EXCLUSIV Fosta conducere ANAF a reclamat la DNA un procuror care a dezvinovățit angajați ai Gărzii Financiare Ilfov într-un dosar de evaziune

EXCLUSIV Fosta conducere ANAF a reclamat la DNA un procuror care a dezvinovățit angajați ai Gărzii Financiare Ilfov într-un dosar de evaziune
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 mar 2016

Fosta conducere a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) l-a reclamat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe un procuror care, într-un dosar privind prejudicerea bugetului cu peste 152 milioane euro prin nedeclararea TVA de către 163 de firme din comerțul cu legume și fructe, a dezvinovățit angajați ai fostei Gărzi Financiare Ilfov.

Procurorul DNA reclamat de ANAF a admis, la sfârșitul anului trecut, începerea urmăririi penale pentru evaziune în cazul acestor firme, dar a respins cercetarea pentru abuz în serviciu a funcționarilor implicați.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unor documente oficiale consultate de Profit.ro, întregul caz a pornit de la o solicitare a Curții de Conturi, care a cerut ANAF un raport asupra activității Gărzii Financiare Ilfov legat de verificarea și monitorizarea transporturilor cu risc fiscal provenite din Uniunea Europeană.

Curtea de Conturi a cerut verificarea transporturilor efectuate de 163 de firme din comerțul cu legume și fructe în perioada 1 ianuarie 2010 - 31 mai 2012.

Dosarul redactat ca urmare a acestei solicitări a fost finalizat de către Direcția Generală de Integritate și Corpul de Control al ANAF la jumătatea lunii iunie 2013, cu puțin timp înainte ca Garda Financiară să fie desființată și inclusă în Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), la 1 noiembrie 2013.

În perioada verificată, conducerea ANAF a fost asigurată de Sorin Blejnar, până în aprilie 2012, când șefia instituției a fost preluată de Șerban Pop. Un an mai târziu, în aprilie 2013, Pop a fost înlocuit și el cu Gelu Ștefan Diaconu.

Diaconu a fost demis pe 11 februarie de către premierul Dacian Cioloș, după ce DNA a anunțat că este cercetat într-un dosar de evaziune al deputaților Nicolae Păun și Mădălin Voicu.

Angajații Gărzii Financiare nu ar fi controlat firmele evazioniste

În iulie 2013, ANAF a sesizat Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție a DNA, în baza raportului de control intern efectuat la solicitarea Curții de Conturi.

Profesii libere și PFA: Fiscul le poate reîncadra ca activități dependente, chiar când contractele respectă condițiile din Codul fiscal CITEȘTE ȘI Profesii libere și PFA: Fiscul le poate reîncadra ca activități dependente, chiar când contractele respectă condițiile din Codul fiscal

ANAF sesiza DNA cu privire la o serie de deficiențe în organizarea și funcționarea Gărzii Financiare Ilfov, care au permis celor 163 de firme să prejudicieze bugetul cu 152,5 milioane de euro, ca urmare a calculării TVA la valoarea de intrare a mărfurilor în România și nu la valoarea reală de comercializare a produselor.

Controlul Fiscului indica faptul că angajații Gărzii Financiare Ilfov nu ar fi dispus verificări specifice înainte de termenul limită de depunere a decontului de TVA și a termenului de plată a acesteia, la niciuna dintre firmele cu achiziții de bunuri din Uniunea Europeană.

De asemenea, la 97% dintre firmele care au efectuat achiziții intracomunitare pentru 30 de zile, nu a fost solicitată nicio inspecție fiscală, deși chiar comisarii Gărzii constataseră că firmele nu își îndepliniseră obligațiile declarative și de plată față de bugetul general consolidat al statului.

Lipsa oricărei inspecții fiscale a fost constatată, totodată, în cazul a 86% dintre firmele respective care au achiziționat bunurile din UE pentru o perioadă cuprinsă între 30 și 90 de zile, precum și în cazul a 69% dintre firmele care au derulat achiziții intracomunitare pentru o perioadă mai mare de 180 de zile.

FOTO Fiscul reia, după trei ani, încercarea de a vinde o casă de vacanță a Sindicatului Oltchim CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul reia, după trei ani, încercarea de a vinde o casă de vacanță a Sindicatului Oltchim

Controlul ANAF a mai indicat că, încălcând reglementările de control în vigoare, conducerea Gărzii Financiare Ilfov a desemnat aceeași echipă de comisari să monitorizeze și să verifice transporturile acelorași firme, deși ar fi trebuie să schimbe echipele de control. Totodată, primele acțiuni de verificare au fost la sediile sociale și nu la punctele de lucru ale firmelor, cu întocmirea unor acte de control fără minimele elemente obligatorii.

Procurorul DNA admite deficiențe în activitatea Gărzii, nu și foloase necuvenite

Procurorul care a preluat cazul reclamat de ANAF a constatat că au existat o serie de deficiențe în exercitarea atribuțiilor de serviciu de către conducerea și comisarii Gărzii Financiare Ilfov, precum și faptul că activitatea acestora a fost lipsită de eficiență în ceea ce privește monitorizarea și verificarea achizițiilor de bunuri cu risc fiscal.

Procurorul DNA a argumentat însă că nu poate fi stabilită dincolo de orice dubiu existența unei forme de vinovăție cerută de lege, respectiv intenția, nefiind îndeplinite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu și obținerii de către funcționarul public, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit.

În sprijinul deciziei de a clasa aceste posibile fapte, procurorul a indicat în principal, în adresa de clasare, argumentele martorilor, respectiv a cinci funcționari care asigurau conducerea Gărzii Financiare Ilfov, dar care erau acuzați de ANAF că ar fi favorizat evaziunea firmelor.

Atât procurorul, cât și martorii au invocat că cei 27-28 de comisari ai Gărzii nu puteau face față solicitărilor de controale zilnice, în condițiile în care, potrivit acestora, activitatea de control pentru bunurile intracomunitare ar fi fost reglementată printr-o singură circulară, cu măsuri minime ce trebuia aplicate în timpul verificărilor.

EXCLUSIV Plata CASS de către persoanele fără venituri devine opțională. Dacă au primit decizii de impunere trebuie să ceară desființarea lor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plata CASS de către persoanele fără venituri devine opțională. Dacă au primit decizii de impunere trebuie să ceară desființarea lor

Procurorul a constatat, totodată, că firmele cercetate au efectuat, în perioada vizată, un total de 24.035 transporturi cu bunuri din UE încadrate la categoria risc fiscal, rezultând un volum mediu de circa 152 de transporturi pentru fiecare firmă, respectiv 27 de transporturi zilnice. 

În consecință, din dosar a fost clasată infracțiunea de abuz în serviciu, prin disjungerea cauzei doar către evaziunea fiscală, ANAF considerând însă că probatoriul a fost insuficient, iar concluzia procurorului a fost eronată.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
procuror
dna
garda financiara
comert
prejudiciu