Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) are un plan de afaceri în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru construirea la Galați a unei fabrici de baterii electrice pentru industria auto, informația, anunțată în primăvară, fiind confirmată acum oficial.
Investiția va genera în final circa 8.000 de locuri de muncă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Portofoliul companiei ABEE include soluții integrate pentru proiectarea și producerea bateriilor electrice și desfășoară deja operațiuni în aceste domenii în Belgia, Turcia și Macedonia.
Planul este acum să dezvolte o fabrică de baterii electrice și în România, la Galați.
CITEȘTE ȘI PPC, viitorul proprietar al Enel România - profitabilitate operațională ridicată în pofida creșterii mari a cheltuielilor de exploatare. Planurile privind România, după primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectațiABEE a înregistrat deja în România subsidiara ABEE Rom-Volt, viitoarea fabrică de la Galați urmând să aibă o capacitate de 22 GWh pe an, iar ca posibilitate de extindere este prevăzută și o unitate de reciclare a bateriilor, cu o capacitate de 50.000 tone/an.
CITEȘTE ȘI Dacia lansează LCV-ul electric Spring Cargo. Modelul a depășit deja 100.000 de comenziPână în prezent, de proiectul ABEE Rom-Volt de la Galați s-au arătat deja interesate Banca Europeană de Investiții (EIB) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De asemenea, pentru un alt segment de finanțare se negociază în prezent cu un consorțiu de bănci comerciale.
Fabrica ar urma să devină în întregime operațională în 2026, a fost relatat anterior de Viața Liberă.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Chișinăul nu mai importă de 2 săptămâni gaze din România, preferând Gazprom, cu care are semnat contract pe termen lungPotrivit planului de afaceri întocmit de compania ABEE, fabrica de baterii electrice de la Galați ar urma, în faza a doua, ce ar urma să se deruleze în perioada 2028-2030, să fie completată cu o fabrică de reciclare a bateriilor și echipamentelor electrice cu o capacitate de 50.000 tone/an.
Investiția, în această etapă, ar urma să aibă o valoare estimată la 200 de milioane de euro.