Trecerea la impozitarea pe cifra de afaceri ar fi o catastrofă pentru industria hotelieră, potrivit patronatului din domeniu, care consideră această idee o formulă inconsistentă și nesustenabilă economic, care blochează investițiile, duce la scăderea calității serviciilor și la încurajarea economiei subterane.
Dacă în 2016 afacerile din turism erau impozitate pe profitul obținut în activitatea economica, în 2017 s-a trecut la o formă de impozit specific (care nici până astăzi nu are toate normele clarificate, astfel încât să poată fi aplicată), iar pentru 2018 se discută despre trecere la impozitarea pe cifra de afaceri - schimbări radicale, pe termen scurt, pe care reprezentanții industriei hoteliere le consideră nocive pentru turism. Astfel, spun ei, statul a debusolat o piață întreagă, una foarte sensibila la astfel de fluctuații, pentru că este o industrie cu orientare pe termen lung.
În plus, hotelierii cred că prin această măsură turismul devine total neatractiv pentru investitori, care vor migra spre alte țări unde astfel de investiții sunt stimulate serios. "Să nu uităm, spre exemplu, Antalya, care a ajuns la acest cifre impresionante (top 10 destinatii mondiale) după ce a implementat un program consistent de stimulare a investițiilor în activele din turism. Deci, nu vă așteptați la investiții seminficative în hoteluri pe viitor", crede Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
Dacă firmele vor fi impozitate pe cifra de afaceri, Ile estimează că va avea de suferit calitatea serviciilor în hoteluri; sumele alocate de patroni pentru a fi reinvestite în renovări, achiziții de echpamente, tehnologie etc. vor scădea semnificativ, deorece nu vor mai fi stimulați fiscal să o facă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acestă formă de impozitare, mai spune Ile, nici măcar nu este sustenabilă economic: dacă se ține seama că 1% impozit pe cifra de afaceri corespunde unui impozit pe profit de 6,25 % (2% pe cifra de afaceri corespunde unui impozit pe profit de 12,5%, iar 3% pe cifra de afaceri echivalează cu unul de 18,75% pe profit), practic vor intra pe pierderi majoritatea unităților de cazare, mai ales cele noi, care nu au apucat să amortizeze investiția. În plus, mai adaugă hotelierul, această formă de impozitare nu ține cont de ciclicitatea înregistrată de turism și de posibilele crize cu care, periodic, se confruntă orice destinație.
Momentul ales pentru această măsură este cel mai prost posibil, mai spune șeful FIHR. În ultimii doi ani, turismul românesc traversează o etapă pozitivă, înregistrându-se creșteri de peste 10% la numărul de turiști și cel de înnoptări. "Lucrul acesta ne poate duce încet-încet spre un cerc virtuos în dezvoltarea turismului, adică creșterea numărului de turiști va duce la apariția de noi unități de cazare și agrement, lucru care va duce la creșterea investitiilor care ulterior vor duce la creșterea calității serviciilor și care, într-un final, se va reflecta într-o nouă majorare a numărului de turiști și a încasărilor. Blocarea acestui cerc prin aceasta lege ar avea efecte dezastruoase pe termen mediu și lung și ne va întoarce câțiva ani în timp, făcându-ne să ratăm, practic, actualul context favorabil, actualul moment de oportunitate pentru turismul românesc", crede Călin Ile.
Șeful federației hotelierilor mai spune că forma de impozitare pe cifra de afaceri, coroborată cu suprataxarea forței de muncă, îi va împinge pe unii dintre patroni spre asumarea riscului revenirii către economia gri, la fel ca în momentul în care TVA era foarte mare. "Forma de impozitare pe cifra de afaceri reprezintă, de fapt, renunțarea de bună voie la orice fel de ambiție pentru turismul românesc și o nouă abandonare a sectorului turism pe altarul luptelor politice", a încheiat Ile.