamale între UE și Vietnam vor fi eliminate. Acordurile de comerț și investiții semnate azi în numele UE de ministrul Ștefan-Radu Oprea
scris 30 iun 2019

Ministrul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea a semnat astăzi, în numele Uniunii Europe, Acordul de Comerț Liber (ACL) și Acordul privind Protecția Investițiilor (API) între UE și Vietnam. Ceremonia a avut loc la Hanoi, capitala Vietnamului.

ACL are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71% odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerțul cu bunuri și 3,6 miliarde de dolari din comerțul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiții în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această țară pentru a acoperi regiunea Mekong.

VIDEO Căpitanul vasului unui ONG care trasporta ilegal migranți africani în Italia a fost arestat CITEȘTE ȘI VIDEO Căpitanul vasului unui ONG care trasporta ilegal migranți africani în Italia a fost arestat

Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare. UE exportă în Vietnam mașini și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole.

Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va reduce barierele netarifare existente și va deschide companiilor din UE accesul pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice, în timp ce API va consolida protecția investițiilor UE în Vietnam, anunță Ministerul pentru Mediu de Afaceri.

Acordul conține prevederi referitoare la protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor și dezvoltarea durabilă. Include și angajamente de implementare a standardelor Organizației Internaționale a Muncii (precum libertatea de asociere și interzicerea muncii copiilor) și de implementare a convențiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecția biodiversității.

Patriarhul Daniel: Biserica va folosi cu înțelepciune rețelele de socializare pentru comunicarea cu omul de astăzi. „Trăiți ca oameni liberi, dar nu ca și cum ați avea libertatea drept acoperământ al răutății” CITEȘTE ȘI Patriarhul Daniel: Biserica va folosi cu înțelepciune rețelele de socializare pentru comunicarea cu omul de astăzi. „Trăiți ca oameni liberi, dar nu ca și cum ați avea libertatea drept acoperământ al răutății”

Negocierile dintre cele două părți au început în iunie 2012 și au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE și Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL și API.

Pe data de 25 iunie 2019, Consiliul UE a adoptat decizia de semnare a două acorduri.

Președinția României a fost implicată în finalizarea procedurilor de către Consiliu pentru ca semnarea celor două acorduri să fie posibilă până la sfârșitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două Acorduri.

Ministerul Ștefan-Radu Oprea a participat la ceremonie în calitate de președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerț, alături de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerț. În numele Vietnamului au semnat Tran Tuan Anh, ministrul Industriei și Comerțului, și Nguyen Chi Dung, ministrul Planificării și Investitiilor. 

”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerțului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici. Aceste acorduri aduc avantaje și oportunități foarte mari pentru consumatorii, angajații și companiile din UE și din Vietnam”, a declarat Oprea.

În urma avizului Curții Europene de Justiție (CJUE) din mai 2017, Comisia a decis să propună două acorduri separate și anume:
• Un Acord de Comerț Liber care conține domenii aflate în competența exclusivă a UE și, prin urmare, necesită aprobarea Consiliului UE și a Parlamentului European în vederea intrării în vigoare;
• Un Acord privind Protecția Investițiilor (IPA) care va trebui să treacă prin procedurile naționale de ratificare ale tuturor statelor membre UE înainte de intrarea în vigoare. Așadar, se prevede ca orizontul de timp pentru punerea în aplicare a acestui acord să fie mult mai lung.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
acord ue - vietnam
taxe vamale
exporturi
barieie
atefan-radu oprea