GRAFICE Efectul OUG 114. OMV Petrom și-a majorat cu 12 procente cota pe piața concurențială a gazelor, în detrimentul Romgaz și al micilor furnizori

GRAFICE Efectul OUG 114. OMV Petrom și-a majorat cu 12 procente cota pe piața concurențială a gazelor, în detrimentul Romgaz și al micilor furnizori
scris 12 mar 2020

Adoptarea controversatei Ordonațe de Urgență 114 din 2018 a bulversat piața concurențială a gazelor din România, atât în ceea ce privește consumul, cât și prețurile. OMV Petrom s-a folosit de relația privilegiată pe care o are cu compania mamă, OMV, și și-a majorat importurile pentru a compensa penuria existentă în prima parte a anului trecut pe piața internă. Astfel, și-a majorat cota de piață de la 28%, în martie 2019, la 40%, în martie 2020, reiese din lista privind privind stocul minim de gaze naturale pentru 2020, analizată de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Datele ANRE confirmă analiza făcută de Profit.ro în ianuarie, potrivit căreia Romgaz a pierdut în ultimul trimestru al anului trecut o cotă de piață considerabilă în favoarea OMV Petrom, care a apelat la importuri pentru a-și putea îndeplini obligația de tranzacționare pe piețele centralizate a 50% din producția internă. Romgaz a vândut în trimestrul al patrulea către terți doar 12,9 TWh, în scădere cu 14% față de cantitatea din perioada similară a anului anterior, de 15 TWh. În aceeași perioadă, OMV Petrom a vândut către terți nu mai puțin de 17,11 TWh, o cantitate în creștere cu peste 7,5 TWh sau 75% față de cea din ultimul trimestru al lui 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit listei inițiale redactate în aceste zile de ANRE, OMV Petrom are o obligativitate de înmagazinare gaze aferentă pieței concurențiale de 4 TWh, iar Romgaz, una de 1,39 TWh.

Confirmare. Carburanții s-au ieftinit, în cazul liderul pieței, OMV Petrom, chiar și cu 10 bani/l. Benzina se apropie de 4,8 lei/l CITEȘTE ȘI Confirmare. Carburanții s-au ieftinit, în cazul liderul pieței, OMV Petrom, chiar și cu 10 bani/l. Benzina se apropie de 4,8 lei/l

Comparativ, potrivit listei din martie 2019, obligativitatea impusă de ANRE OMV Petrom era de 2,5 TWh, iar cea alocată Romgaz, de 1,52 TWh.

Concluzia este că OMV Petrom și-a majorat cota de pe piața concurențială de la 28% la 40% într-un an, în defavoarea Romgaz, a cărei cotă a scăzut de la 17% la 14%, și a micilor furnizori, care au ajuns la o cotă de 17% de la una de 26% în martie 2019.

Și cantitățile totale aferente pieței concurențiale erau mai mici potrivit listei de anul trecut, de 9 TWh, cu mai mult de un TWH sub cele de acest an, de 10,25 TWh. Probabil că furnizorii, dar și ANRE, se așteaptă ca, în urma liberalizării pieței de la 1 iulie, prețurile pentru consumatorii non-casnici să scadă, ceea ce ar urma să impulsioneze consumul.

FOTO Boeing a efectuat zborul inaugural al noii aeronave 777X, cel mai mare avion comercial cu două motoare din lume CITEȘTE ȘI FOTO Boeing a efectuat zborul inaugural al noii aeronave 777X, cel mai mare avion comercial cu două motoare din lume

Anul trecut, în urma alocării prin OUG 114, la preț plafonat de 68 de lei/MWh, a unei importante cantități de gaze pentru alimentarea consumatorilor casnici și CET-urilor piața concurențială a fost profund afectată.

Producătorii, în special Romgaz, au preferat să înmagazineze o parte din gazele produse, ceea ce a creat o penurie pe piața concurențială, atenuată de importuri. Astfel, prețul gazelor pentru consumatorii casnici a crescut considerabil.

EXCLUSIV Surse: Guvernul ia în calcul renunțarea la încasarea redevențelor offshore în bani în favoarea plății în natură CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surse: Guvernul ia în calcul renunțarea la încasarea redevențelor offshore în bani în favoarea plății în natură

OMV Petrom s-a folosit de acest prilej pentru a le face probabil oferte mai atractive și a câștiga cotă de piață, pe care a alimentat-o din importuri de la compania-mamă.

Evoluția din timpul anului este confirmată și de lista din ordinul final cu cantitățile alocate fiecărui furnizor din octombrie 2019. Deși în martie ANRE alocase o obligație de înmagazinare de doar 2,5 TWh către OMV Petrom, în octombrie, deja ajunsese la 3,5 TWH în octombrie, ca urmare a contractelor noi semnate în cursul anului.

Potrivit legislației, stocul de gaze naturale se stabilește pentru fiecare titular al licenței de furnizare a gazelor naturale în baza cantităților de gaze naturale efectiv furnizate fiecărei categorii de clienți finali din portofoliul propriu în anul anterior celui pentru care se stabilește stocul de gaze naturale și este ajustat, după caz, cu toate modificările de portofoliu de clienți finali survenite în perioada pentru care s-a recalculat stocul minim.

Stocul de gaze naturale este de minim 25% din consumul estimat pentru fiecare furnizor în parte.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
cote piata
romgaz
omv petrom
engie
e.on