Black Sea Oil & Gas (BSOG) este interesată de orice oportunitate de extindere în regiunea Mării Negre, cu precădere de acelea care pot utiliza infrastructura pe care compania o construiește pentru actualul său proiect, Midia, a declarat, pentru Profit.ro, CEO-ul companiei deținute de fondul de investiții Carlyle, Mark Beacom, răspunzând unei întrebări referitoare la un posibil interes al companiei pe care o conduce în achiziționarea participației ExxonMobil în Neptun Deeep.
Potrivit unor surse din piața energetică, BSOG se numără, alături de alte Lukoil, Mol sau Cox LLC, printre companiile care au cerut acces la camera de date deschisă de ExxonMobil în vederea vânzării fie a participației, fie a companiei care deține participația americanilor la Neptun Deep. Un consorțiu format de OMV Petrom, Romgaz și polonezii de la PGNiG, în schimb, consultă datele la camera deschisă de OMV.
"BSOG nu poate comenta asupra achizițiilor de active pe care le are în vedere. Mandatul nostru este să căutam oportunități de extindere în regiunea Mării Negre, în special acele oportunități care implică dezvoltarea descoperirilor de gaze offshore unde infrastructura pe care o construim pentru proiectul MGD ar putea fi cel mai bine utilizată”, a răspuns Marc Beacom la o întrebare adresată de Profit.ro privind un posibil interes al companiei pe care o conduce în participația Exxon.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC România a ajuns la performanța de a avea cel mai mic număr de insolvențe din istorieTotdată, șeful BSOG sugerează că orice orerațiune de vânzare/cumpărare a participației ExxonMobil este condiționată de o revenire la cadrul fiscal din momentul semnării concesiunii, deci de o eliminare a prevederilor fiscale din Legea offshore și a celor care limitează exportul de gaze.
"Suntem de părere că orice companie interesată să preia participația ExxonMobil din perimetrul Neptun Deep va insista nu doar pe restabilirea drepturilor (stabilitate fiscală, dispoziții fiscale, libera circulație a gazelor pe o piață liberalizată), ci va dori să primească asigurări legale valabile că aceste drepturi restaurate sunt bine protejate de orice modificări viitoare”, afirmă Marc Beacom.
Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.
În februarie, BSOG a dat undă verde investiției în gazele din Marea Neagră, la câteva zile după ce se plângea de noile taxe din România.