TUI Turcia contrazice autoritățile din turism: România n-are șanse să atragă rușii care nu mai merg în vacanțe în Antalya

TUI Turcia contrazice autoritățile din turism: România n-are șanse să atragă rușii care nu mai merg în vacanțe în Antalya
scris 25 feb 2016

La sfârșitul lunii ianuarie, îndurând gerul care l-a răpus chiar și pe Napoleon, două delegații românești, una condusă de Anca Nedea, șefa Autorității Naționale pentru Turism, și cealaltă având-o în frunte pe Corina Martin, președinta unei asociații și a unei federații de la mare, s-au aventurat la Moscova, iar la întoarcere au anunțat succese fără precedent în încercarea de a atrage în România turiștii ruși care nu vor mai merge în Antalya. Reprezentanții TUI Turcia se îndoiesc, însă, că România are vreo șansă, cel puțin în acest an.

După ce Vladimir Putin le-a interzis turoperatorilor ruși să mai trimită turiști în Antalya, diverse voci din turismul românesc au simțit că poate fi momentul în care România să se facă remarcată. Așa a plecat la Moscova Anca Nedea, însoțită de o delegație de agenți de turism care s-au întâlnit cu turoperatori ruși. Delegația română le-a prezentat rușilor în primul rând ofertele balneare, dar și alte destinații din țară, printre care și Delta și Litoralul. Dar, ca în bancurile cu cine a ajuns primul pe lună, Nedea a fost suprinsă să afle că, cu câteva zile înainte, ajunsese la Moscova, cu o delegație paralelă, și Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării și a Federației Asociațiilor de Promovare Turistică. Corina Martin a lansat la Moscova programul "Litoralul pentru ruși", care au fost invitați să-și facă vacanța de vară în luna mai pe litoralul nostru, la prețuri de 10 euro pe noapte la cazare.

Urmărește-ne și pe Google News

Metin Girgin, country manager al TUI Turcia, prezent la târgul de turism care a început joi la Romexpo, a spus că în urma conflictului cu Rusia, turcii se așteaptă ca în acest an să piardă peste 2,5 milioane de turiși ruși, care ajungeau în Antalya. Dar vestea proastă pentru Nedea este că acești ruși vor încerca să meargă tot la mare, și nu în stațiuni balneare sau în vizită la mănăstiri, unde le-a propus ea să ajungă.

Pentru Corina Martin, în schimb, există o veste bună și una proastă. Vestea bună e că șeful TUI Turcia crede că cea mai mare parte dintre turiștii ruși vor ajunge în stațiunile de la Marea Neagră. Vestea proastă este că nu e vorba de stațiuni românești și, în plus, rușii merg la mare nu în mai, ci în miezul verii, când temperaturile sar de 30 de grade. "Vor merge la Soci și în Peninsula Crimeea, dar și în Bulgaria", a declarat Metin Girgin pentru Profit.ro. Singura șansă ca ceva turiști să ajungă și la noi este ca ei să rezerve locuri peste capacitatea de cazare din Bulgaria. "Doar over booking-urile din Bulgaria e posibil să ajungă pe litoralul românesc", a mai spus el.

Turismul românesc, sărac, bolnav și neînarmat, pornește la vânătoare de ruși CITEȘTE ȘI Turismul românesc, sărac, bolnav și neînarmat, pornește la vânătoare de ruși

Oficialii TUI nu știu nici cât de bine pregătită este Bulgaria ca să primească surplusul de ruși, dar cred că ar putea caza în jur de 300.000 de turiști din această țară. Printre ruși, afirmă Girgin, sunt clienți de lux, care caută să cheltuiască mii de euro, dar cei mai mulți caută hoteluri de trei stele și sunt sensibili la tarife mici. În acest caz, e posibil ca unii dintre ei să fie atrași de ofertele de 10 euro pe noapte în luna mai venite din partea Corinei Martin? "Nu credem în așa ceva", a spus Girgin.

El crede că România nu e pregătită să primească turiști ruși și n-o să fie în stare să asigure condiții rapid, cu două luni înainte să înceapă sezonul. "Este foarte critic să te gândești că este posibil așa ceva. Nimeni nu va investi peste noapte pentru o incertitudine" Ce au în plus bulgarii? Un sezon mai lung cu trei săptămâni, ceea ce face diferența, crede șeful TUI Turcia.

Din cei 27.967 de ruși care s-au cazat în România în 2014, după cum spune Statistica, în stațiunile balneare au mers doar 439. Cu alte cuvinte, doar 1,5% din rușii care au ajuns la noi, deci au aflat cumva de țara noastră și ne-au studiat oferta turistică, au ales să meargă la băi. Chiar și pe litoral, renumit pentru cât este de neatractiv în ochii turiștilor străini, au ajuns 1.244 de ruși în urmă cu doi ani, de trei ori mai mulți decât la Govora și Herculane, după cum arată datele Institutului Național de Statistică, transmise la solicitarea Profit.ro.

În Deltă, considerată de autoritățile din turism un alt atu în încercarea de a-i atrage, au venit, în 2104, doar 28 de ruși. În schimb, 22.240 au fost în București și orașele reședință de județ, ceea ce poate însemna nu neapărat că sunt turiști de city break, ci că sunt oameni de afaceri ajunși aici cu diverse treburi. La munte au mers 2.216 persoane, iar în alte zone sau pe trasee turistice - 1.620.

Anul 2014 ar putea părea un accident, dacă n-am ști că în primele 11 luni din 2015 au ajuns în România mai puțin de 23.000 de ruși, dintre care 298 în stațiunile balneare (0,99%), 13 persoane în Deltă și 932 pe litoral.

viewscnt
Afla mai multe despre
romani
rusi
litoral
antalya