Impozitul aplicat companiilor din energie pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural va fi păstrat de Guvern până la finalul anului viitor, relevă proiectele de documente ale bugetului pe anul viitor, redactate la nivelul Guvernului și obținute de Profit.ro. Profit.ro a anunțat anterior că Guvernul vrea să păstreze impozitarea cel puțin până în 2020, după modelul gândit la un moment dat de Cabinetul Ponta, astfel încât la buget să fie păstrați anual aproximativ 150 de milioane de lei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
UPDATE ora 21.12 Informațiile au fost confirmate, documentul fiind prezentat de sindicate și atribuit Ministerului Finanțelor
UPDATE ora 21.57 Documentul a fost publicat și pe site-ul Ministerului Finanțelor
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot cu încă 1 an vor fi prelungite și impozitele speciale pentru exploatarea resurselor naturale și a veniturilor suplimentare obținute de companiile din energie din dereglementarea prețurilor din sectorul gazelor naturale.
Impozitul pe monopol este datorat de către operatorii de transport de energie electrică și gaze naturale (Transelectrica și Transgaz), precum și de unii distribuitori de electricitate și gaze, titulari de contracte de concesiune încheiate cu Ministerul Economiei sau cu autorități locale. Cotele de impozitare merg de la 0,1 la 0,85 lei/MWh și sunt aplicate la veniturile rezultate din transportul și distribuția electricității și gazelor.
Impozitul a fost introdus în 2013 și prevăzut să fie retras la sfârșitul anului 2015. În decembrie anul 2016, Guvernul a decis însă să prelungească acest impozit încă un an, până în decembrie 2016.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește atacul împotriva infracțiunilor financiare: Deschide în DIICOT un departament specialAstfel, în document se vorbește despre continuarea aplicării OG 5/2013 privind impozitul pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural, "care generează un impact pozitiv de aproximativ 150 milioane lei în 2017 și similar în 2018-2019". Această exprimare presupune că impozitul va exista și în 2019 inclusiv.
Fostul Guvern Ponta a luat în calcul, înainte de a-și încheia mandatul, prelungirea până în 2021 a mai multor impozite aplicate companiilor din energie, precum cel de 60% pe veniturile suplimentare ale producătorilor rezultate din liberalizarea prețurilor la gaze, în concordanță cu extinderea calendarului de liberalizare până în anul respectiv.