Furnizorul independent de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicații Direct One, aparținând antreprenorilor români Teofil Mureșan si Simion Mureșan, va prelua controlul asupra Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București, în urma unui acord semnat cu UTI Netcity Investment BV și UTI Grup SA, companiile care dețin 100% din acțiuni. Tranzacția presupune achiziția pachetului integral de acțiuni de către Direct One.
Tranzacția trebuie avizată de Consiliul Concurenței.
Netcity Telecom este operatorul rețelei „Netcity”, fiind responsabilă cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani. Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1000 km, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.
Direct One operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 kilometri și care asigură exclusiv conexiuni între orașe.
CITEȘTE ȘI În anul reținerii patronului de către DNA, afacerile și pierderile UTI Grup au crescut“Suntem entuziasmați de perspectiva achiziției Netcity care permite unei companii 100% românești să se extindă pe piața locală a infrastructurii de telecomunicații, dorința noastră fiind să servim nevoile tuturor operatorilor telecom într-un mod echidistant și transparent. Sperăm de asemenea că vom putea extinde rețeaua existentă în condiții de fezabilitate economică, cu respectarea legislației aplicabile”, a declarat Marian Pantazescu, președintele Consiliului de Administrație Direct One.
Pentru aspecte financiare și de taxe, cumpărătorii au fost asistați de către PwC. Pentru aspecte legale, asistența cumpărătorilor a fost asigurată de către Țuca, Zbârcea și Asociații, iar cea a vânzătorilor, de către Leaua și Asociații.
Frații Teofil și Simion Mureșan dețin și Electrogrup, companie de infrastructură de telecomunicații cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, și sunt printre cei mai bogați oameni de afaceri clujeni. Electrogrup a fost înființat în 1997 de Teofil Mureșan, anterior dispecer șef la Dispeceratul Energetic Național. În 2000, în afacere a intrat și fratele acestuia, Simion Mureșan.
Fostul șef al Netcity Telecom, Adrian Florea, a preluat conducerea direct One în luna iulie, după ce anterior a ocupat funcția de director general adjunct al companiei, în perioada aprilie - iunie.
Netcity Telecom a înregistrat în 2015 un profit net de 14,5 milioane de lei, în creștere cu 33% față de anul precedent. Avansul afacerilor s-a situat sub 1%, la 40,4 milioane de lei, potrivit datelor companiei.
Creanțele operatorului au scăzut cu 13%, la 4,83 milioane de lei, iar datoriile au coborât cu 27,3%, la 50,84 milioane de lei.
În schimb, disponibilitățile în conturi ale companiei au crescut de aproape 6 ori, la 11,43 milioane de lei.
În prima parte a lunii mai, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediul Netcity Telecom și la punctele de lucru ale acestei companii, în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă, prin aplicarea unor tratamente discriminatorii pe piețele pe care acesta acționează: servicii de închiriere canalizație subterană, închiriere fibră optică echipată/neechipată și servicii adiacente.
În replică, reprezentanții operatorului au afirmat că au prezentat Consiliului Concurenței, în cadrul investigației sectoriale, sute de documente despre rețelele de comunicații din Capitală, pe care, din nefericire, instituția le-a ignorat.
“Din nefericire, observăm că toate dovezile oferite de Netcity Telecom au fost ignorate până în acest moment de către Consiliul Concurenței, acesta alegând să își definească concluziile în baza unor opinii nesubstanțiate, primite de la operatorii de telecomunicații și fără a efectua vreun studiu de piață real. Drept răspuns, compania noastră va face în continuare toate demersurile tehnice și legale pe care le are la dispoziție pentru a convinge Consiliul Concurenței să efectueze un studiu real de piață și să se implice activ în restabilirea legalității și a mediului concurențial în piața rețelelor de telecomunicații din București”, se arăta într-un comunicat al operatorului telecom remis Profit.ro în data de 10 mai.
Netcity Telecom este concesionarul rețelei de fibră optică Netcity, având ca responsabilități proiectarea, realizarea, deservirea tehnică și comercială a infrastructurii/rețelei subterane Netcity a municipiului București.
Netcity reprezintă infrastructură suport pentru rețelele de comunicații existente precum și pentru cele realizate ulterior, pusă la dispoziția tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii pe teritoriul municipiului București.
Contractul pentru realizarea rețelei NetCity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primăria București și UTI Systems, alături de Netcity Telecom.
CITEȘTE ȘI Electrogrup se divizează și transferă rețeaua de fibră optică către altă firmă din grup, Direct OneLucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să se încheie în 2012.
Investiția în rețeaua Netcity, asigurată exclusiv din surse private, a depășit 40 milioane de euro, se spunea în comunicatul companiei remis la 10 mai, rețeaua măsurând peste 900 de kilometri de canalizație.
Din veniturile obținute, Netcity Telecom a plătit către bugetul Primăriei Capitalei de aproximativ patru milioane de euro în perioada 2008 – 2015.
Urdăreanu este judecat, alături de primarul din Iași, Gheorghe Nechita,pentru că i-ar fi dat mita edilului pentru implementarea unui sistem de management al traficului.
În prezent, patronul UTI Grup este cercetat sub control judiciar, conform unei decizii a instanței de la începutul lunii mai.
Direct One este un furnizor de servicii de comunicații “en gros“ către marii operatori din telecom, cum ar fi Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR).
Anul trecut, afacerile au scăzut la 42,4 milioane de lei, în timp ce profitul net a urcat de la 8,2 milioane de lei la 12,7 milioane de lei.
La începutul acestui an, Direct One a preluat rețeaua de fibră optică a societății Electrogroup Cluj-Napoca, controlată de frații Mureșean, pentru o mai bună valorificare a acesteia și creșterea eficienței activității.
Direct One a lansat în decembrie 2011 Seenow, un serviciu de video on demand propriu, disponibil pe calculatoare, TV-uri inteligente, smartphone-uri și tablete.