Omniasig VIG a decis să majoreze cu 3 puncte procentuale, la 13%, comisionul de intermediere plătit brokerilor pentru vânzarea de RCA. Cu această măsură, Omniasig VIG, cunoscută mai degrabă ca o companie echilibrată ca portofoliu, care se adresează în principal clienților corporate, ajunge în imediata apropiere a societăților care depind exclusiv de RCA și arată că dorește să intre puternic pe piață.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În acest moment, având în vedere că, așa cum a mai arătat Profit.ro, tarifele RCA sunt aproximativ aceleași la toți jucătorii de pe piață, elementul care atârnă cel mai greu pe piață este comisionul plătit către brokeri. Cu cât acesta este mai mare, cu atât intermediarii, care au ajuns la o cotă de piață de peste 80% pe acest segment, vor promova respectivul produs.
Cu un comision de 13%, Omniasig VIG este în apropierea City Insurance (până la 13%) și Euroins (maximum 18%), dar peste concurenții tradiționali Allianz Țiriac, Generali sau Groupama.
De altfel, explică pentru Profit.ro mai multe surse, inclusiv interne, în spatele deciziei Omniasig VIG de a forța vânzările pe RCA, se află intenția de a recâștiga cotă de piață pe CASCO, produsul pe care se concentrează în mod tradițional. În a doua jumătate a anului trecut și în prima parte a acestui an,
Omniasig a pierdut cotă de piață pe CASCO, inclusiv din cauza revenirii unui concurent cu apetit pe acest segment: Asirom, membră a aceluiași grup.
“Omniasig a pierdut cotă pe CASCO, unul dintre produsele lor principale, și dorește să recupereze. Are o strategie foarte bine gândită nu de acum, ci de la începutul anului. Vrea să intre mai puternic pe RCA pentru a putea avea clienți pe care să îi direcționeze și spre CASCO. Cross sellingul a demonstrat că funcționează în ultima vreme”, explică sursele citate.
Deocamdată, Omniasig a majorat comisionul doar pentru 40 de brokeri selectați exclusiv după criteriul capacității de a vinde RCA masiv. Măsura se aplică doar pentru trei luni, însă compania spune că ar putea fi prelungită în funcție de două criterii: capacitatea de a vinde RCA și creșterea intermedierilor de polițe facultative cu cel puțin 10%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Coșmarul Astra Asigurări are șanse mari să se repete. Primele scenarii privind falimentul celui mai mare vânzător de RCAÎn acest moment, spun sursele Profit.ro, Omniasig VIG discută și cu alți brokeri o posibilă majorare a comisionului.
După primele trei luni ale anului, datele ASF arată că piața RCA era într-o situație specială, fiind monpolizată de două companii: City Insurance și Euroins, care împreună ajungeau la 60% din vânzările totale. Doar City aduna 33% din primele brute subscrise. Înainte de a fi îndepărtat de la ASF, fostul președinte Mișu Negrițoiu explica faptul că avansul luat de City se datorează mai ales comisioanelor plătite către brokeri, prețul practicat nefiind cel mai mic de pe piață.
Surse oficiale au arătat, pentru Profit.ro, că City Insurance ajunsese, la nivelul lunii mai, la 1,2 milioane de polițe RCA valide, nivel la care nu s-au aflat niciodată nici măcar Astra Asigurări sau Carpatica.
Situația City este incertă, compania fiind în rezoluție, cu mii de reclamații la ASF și în așteptarea preluării de către un investitor elvețian.
La finele anului 2016, Omniasig VIG s-a plasat pe locul doi în piața asigurărilor cu prime brute de peste 1 miliard de lei.