Fabrica de zahăr Diamant din Oradea va fi închisă din această primăvară, negocierile dintre compania germană Pfeifer&Langen, care deține unitatea, cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare și Timișoara pentru preluarea fabricii eșuând.
"Nu ne-am înțeles la preț. Suma pe care ne-au cerut-o depășea posibilitățile noastre", a declarat pentru Bihoreanul patronul Agroind Cauaceu, Dan Corbuț, unul dintre reprezentanții celor 85 de fermieri.
În urma eșuării negocierilor, angajații fabricii au aflat că urmează să fie disponibilizați.
Închiderea fabricii de zahăr Diamant îi va afecta atât pe cei 214 angajați, cât și zecile de fermieri bihoreni care cultivă sfeclă de zahăr pe cele circa 2.500 hectare de teren.
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Frații Comăniciu, foști proprietari ai Delaco, lasă lactatele și intră în imobiliare - au cumpărat un mare centru comercial, prima investiție în România a grupului britanic MillerÎncetarea producției de zahăr în Oradea este o măsură previzibilă în condițiile în care Pfeifer&Langen a anunțat încă din septembrie, anul trecut, că aceasta va fi vândută sau închisă.
Reprezentanții companiei germane au declarat la acea dată că fabrica de zahăr este nerentabilă, deoarece cumpără sfectă de pe piața locală la un preț de 516 de euro, în condițiile în care prețul pe tonă în Germania și Polonia este de 320 de euro.
În 2016, Zahărul Oradea a avut afaceri de 351,7 milioane lei și o pierdere de 28,6 milioane lei.