Guvernul demarează operațiunea "dividende pentru salarii", băgând mâna mai adânc în profitul Transgaz

Guvernul demarează operațiunea "dividende pentru salarii", băgând mâna mai adânc în profitul Transgaz
scris 8 apr 2016

Statul a început operațiunea de finanțare a promisiunii de majorare a salariilor bugetarilor cu dividende din profiturile companiilor de stat, forțând Transgaz, operatorul sistemului național de transport de gaze naturale, să majoreze cota de profit distribuită acționarilor cu 30% față de planurile inițiale ale companiei, de la 250,07 milioane de la 325,07 milioane de lei.

Transgaz este controlată de stat prin Ministerul Economiei, care deține 58,5% din acțiunile companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Ministerul Economiei a cerut modificarea punctelor de pe ordinea de zi a AGA Transgaz, convocată pentru 28 aprilie, referitoare la distribuirea profitului obținut de companie anul trecut și la valoarea dividendului brut pe acțiune.

ANAF: Ce categorii de acte administrative, fiscale și procedurale sunt valabile fără semnătură și ștampilă CITEȘTE ȘI ANAF: Ce categorii de acte administrative, fiscale și procedurale sunt valabile fără semnătură și ștampilă

Față de propunerea inițială a Consiliului de Administrație al Transgaz, Ministerul Economiei vrea majorarea cu 30% (75 de milioane de lei) a valorii dividendelor cuvenite acționarilor din profitul pe anul trecut al companiei, respectiv de la 250,07 milioane de lei la 325,07 milioane de lei, precum și a dividendului brut, de la 21,24 lei/acțiune la 27,61 lei/acțiune.

În acest fel, cota de repartizare către acționari a profitului este majorată de la procentul inițial de 50,02% la 65,02%. Dividendele brute cuvenite Ministerului Economiei, acționarul majoritar al Transgaz, ar urma astfel să crească cu 44 de milioane de lei, de la 146,2 milioane de lei la 190,2 milioane de lei.

În mod corespunzător, partea din profitul Transgaz destinată constituirii surselor proprii de finanțare ale companiei, inclusiv pentru investiții, este diminuată cu 75 de milioane de lei, de la 238,65 milioane de la 163,65 milioane de lei. Cota de profit destinată salariaților Transgaz rămâne neschimbată, la circa 11,2 milioane de lei.

Șepci de 38.000 de dolari, tricouri și geci puse în vânzare cu ocazia retragerii din activitate a lui Kobe Bryant CITEȘTE ȘI Șepci de 38.000 de dolari, tricouri și geci puse în vânzare cu ocazia retragerii din activitate a lui Kobe Bryant

Guvernul a anunțat, recent, că ia în calcul ca sursă de finanțare a majorării salariilor bugetarilor dividendele încasate de la companiile de stat din subordine. În acest sens, Executivul ia în calcul modificarea legislației în vigoare, pentru majorarea cotei din profit pe care companiile de stat trebuie să-l distribuie în mod obligatoriu acționarilor sub formă de dividende de la nivelul actual de 50% la 75%.

Salariile bugetarilor sunt programate să crească începând cu 1 august, cu plată din septembrie, cu creșteri mai mari, cu până la 20%, doar pentru angajații mai prost plătiți în prezent, precum cei din asistența socială, care totalizează însă aproximativ jumătate din bugetari, în cazul altora majorarea fiind de doar 1%.

Impactul financiar a fost calculat la 500 de milioane de lei pentru acest an și la 2,3 miliarde de lei brut (1,5 miliarde de lei net) pentru anul viitor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că "sute de milioane" din impactul bugetar al acestor majorări salariale va fi asigurat din dividendele care sunt vărsate la buget de către companiile de stat, precum și din cele aferente participațiilor minoritare ale statului la alte companii, susținând totodată că măsura nu va afecta planurile de investiții ale companiilor de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
dividende
dividende companii de stat
majorare salarii bugetari
salarii bugetari
majorare salarii
ministerul economiei