GALERIE FOTO Fiica lui Isărescu, în 1991: "Tati, n-am înțeles din ce ai spus la televizor decât că o să fie inflație"

GALERIE FOTO Fiica lui Isărescu, în 1991: "Tati, n-am înțeles din ce ai spus la televizor decât că o să fie inflație" Galerie foto

În Sala de Consiliu, 1990. Sursă foto: BNR

scris 28 feb 2016

În 1991, Mugur Isărescu avea doar 42 de ani, mai mult păr decât astăzi și rame de ochelari spectaculoase. Ion Iliescu era președintele României, Alexandru Bârlădeanu trăia și era președintele Senatului, inflația anuală era de 170%, iar Adrian Năstase, Victor Stănculescu, Victor Babiuc și Adrian Severin, între timp condamnați penal, făceau parte din guvernele Petre Roman. Adrian Vasilescu era jurnalist la Curierul Național. Între timp, inflația a devenit negativă, piața valutară locală a căpătat adâncime și este gestionată cu echipamente digitale de ultimă generație, nu prin telex ca atunci, și avem guvern tehnocrat. Chiar dacă și-a schimbat între timp ochelarii cu unii mai sobri, Mugur Isărescu continuă să fie guvernatorul Băncii Naționale a României.

Săptămâna trecută, BNR a organizat conferința "Un sfert de veac de la redeschiderea pieței valutare în România". Expert în multitasking cum îl știm, guvernatorul Isărescu a combinat, în cadrul evenimentului, nostalgia unor vremuri de pionierat cu prioritățile momentului, neomițând să taxeze dur proiectul legislativ al dării în plată a imobilelor achiziționate prin credit ipotecar și prezentarea lui drept "lege economică", pe care a caracterizat-o drept "o gogomănie".

Urmărește-ne și pe Google News

"Păi înainte de '89 sau în '91 nu intrai la ASE dacă nu știai că legile economice sunt legi obiective, care acționează în afara voinței oamenilor, sunt precum legea gravitației, și nu făceai deosebirea clară între o lege juridică, emisă în Parlament, și o lege economică", a punctat guvernatorul.

Treichl, CEO Erste: Darea în plată nu va afecta profitul BCR, dar va schimba dramatic creditarea ipotecară în România CITEȘTE ȘI Treichl, CEO Erste: Darea în plată nu va afecta profitul BCR, dar va schimba dramatic creditarea ipotecară în România

Anul 1991, în care s-a redeschis piața valutară în România, a fost, iată, vedeta conferinței. "Un mare pas spre convertibilitatea leului", după cum caracteriza atunci guvernatorul Isărescu evenimentul, într-un interviu acordat viitorului său angajat și colaborator, Adrian Vasilescu, pe vremea aceea ziarist la Curierul Național. Interesant este că Vasilescu și-a permis să-l întrebe pe guvernator despre niște zvonuri privind o intervenție masivă a BNR pe piața neoficială, genul de întrebare care, astăzi, stârnește nemulțumire la BNR, mascată uneori prin ironii și urmată de obicei de considerații despre faptul că "BNR nu țintește un anumit curs al monedei naționale", care "este stabilit de piață".

La fel de interesant este că, în prezentarea susținută de guvernator și din care am preluat fotografiile prezentate în acest material, nu apare și răspunsul lui Isărescu la întrebarea lui Vasilescu.

Interviu acordat lui Adrian Vasilescu pentru Curierul Național. Sursă foto: BNR

Interviu acordat lui Adrian Vasilescu pentru Curierul Național. Sursă foto: BNR

Deschiderea pieței valutare a însemnat progres, dar și bătăi de cap. Totuși, pe vremea aceea Mugur Isărescu își găsea timp și pentru a semna comentarii în presă, ba chiar pentru a participa la lungi talk-show-uri în studiourile televiziunilor, ceea ce astăzi nu se mai întâmplă. Și, după cum se vede din acest articol apărut în Adevărul, marea problemă a BNR, atunci ca și acum, era comunicarea:

Lăcrămioara Isărescu (aproape 16 ani): "Tati, eu nu am înțeles nimic din ceea ce ai spus. Am înțeles cel mult că o să fie inflație".

Mugur Isărescu (42 de ani): "Bine, dar eu nu am spus asta. Am spus că noi ne vom lupta să combatem inflația, dar o creștere corectivă a prețurilor este necesară".

Lăcrămioara Isărescu:  "Nu știu ce ai vrut să spui, dar eu îți spun ce am înțeles".

Costin Isărescu (3 ani și jumătate):  "La cine vorbeai tu acolo?".

Articol apărut în ziarul Adevărul. Sursă foto: BNR

Articol apărut în ziarul Adevărul. Sursă foto: BNR

În prezentarea sa, guvernatorul Mugur Isărescu nu a uitat să amintească faptul că  "Totul a început cu legile inițiate în 1990 de Guvernul Petre Roman".

Guvernul Petre Roman, 1990. Sursă foto: BNR

Guvernul Petre Roman, 1990. Sursă foto: BNR

Isărescu a amintit, de asemenea, de învestirea conducerii BNR de către Adrian Severin, pe atunci consilier al premierului Petre Roman.

GALERIE FOTO Fiica lui Isărescu, în 1991:

"Lansarea primei licitații a fost rodul efortului mai multor entuziaști de la acea vreme din conducerea BNR, din câteva direcții de specialitate și cu sprijinul asistenței tehnice de la FMI și de la Banca Belgiei", se arată în prezentarea guvernatorului Isărescu. Printr-un ordin emis în februarie 1991, BNR a numit prima Comisie de licitație valutară. Primul președinte al Comisiei, Niculina Brebenel, a părăsit Banca Națională la finalul anului 2010, de pe poziția de director adjunct la Direcția Comunicare. 

Prima comisie de licitație valutară. Sursă foto: BNR

Prima comisie de licitație valutară. Sursă foto: BNR

Și a urmat prima zi de tranzacționare pe piața valutară de la București din epoca contemporană, 18 februarie 1991. A doua zi, pe 19 februarie, Parlamentul adopta Legea nr. 18 a fondului funciar, prima lege de restituire a proprietăților naționalizate de comuniști din România. Peste o săptămână, pe 25 februarie, statele foste comuniste din Europa Centrală și de Est semnau la Budapesta actul de desființare a structurilor militare ale Organizației Tratatului de la Varșovia.  

Prima ședință de tranzacționare a pieței valutare. Sursă foto: BNR

Prima ședință de tranzacționare a pieței valutare. Sursă foto: BNR

Totul respira un aer de pionierat, de entuziasm mixat cu improvizație. Prima cameră de dealing de la BNR aducea mai mult a redacție de ziar. Pe piața valutară erau doar 6 jucători. Rezerva valutară a României nu depășea 54 milioane de dolari. "Prețurile erau în dolari, românii fugeau de leu", își amintește guvernatorul. Tranzacțiile se comunicau prin telex. 

(DEX: TÉLEX, telexuri, s. n. Sistem mixt de telefonie și telegrafie în teleimprimator, care folosește prin comutare același circuit de transmisie. ♦ Serviciu de dactilografiere la distanță cu ajutorul teleimprimatorului. – Din fr. télex.).

Prima cameră de dealing de la BNR. Sursă foto: BNR

Prima cameră de dealing de la BNR. Sursă foto: BNR

Guvernatorul BNR ocupa autoritar prima pagină a ziarelor.

GALERIE FOTO Fiica lui Isărescu, în 1991:

Cursul oficial și bursa neagră funcționau în paralel.

Bursa neagră versus licitațiile bancare. Sursă foto: BNR

Bursa neagră versus licitațiile bancare. Sursă foto: BNR

Și apăreau și primele caricaturi. 

GALERIE FOTO Fiica lui Isărescu, în 1991:

De atunci, rata medie a dobânzii BNR s-a redus de la 18% la 1,75% pe an, rezerva valutară a avansat de la 54 de milioane la peste 34,5 miliarde dolari, iar cea de aur - de la circa 70 la mai mult de 103 tone cantitativ și de la 800 milioane la peste 3,7 miliarde dolari ca valoare. Contul de capital a fost complet liberalizat și sunt 37 de jucători pe piața valutară, față de 6 în 1991. Iar Mugur Isărescu este în continuare guvernatorul BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
bnr
banca nationala a romaniei
cursul valutar
cursul de schimb al leului
deprecierea leului
inflatie
cresterea preturilor
piata valutara