EXCLUSIV Pachetele de țigări se vor scumpi, Guvernul ridicând neașteptat acciza

EXCLUSIV Pachetele de țigări se vor scumpi, Guvernul ridicând neașteptat acciza
scris 8 mai 2017

Pachetele de țigări se vor scumpi în următorii 4 ani, începând cu vara acestui an, în urma adoptării în perioada următoare a unor amendamente la Codul Fiscal, prin care vor fi transpuse în legislație măsurile pregătite de Guvern pentru creșterea veniturilor bugetare anunțate vineri seara de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Majorarea cu 1% a accizelor la țigarete de la 1 iunie 2017, una dintre măsurile prevăzute în documentul prezentat de Profit.ro, va fi prin amendarea OU 3/2017, aflată la Comisia de buget a Camerei, Deputaților, în fază de raport.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, un pachet de țigări ar trebui să se scumpească, în primă fază, cu 10 bani începând cu 1 iunie, în urma majorării accizei totale la țigarete cu 1%, respectiv de la 435,58 lei/1000 țigarete la 439,94 lei/1000 țigarete.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Măsuri pregătite de Guvern pentru creșterea veniturilor: Contribuții pentru angajatori, acciza majorată la țigări, plafonarea indemnizației pentru copil CITEȘTE ȘI DOCUMENT Măsuri pregătite de Guvern pentru creșterea veniturilor: Contribuții pentru angajatori, acciza majorată la țigări, plafonarea indemnizației pentru copil

Impactul majorării accizei ar fi de 8,72 bani pe pachet, la care se adaugă taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă, rezultând un efect total de 10 bani pe pachet.

Companiile ar putea însă să prefere o altă etapizare a scumpirilor, mai ales că acestea nu se opresc aici. Ministerul de Finanțe intenționează să majoreze accizele și în anii următori, într-un ritm de 2% anual.

Astfel, în 2018, acciza totală va fi de 448,74 lei/1000 de țigarete, în 2019, de 457,71 lei pe mia de țigarete, iar în 2020, de 466,86 lei/1000 de țigarete. În 2021, acciza pe țigarete va ajunge la 476,20 lei/mia de țigarete.

ANAF atacă piața neagră a băuturilor alcoolice. România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit CITEȘTE ȘI ANAF atacă piața neagră a băuturilor alcoolice. România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit

Astfel, impactul majorării de accize asupra unui pachet de țigări până în 2021 va fi de 0,8 lei, la care se adaugă TVA aferentă, astfel că un pachet de țigări se va scumpi cu 1 leu.

Este încă neclar dacă majorarea anuală de 2% din anii următori se substituie sau se adaugă indexării cu rata inflației, prevăzută de actualul cod fiscal.

Nivelul accizelor pentru țigarete se actualizează anual, începând cu data de 1 aprilie, cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Actualizarea nu se aplică însă în perioade deflaționiste (în cazul în care în ultimele 12 luni are loc scăderea prețurilor de consum, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare). Acesta este situația din acest an.

Dacă indexarea cu rata inflației nu va fi eliminată, ci adăugată scumpirilor anuale de 2%, pachetele de țigări s-ar putea scumpi suplimentar, în funcție de inflația înregistrată în anii precedenți.

Potrivit oficialilor din Finanșe, accizele vor fi majorate de la 1 ianuarie 2018 cu 2% și în cazul celorlalte produse din tutun și a lichidelor pentru țigări electronice. Structura accizei la țigarete (14% acciza ad valorem) și nivelul accizei minime (97% din acciza totală) vor rămâne.

Potrivit documentului citat de Profit.ro, în acest an, în urma majorării accizei cu 1%, Guvernul se așteaptă la o majorare a veniturilor bugetare cu 90 de milioane de lei. Numai că guvernanții ar putea avea o surpriză.

Începând cu 20 mai 2017, ar trebui retrase de pe piață vechile pachete de țigări, cu vechile pictograme, și să mai poată fi comercializate doar noile pachete, cu noile pictograme, potrivit Directivei europene transpusă anul trecut, cu întârziere, în legislația națională. Dacă ar fi fost adoptată la timp, pe 20 mai 2016, pachetele vechi de țigări ar fi dispărut natural de pe piață.

Pentru a nu suferi pierderi, comercianții care mai dețin stocuri de pachete vechi ar putea solicita companiilor producătoare “recuperarea” acestora. Iar companiile producătoare ar putea, de asemenea, să solicite Ministerului Finanțelor restituirea accizei, care a fost plătită deja, în avans, în momentul “eliberării pentru consum” sau în momentul părăsirii antrepozitului fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
tigarete
pret
tigari
accize
tva