Odată cu ofertele speciale lansate vara de hotelieri, cât și cu explozia de zboruri low cost, Bucureștiul a devenit accesibil și pentru turiștii străini cu venituri mici. Două treimi dintre străinii care se cazează vara în hotelurile din Capitală nu își permit să mănânce la restaurant și vin cu mâncare și bere la litru în cameră, povestește, pentru Profit.ro, Mihai Acatrinei, directorul hotelului Ramada Majestic (4 stele) din centrul Bucureștiului.
Mai mult de trei sferturi dintre turiștii care se cazează anual în hotelurile din București sunt oameni de afaceri sau corporatiști veniți în interes de serviciu, pentru congrese sau conferințe. Ceilalți sunt turiști care vin să viziteze orașul, din ce în ce mai mulți, de la an la an. Mulți dintre ei sunt atrași de artiștii străini care vin să concerteze în Capitală. În anii trecuți, majoritatea acestor turiști erau cu venituri medii sau ridicate, persoane care consumau de la minibarurile hotelurilor și intrau frecvent în restaurante.
În ultima perioadă, însă, lucrurile s-au schimbat. Tot mai multe companii aeriene low cost au curse spre București, iar o călătorie spre capitala României a devenit accesibilă pentru turiștii cu venituri mici din multe țări europene. În plus, hotelierii, rămași fără turiștii de bază, adică cei de business, care vara sunt în vacanță, au lansat tot felul de oferte speciale, coborând tarifele cu 20-25% sau chiar mai mult.
CITEȘTE ȘI Ce-i lipsește Bucureștiului ca să fie oraș turistic?Mihai Acatrinei spune că din totalul turiștilor care ajung vara în hotel, în București, două treimi au venituri la limită și nu își permit să intre în restaurante. "Vin cu de toate în cameră, de la mâncare din fast food-uri până la bere la pet", adaugă el, afirmând câ în această categorie intră cupluri tinere sau familii cu copii mici. Acești turiști vin din țări precum Franța, Italia, Germania și Israel. Ținând cont că vorbim de un hotel de patru stele din centrul Bucureștiului, este foarte posibil ca în structurile de trei și două stele ponderea celor care nu-și permit să mănânce la restaurant să fie și mai mare de 60-70%.
Prin comparație, turiștii de business, dar și majoritatea celor care veneau să viziteze orașul în anii trecuți, își permiteau să mănânce la restaurantul hotelului, consumau și din minibar, iar în schimb nu aduceau mâncare din oraș în camere. Indiferent cât de puțin cheltuitori sunt turiștii străini care ajung vara în oraș, hotelierii sunt bucuroși că gradul de ocupare crește de la an la an.
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) spune că ocuparea medie a hotelurilor din Bucuresti a crescut de la circa 63 % în 2014 la aproape 68% anul trecut. Pentru 2016 creșterea pieței pe primele șase luni a fost de circa 15%, bazată aproape egal pe creșterea în volum, cât și pe majorarea tarifului mediu. Pe primele șase luni ale acestui an Bucurestiul a avut un grad de ocupare de cca 70%.
CITEȘTE ȘI Teribilul secret care miroase
Ile arată că lunile de vară (august, dar mai ales iulie) au ieșit din topul lunilor cu cel mai slab grad de ocupare pe vară în Bucureș ti, ajungând să depășească 60%. "Asta vine ca rezultat al creșterii atractivității orașului, al efectului evenimentelor, concertelor și al creșterii numărului de curse low-cost pe Otopeni", adaugă șeful FIHR.
În primele șase luni ale acestui an numărul turiștilor care au vizitat Capitala României a fost de peste 1,8 milioane, de mai bine de patru ori mai mare decât acum 15 ani, dar de zece ori mai puțini decât numărul celor care vizitează Londra și Paris și de trei ori mai puțini ca la Praga, arată datele Institutului Național de Statistică (INS) citate de News.ro.
CITEȘTE ȘI Peste 1,8 milioane de turiști au vizitat Capitala în primele șase luni din an Cu toate acestea, Bucureștiul rămâne în coada clasamentelor când vine vorba de cele mai căutate orașe europene, pentru că nu știe să se promoveze. Capacitatea de cazare a Bucureștiului aproape că s-a triplat în ultimii 15 ani. Dacă în anul 2000 erau 7.422 de locuri de cazare, în prezent sunt peste 20.000 de locuri de cazare. Au apărut atât hoteluri noi, dintre care o parte sunt operate în management sau sub franciză de către lanțuri internaționale, precum și multe apartamente în regim hotelier clasificate oficial și hosteluri, dedicate în special tinerilor.
Cei mai mulți turiști au venit, în prima jumătate a acestui an, din Germania (119.660), Italia (108.804), Israel (100.370), Franța (67.893), Marea Britanie (66.923) și SUA (62.991).