Firmele care vor să obțină fonduri europene vor mai putea depune proiecte doar online, printr-o aplicație specială, denumită MySMIS2014, care va fi aplicată pentru început, din luna noiembrie, pentru Programul Operațional Capital Uman. După ce va fi folosită în prima etapă pentru acest program, aplicația va fi extinsă, până la sfârșitul anului, la alte programe finanțate din fonduri UE.
Aplicația, dezvoltată de Ministerul Fondurilor Europene și Serviciul de Telecomunicații Speciale, va permite firmelor care vor fonduri europene să depună și să gestioneze proiectele, în relația cu autoritățile, exclusiv utilizând mediul online.
Aplicația va fi folosită inițial doar pentru proiectele din cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU), fostul POSDRU, care urmărește corelarea educației cu piața muncii, dosarele de proiecte urmând să fie depuse din 1 noiembrie în acest nou sistem, descris pe site-ul ministerului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Fondurilor Europene, Ciprian Nica, a precizat, miercuri, că în exercițiul financiar anterior, 2007-2013, pentru acest program au fost depuse și administrate trei milioane de documente fizice, pe hârtie, iar aplicația online va conduce la eliminarea documentelor fizice.
Reprezentanții firmelor vor completa electronic cererea de finanțare, însoțită de declarațiile anexe, fără să mai fie nevoie să fie prezenți la Autoritatea de Management sau Organismele Intermediare. După semnarea contractelor de finanțare, firmele vor utiliza aplicația pe toată durata implementării proiectului pentru a completa rapoarte și a primi informații despre stadiul cererilor de rambursare.
Șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, a precizat la rândul său că fiecare beneficiar va fi verificat în baza de date a Ministerului de Interne iar, printr-un certificat digital, toate documentele vor fi înregistrate cu semnătură electronică. Sistemul va permite și monitorizarea online a tuturor etapelor în cadrul unui proiect, inclusiv de către specialiștii Comisiei Europeane, care vor putea efectua verificări tot online.
De asemenea, aplicația va face accesibile în timp real etapele unui proiect, dar mai ales fondurile alocate sau atrase efectiv în cadrul unui program operațional.
Ministerul va începe un program de instruire a participanților la POCU pentru aplicația online, aceștia putând să se înscrie la organismele intermediare pentru training până la 19 octombrie, iar până la 1 noiembrie vor putea urma această schemă de instruire.
Ministrul Nica a declarat că, până la finalul anului, aplicația va fi dezvoltată și extinsă și la alte programe operaționale, obiectivul fiind ca toate programele să fie gestionate online, dar nu a putut preciza care este termenul limită pentru implementarea aplicației la toate programele operaționale.