Ministerul de Finanțe nu mai are obligația de a plăti suma de 376 milioane de lei fraților Viorel și Ioan Micula, dispusă Curtea de arbitraj de la Washington , după ce Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate privind legislația în baza căreia statul român a refuzat executarea contului deschis în trezorerie pentru stingerea datoriei, au declarat surse oficiale pentru Profit.ro. UPDATE Un comunicat al ministerului anunță decizia CCR
UPDATE "Decizia Curții Constituționale este foarte importantă pentru autorități, datorită implicațiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuală admitere a excepțiilor ridicate de avocații Grupului Micula. Statul român a fost reprezentat de juriștii din Ministerul Finanțelor Publice”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, într-un comunicat.
"Practic, Curtea Constituțională a girat din punct de vedere constituțional mecanismul legal construit de statul român pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunțate de instanțele judecătorești sau arbitrale, cu incidență în domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv în cazul Micula. Hotărârea Curții Constituționale este definitivă. Cu toate acestea, deși statul român a efectuat plata în baza unei legislații naționale, emisă în deplină concordanță cu Constituția, frații Micula încearcă să execute statul român apelând la instanțe din alte state pe al căror teritoriu există bunuri ale statului român. Comisia Europeană intervine activ în toate litigiile în care statul român este acționat în judecată de frații Micula", se arată în comunicatul Finanțelor.
În noile condiții, Ministerul de Finanțe nu trebuie să mai efectueze plata. În schimb, frații Micula ar putea încerca să execute statul român apelând la instanțele din alte state unde ar fi deschise conturi.
Pe 15 decembrie, Curtea Constituțională a României a emis decizia 887, potrivit căreia respinge ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate a prevederilor art 37, art 38^3, alin 1, 3 și 5, art 38^9, art 41^1 din OUG 77/2014
De exemplu, art 37 prevede că, “în situația în care Comisia Europeană a decis suspendarea ajutorului de stat în conformitate cu dispozițiile art. 11 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 659/1999, furnizorul de ajutor de stat suspendă acordarea acestuia de la data primirii deciziei Comisiei Europene prin intermediul Consiliului Concurenței. Actul prin care furnizorul de ajutor de stat dispune suspendarea ajutorului de stat are ca efect încetarea imediată a acordării acestuia, până la stabilirea compatibilității măsurii de sprijin financiar cu normele Uniunii Europene”.
Ministerul de Finanțe a deschis un cont escrow în trezorerie pentru ajutorul de stat revendicat de frații Micula, însă a blocat plata în baza OUG 77/2014.
Istoria procesului
Procesul a fost deschis de frații Micula și trei firme ale acestora, MULTIPACK, STARMILL și EUROPEAN FOOD, în anul 2005, la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID), cea mai înaltă curte de arbitraj pentru litigiile economice, și viza decizia autorităților române privind eliminarea unor facilități fiscale pentru investițiile în zonele defavorizate. În 2013, statul român pierdea procesul la ICSID.
Însă, între timp, România a devenit stat membru al Uniunii Europene, iar facilitățile se încadrează la ajutor de stat. Astfel, pe 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigație în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menționează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat. Pentru acest motiv, aprecierea Comisiei Europene este aceea că România nu poate executa hotărârea ICSID.
Ulterior, în data de 30 martie 2015, a fost emisă Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus în aplicare de România - Hotărârea arbitrală în cauza Micula/România din 11 decembrie 2013, decizie care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 04 septembrie 2015.
Conform art.14 din Regulamentul nr. 659/1999 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în situația în care Comisia Europeană emite o decizie de recuperare a unui ajutor de stat acordat ilegal, Statul Membru are obligația de a proceda la recuperarea acestuia “fără întârziere și în conformitate cu procedurile legislației naționale a statului membru în cauză, cu condiția ca acestea să permită executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei”.
În prezent, reclamanții nu recunosc modul în care România a pus în executare hotărârea ICSID și încearcă recunoașterea acesteia în statele care au aderat la Convenția pentru reglementarea diferendelor relative la investiții, în timp ce statul român încearcă recuperarea ajutorului de stat ilegal, conform Deciziei Comisiei Europene. Legislația în baza căreia statul român a blocat ajutorul de stat a fost atacată la Curtea Contituțională, însă aceasta a respins excepțiile de neconstituționalitate. În aceste condiții, legislația națională și europeană nu mai permite executarea statului român.