Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, intră pe piața colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje, printr-o asociere, în premieră, cu grupul Vrancart, producător de hârtie, carton și ambalaje controlat de SIF Banat-Crișana, și cu Somplast, producător de repere din mase plastice, preluat recent de grupul TeraPlast, liderul pieței de țevi din PVC și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de instalații din România, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Noua afacere a fraților Pavăl va fi derulată prin intermediul Ecorep Group, o companie înființată recent de către producătorul de accesorii și componente de schimb pentru mașini – unelte I.A.M.U. din Blaj, de Rom Paper Brașov, de Vrancart (toți trei controlați de SIF Banat – Crișana), de Somplast Năsăud și de Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială românească.
Rom Paper Brașov, fondat de doi profesori universitari, este unul dintre cei mai importanți producători de hârtii igienico-sanitare din România, având în portofoliu și brandul Mototol. În 2018, compania a fost preluată de Vrancart.
CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențialăNoua companie va opera în domeniul colectării și reciclării deșeurilor reciclabile și al transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje. Mai exact, se va alătura celor 13 Organizații care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producatorului (OIREP), licențiate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Alături de rețeaua de 20 de centre de colectare la nivel național, operate de Vrancart SA (prin care au fost colectate peste 140.000 tone de deșeuri în anul 2020), de facilitățile de reciclare deținute de Vrancart SA și Rompaper SRL - deșeuri de hârtie și carton – și de Vrancart Recycling – deșeuri de plastic, lemn și sticlă –, Ecorep Group va implementa răspunderea extinsă a producătorilor pentru ambalajele puse pe piață, beneficiind astfel de aportul semnificativ al sinergiilor deja existente în cadrul grupului de firme Vrancart și al partenerilor săi. Prin înființarea acestei societăți dorim să oferim acționarilor și partenerilor o alternativă integrată a acestui tip de serviciu, o garanție a unui proces efectuat corect și eficient, mărturie fiind atât structura acționarilor societății, cât și eforturile recunoscute în domeniul reciclării realizate de către Grupul de firme Vrancart“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții grupului Vrancart.
CITEȘTE ȘI Ioannis Papalekas se asociază cu cel mai mare investitor imobiliar din Grecia, după vânzarea afacerii sale din România. A cheltuit deja aproape jumătate din banii de pe Globalworth În pregătirea lansării pe această nișă, frații Pavăl au cumpărat, în urmă cu un an, circa 17% din Vrancart Adjud, într-o tranzacție de 27,5 milioane lei.
Piața OIREP-urilor a devenit extrem de atractivă pentru multe companii românești care au înființat sau se află în acționariatul unor astfel de organizații. Printre acestea se numără European Drinks, a fraților Ioan și Viorel Micula, Scandia, a familiei Creștin, De Silva Exclusiv, a omului de afaceri Virgil Călina, Cramele Recaș – cel mai mare producător local de vin, Duraziv, a antreprenorului Daniel Guzu, și rețeaua de magazine Annabella, a familiei vâlcene Mutu. Lor li se adaugă și companii cu acționariat străin, precum producătorul de ciment CRH sau Heineken.
OIREP-urile active pe piață în 2019 au realizat o cifră de afaceri cumulată de circa 163,7 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro, cu Greenpoint Management pe primul loc, cu afaceri de 29,6 milioane de euro, urmată de Fepra International, cu afaceri 26,7 milioane de euro, și, pe locul trei, de Reciclad` Or, cu un rulaj de 23,9 milioane de euro. Pentru topul complet consultați infograficul de la final.
Producătorii și importatorii din România, care pun pe piață produse ambalate, au obligația să recicleze 60% dintre ambalajele folosite. Majoritatea acestora au contracte cu cele 13 OIREP-uri licențiate de ministerul mediului, pentru gestionarea acestor sarcini.
După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl își diversifică acum investițiile în sectoare precum imobiliarele (prin achiziția The Bridge), construcțiile (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries) și restructurare companii (ROCA Investments). Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj, a atins în 2019 o cifră de afaceri de 8,2 miliarde lei și un profit net de 1,2 miliarde de lei, crescând și numărul total de angajați la peste 11.000 de persoane.
Frații Pavăl au intrat anul trecut pe sectorul logistic al pieței imobiliare printr-o asociere cu antreprenorul Ionuț Dumitrescu, care dezvoltă un parc logistic în Chitila. Ei au semnat un angajament cu Dumitrescu și pentru construcția unor depozite în Bacău.
De asemenea, au cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat tot pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.
Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița.