Societatea Administrare Active sector 3, prin care Consiliul Local al sectorului 3 din Capitală, unde primar este Robert Negoiță, derulează în principal proiecte imobiliare, a renunțat la a mai fi acționar majoritar al companiei Delta ACM 93, controlată până în vara anului trecut de Florea Diaconu și preluată atunci cu doar 1 leu de societatea primăriei, vânzându-și acum circa 1% din participație, pentru o valoare "negociată" de..2 lei.
Astfel, Societatea Administrare Active sector 3, care deținea 51% din acțiuni, a păstrat 49,9%, cedând diferența către firma Bizcube Invest, înființată în toamna anului trecut în comuna Berceni (Ilfov) și deținută, conform termene.ro, de Lilian Deaconu. Bizcube deține acum 30,1% din acțiuni, restul aparținând firmei RAM Cons Assets.
Tranzacția este efectuată într-un context în care, cum a anunțat anterior Profit.ro, Delta ACM 93 a intrat recent în insolvență, argumentând prin întârzierea începerii unor contracte de lucrări și efecte rezultate din declanșarea executărilor silite de către furnizori. În 2017, ultimul an raportat, compania a avut afaceri și un profit în puternică scădere față de anul precedent, iar datoriile totale au depășit 316 milioane lei.
De altfel, cu puțin înainte de tranzacția din vara anului trecut, cum anunța atunci Profit.ro, companiei i-a fost cerută insolvența de către două firme de construcții pentru creanțe cumulate de 1,2 milioane lei, contestația sa fiind respinsă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul constructor Conpref Carpați devine jucător în „cartierul milionarilor“. Pregătește un proiect imobiliar pe un teren la care a renunțat omul de afaceri Remus BențaInsolvența a fost însă declanșată abia acum, la propria cerere a companiei, în condițiile în care pe lista creditorilor, conform datelor analizate de Profit.ro, sunt deja peste 10 companii, printre care băncile OTP, Alpha Bank, Banca Transilvania. Compania are peste 500 de angajați.
Contractul de vânzare a companiei către firma gestionată de primarul Negoiță poate fi văzut AICI.
Recent, și Octagon, unul dintre principalii jucători de pe piața construcțiilor din România, a intrat în insolvență, ca și Construct Trading `98, al 3-lea mare constructor local, controlat de Sorin Vulpescu și Dan Beșciu, proprietarul restaurantului Golden Blitz, demers anunțat în premieră de Profit.ro.
Tranzacția Delta ACM 93 a fost parafată în contextul în care, la începutul lunii august 2018, Primăria Sector 3 a decis să cumpere cu 5 milioane de euro fabrica de prefabricate a Delta ACM 93, din Popești Leordeni. Prefabricatele produse în această fabrică sunt acum folosite la lucrările Primăriei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima reacție a lui Gabriel Popoviciu după decizia de confiscare de către stat a terenului din Băneasa, pe care a construit unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare din țarăArgumentul prezentat al tranzacției a fost: "Situația economică-financiară a companiei și dorința noului acționar de a o redresa".
În timp, compania de construcții a câștigat numeroase contracte publice, dar cele mai recente date, analizate de Profit.ro anul trecut, la momentul tranzacției, relevau că ultimul contract obținut de la stat a fost în noiembrie 2017.
Sursa foto:gds.ro
În vară, Florea Diaconu, care controla 90% din acțiuni, a cedat 51% din participație. Ionel Pirpiliu a rămas în posesia unui pachet de 10%.
Ionel Pirpiliu este fratele lui Ștefan Pirpiliu, fost deputat ales din partea PDL, în legislatura 2008-2012. Ștefan Pirpiliu a făcut parte din grupul parlamentar al PDL până în august 2012, iar până la finalizarea mandatului a rămas neafiliat.
Delta ACM 93 este implicată în acest moment și în lucrările la Magistrala de metrou Drumul Taberei-Eroilor, având și înțelegeri de reparare a unor străzi în Capitală.
În 2017, compania, cu peste 510 angajați, a avut afaceri de 254,1 milioane lei și un profit net de 1,8 milioane lei, nefigurând cu datorii la stat. Cifrele sunt însă cele mai mici din ultimii zece ani, în condițiile în care afacerile din anii anteriori au depășit 500 milioane lei, iar profitul din 2016, de exemplu, a fost de 18,5 milioane lei, oricum mult sub rezultatul din 2014, de peste 42 milioane lei câștig net.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operațiune pregătită: Altex intenționează să dezvolte o platformă prin care să vândă produsele altor comercianți. La acest moment, rivalii eMAG și Flanco sunt singurii care operează un marketplaceÎn același timp, însă, datoriile totale au depășit 316 milioane lei.