O societate de investiții din Germania, înființată la începutul acestui an și specializată în asigurări, și-a manifestat intenția de a cumpăra un pachet de acțiuni la City Insurance, firmă care ar avea nevoie de peste 30 de milioane de euro pentru a respecta normele de solvabilitate. Potrivit surselor Profit.ro, doi dintre managerii societății au solicitat și au și primit acordul pentru o întâlnire cu președintele ASF, Mișu Negrițoiu.
Firma se numește Berlin London Beteiligungs AG (BLH) și are sediul central în capitala Germaniei. Motorul de căutare Google nu reușește să returneze prea multe informații despre companie, cu excepția celor furnizate pe propriul site.
Înainte de a fi publicată aici, informația a fost prezentată cu mult înainte pe Profit Insider
Sursa citată arată că BLH este o societate specializată în atragerea de capital și plasarea acestuia în dețineri, de obicei minoritare, la societăți de asigurare. Pe de altă parte, arată portalul firmei, din activitățile companiei poate face parte și înființarea de firme de noi de asigurare.
Nu este menționat, însă, niciun nume de firmă creată de BLH sau de societate de asigurare la care instituția să fie acționar.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Încă o modificare stupidă la RCA. Milioane de șoferi fără daune sunt afectațiConducerea firmei este asigurată de mai multe persoane din Marea Britanie, Germania, Elveția și Statele Unite despre care Google nu indică alte referințe. Aflăm doar că sunt “persoane experimentate”.
Piața asigurărilor din România a fost, mai ales în ultimii doi ani, un punct de interes pentru mai multe fonduri sau societăți de investiții care nu au reușit să își probeze transparența sau puterea financiară, după caz.
Dintr-un alt motiv, ASF a respins și intenția Bandenia PLC de a prelua Forte Asigurări. Banca de investiții spaniolă, care avea actve de peste 400 de milioane de euro, se afla într-o relație conflictuală nu foarte clară cu fostul acționar al Forte, o firmă cu sediul la Londra deținută de doi italieni.
Și în cazul LIG Insurance, societate care practic are activitatea suspendată de mai bine de un an și jumătate, apar, periodic oferte. De obicei, aceste oferte vin cu puțin timp înainte ca ASF să ia în calcul, în consiliu situația LIG. Ultima dată, o ofertă a venit într-un moment în care, spun sursele Profit.ro, era aproape sigurăr chiar introducerea în faliment a firmei. Aceste tatonări vin, de obicei, din zona unor fonduri de investiții puțin cunoscute plasate în Statele Unite sau Italia. Au maxi existat situații în care LIG a susținut că este interesat de preluarea sa un nume important din brokerajul de reasigurare. Nimic nu s-a concretizat până acum.
Visul italian și norocul românesc
De-a lungul timpului, și alte societăți mai puțin transparente au avut interese în piața asigurărilor din România. Unele dintre acestea au facilitat intrarea unor firme din România pe piața din Italia, de exemplu, mai ales în zona polițelor de garanții de bună execuție și a polițelor de malpraxis.
CITEȘTE ȘI A fost schimbată norma RCA. În sfârșit, vești bune pentru brokerii de asigurarePe de altă parte, spre deosebire de celelalte membre ale grupului “italiencelor”, City Insurance are o importantă prezență și în România, în principal pe piața RCA. De altfel, în acest moment, City reușește chiar să domine piața RCA, în condițiile plafonării prețurilor.
Totuși, se pare că sunt și vești bune pentru compania al cărei acționar majoritar este Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase. Se pare că nevoia de capital, estimată inițial la 180 de milioane de lei, ar fi, defapt, de doar 128 de milioane de lei.
În plus față de această sumă, City are de recuperat în jur de 30 de milioane de euro de la diverse firme, una dintre ele fiind brokerul care a ajutat-o să pleseze în Italia.
Firma este și cea mai reclamată din România din cauza întârzierilor la plata daunelor. Odată cu creșterea veniturilor, generată de plafonarea tarifelor RCA, City ar fi început, însă, să achite din daunele vechi.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noi situații bizare după plafonarea tarifelor RCA: polițe pe șase luni mai scumpe decât cele pe un anCu subscrieri din RCA de 323,57 milioane de lei, în creștere cu 12,9% față de 2014, City Insurance a fost al patrulea asigurător pe acest segment de piață, după Euroins, Carpatica și Asirom VIG.
Datele companiei arată că ponderea RCA în total subscrieri a coborât de la 79,3%, în 2014, la 61,9% în 2015.
Înființat în 1998, asigurătorul este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.
Acțioanarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu. El este directorul general al asigurătorului și președintele Consiliului de administrație.
Potrivit datelor ASF, City Insurance are o expunere ridicată și în afara României, unde primele subscrise au atins 78,56 milioane de lei, de la 33,98 milioane de lei în 2014.