Fondul grec de investiții Zeus Capital Management, fondat în 2007 de Stelios Zavvos, un fost manager al Citibank, participă la licitații în București pentru achiziția de clădiri de birouri a căror prețuri sunt cuprinse între 30 și 120 de milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La începutul acestui an, Zeus Capital și-a făcut intrarea pe piața din Varșovia prin achiziția unei clădiri de birouri. În România, fondul i-a plătit circa 12 milioane de euro antreprenorului Ionuț Dumitrescu în 2012 pentru clădirea de birouri HQ Victoriei din București și mai deține pachete de apartamente în ansamblurile Emerald Residence și Signature Herăstrău.
„Căutăm activ clădiri de birouri în București la prețuri cuprinse între 30 și 120 de milioane de euro. Am participat la câteva licitații recent, dar nu pot divulga dacă suntem în negocieri în prezent. Sperăm ca anul acesta să avem o proprietate nouă în portofoliul local“, spune pentru Profit.ro Lila Pateraki, directorul de investiții al Zeus Capital Management.
Ea precizează că fondul pe care îl reprezintă nu realizează investiții speculative, dar că acceptă un anumit grad de neocupare la clădirile pe care le vizează.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Nu contează amplasamentul imobilului sau vârsta lui dacă este bine întreținut și are chiriași valoroși“, explică Pateraki.
Prezent la seminarul imobiliar SEE Property Forum, managerul a arătat că piața imobiliară românească este deseori descrisă în termeni laudativi, deși prezintă riscuri reale.
„Toată lumea se rezumă la randamentele investiționale (yield-uri), însă uită că investitorii trebuie să își finanțeze achizițiile. Ce este mai interesant: un randament de 6,5% în Polonia, cu o marjă a dobânzii de 2% și o rată a amortizării de 2% (rată liniară, n.red.), sau un randament de 7,5% în România, cu o marjă a dobânzii de 3% și o rată a amortizării de 3-5%? Când calculezi cash-on-cash (câștigul anual al investitorului în raport cu dobânda plătită în aceeași perioadă, n.red.) ai putea realiza că România este o poveste frumoasă, dar când intri în analiză, apar semne de întrebare“, spune Lila Pateraki.
Yield-ul sau randamentul investițional este un indicator folosit în piața imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăți. Valoarea netă a acestuia este calculată prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietății. Indicatorul este la 7,25% pentru birourile din București, 7% pentru proprietățile de retail și 8,25% pentru industrial. Cu cât procentul este mai mare cu atât imobilul este mai ieftin.