Rafinăria RAFO Onești, reintrată în insolvență în toamna anului trecut, la 5 ani după ce, în 2011, ieșise dintr-o altă insolvență și reorganizare de 7 ani, va avea de plătit creditorilor mai mult de 330 de milioane de lei (peste 72 de milioane de euro), din care peste 90% către fostul acționar majoritar Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski.
Goldovski este creditat de Forbes cu o avere de 750 milioane dolari.
În prima parte a lunii iunie a anului trecut, firma Anders Capital GmbH, înregistrată tot în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova, a preluat pachetul de 96,5% din acțiunile RAFO deținut de Petrochemical Holding.
Noii acționari convocaseră o AGA pe data de 1 august, pentru a aproba renunțarea la declanșarea procedurii falimentului RAFO, precum și contractarea unor împrumuturi în valoare totală de 10 milioane euro pentru finanțarea unui proiect de retehnologizare și modernizare, cu scopul repornirii rafinăriei. Numai că AGA respectivă nu a mai avut loc pentru că, potrivit presei locale din Bacău, care citează inclusiv lideri sindicali din rafinărie, basarabenii s-au retras din afacere în cele din urmă, iar acțiunile RAFO au fost preluate de către o firmă înregistrată în Belgia, Result-4-You BVBA, care ar fi controlată de un anume Daniel Goldberg, care ar fi fost, în trecut, membru al Consiliului de Administrație al RAFO.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum vrea statul să controleze prețul angro la gaze sau să profite de eventualele scumpiri. Când apare supraimpozitarea exporturilorDatele de la Registrul Comerțului din Belgia și cele din Monitorul Oficial belgian arată că Result-4-You BVBA este o firmă de consultanță și training, cu capital de 12.000 euro și active de 23.000 euro, care a raportat pe 2015 un profit de... 253 euro. De anul trecut, administrator al firmei este un anume Iosif Zadi, cu domiciliul în Moscova.
Acum, însă, date actualizate relevă că rafinăria din Onești datorează grupului controlat de rusul Goldovski 305 de milioane de lei (90,3% din total).
Alte restanțe sunt față de Fisc (12 milioane lei), salariații companiei (8,4 milioane lei) și 24 de primării.
În perioada 2001-2003, RAFO a acumulat mari datorii, iar în 2004 a intrat în insolvență, avînd obligații de plată de peste 8.000 de miliarde de lei vechi către bugetul statului. În iulie 2005, firma Calder-A, din grupul Petrochemical Holding, a încheiat cu Balkan Petroleum un contract pentru preluarea a 98% din acțiuni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teamnet își justifică intrarea în insolvență prin investigația DNA. Compania vrea un investitor cu experiență în reorganizăriPetrochemical Holding a devenit proprietarul RAFO în 2009, cu o participație de 96,21% din acțiuni. Calder-A era controlată de cetațeanul rus Iakov Goldovski, fostul președinte al companiei petrochimice ruse Sibur.
Activitatea rafinăriei a fost însă oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare estimate să dureze doi ani, dar nu a mai fost repornită de atunci.
RAFO Onești a reintrat în insolvență din proprie inițiativă pe 27 octombrie 2016, la 5 ani după ce, în 2011, ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase nu mai puțin de 7 ani, urmare a precedentei intrări în insolvență, survenită în 2004.
La finalul anului 2015, RAFO avea datorii totale de peste 312 milioane lei, acumulând, în ultimii 6 ani, pierderi însumate de peste 287 milioane lei.