Fermele și fabricile Avicola Crevedia, parte a grupului Agroli, dar și sediul central au fost scoase la vânzare prin licitație publică "de tip olandez", la un preț de pornire de peste 21,5 milioane euro fără TVA, compania intrând în faliment, cum a anunțat Profit ro la finele anului trecut, în contextul în care francezul de origine libaneză care controlează grupul, Rami Ghaziri, supranumit "Regele Puiului" din România, a fost trimis în judecată de procurorii DNA cu acuzația de evaziune fiscală în cuantum de 107 milioane de lei.
Licitația publică competitivă "de tip olandez" este cu preț în urcare sau în coborâre, în funcție de cerere și ofertă. O astfel de licitație este folosită când există un lot foarte mare de produse identice, pe care nu le va cumpăra un singur participant, ci mai mulți, în cantități diferite, ofertele fiind ordonate după prețuri, în ordine descrescătoare.
Companiei aflate în faliment i-au fost scoase la vânzare sediul central din Crevedia (terenul cu construcții), abatorul, fermele avicole, fabrica de nutrețuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avicola Crevedia a intrat în insolvență în ianuarie 2014, iar în toamna anului trecut, după ce planul de reorganizare nu a avut succes, judecătorii au dispus dizolvarea societății și ridicarea dreptului de administrare al acesteia.
Înființată în 1959, Avicola Crevedia a deținut primele ferme de creștere a păsărilor din România și a devenit, în timp, cea mai mare din Europa de Est, conform termene.ro.
La jumătatea anilor 2000, fermele Avicola au fost preluate de omul de afaceri francezo-libanez Rami Ghaziri, prin intermediul Agroli Group.
În iulie 2012, Consiliul de Administrație al societății a decis garantarea unui credit acordat de Banca Comercială Română, în valoare de 12 milioane de lei, cu o ipotecă de 52.499 metri pătrați, împreună cu una dintre fermele aflate în proprietatea Avicola. O jumătate de an mai târziu, conducerea societății a aprobat prelungirea liniei de credit de 28,3 milioane de lei, contractată de la CEC Bank, cu menținerea ipotecii imobiliare asupra unor ferme și terenuri.
După ce au atins un vârf de 359,9 milioane de lei în 2011, afacerile societății au început să se prăbușească, conform sursei citate. Avicola Crevedia a înregistrat pierderi de 153,9 milioane de lei în 2013 și 32,5 milioane de lei în 2014.
La începutul anului 2014, Avicola Crevedia a intrat în insolvență.