EXCLUSIV Cauzele insolvenței producătorului înghețatei Amicii, studiu de caz pentru multe firme românești

EXCLUSIV Cauzele insolvenței producătorului înghețatei Amicii, studiu de caz pentru multe firme românești
scris 13 feb 2017

Kubo Ice Cream Company, producătorul înghețatei Amicii, intrat în insolvență la sfârșitul anului trecut și care, conform informațiilor Profit.ro, trebuie să achite aproape 4 milioane de euro către creditori pentru a rămâne pe piață, a intrat în derivă după ce s-a văzut încolțit de furnizori din alte țări subvenționați mai bine de statul lor, obligat de Guvern să-și majoreze cheltuielile de personal deși concediase angajați și lovit de multinaționale, supermaketuri și  hypermarketuri, care au venit cu prețuri mici și oferte promoționale, scoțându-i de pe piață și pe micii comercianți de cartier prin care își plasa produsele.

Factori care indică inclusiv politica statului față de cele mai multe firme, pe care, după ce că nu le poate asigura subvenții la nivelul celor din alte state, le și obligă constant, prin majorarea de regulă semestrial a salariului minim brut pe economie, să ridice remunerațiile. Salariu majorat în principal pentru ca Guvernul să își asigure ''pacea socială''. Nu toate companiile sunt afectate de creșterea salariului minim, dar pentru cele mai multe firme locale reprezintă un efort care, iată, acum poate duce, împreună cu alți factori, spre insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai mulți economiști atenționau de altfel, la începutul anului, că ultima majorare a salariului minim decisă de Guvern, cu 16% de la 1 februarie, la 1.450 de lei, este o măsură cu impact negativ mai ales asupra afacerilor mici, care i-ar putea împinge pe unii patroni să închidă afacerea sau să taie din beneficiile angajaților, să treacă o parte din salariați pe jumătate de normă, să opereze concedieri sau să crească prețurile, în condițiile în care și angajații mai bine plătiți ar putea cere creșteri salariale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ultima majorare a salariului minim a ridicat costul total al angajatorului - salariul complet care include contribuțiile achitate de acesta pentru angajat - la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

În 2010, salariul minim brut era 600 lei, iar în prezent este 1.450 lei. Până în 2012, a crescut cu 100 lei, iar în ultimii patru ani a urcat cu 750 lei, un studiu al Institutului Național în domeniul Muncii și Protecției Sociale indicând că numărul angajaților cu salariul minim s-a triplat în ultimii 6 ani, după majorările succesive decise de guverne.

Compania aflată acum în nefericita situație de a reprezenta un studiu de caz pentru alte firme românești, Kubo Ice Cream, are peste 160 de angajați și 12 centre de lucru, la Arad, Bacău, Baia-Mare, Brașov, București, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Neamț, Pitești, Turda.

Scăderea în timp a vânzărilor este explicată, într-un document, prin apariția unor noi competitori pe piață, cu produse cu prețuri mai mici. Compania a pierdut clienți importanți, în principal rețeaua Lidl, care a înlocuit producătorii locali cu producători din Polonia, unde industria alimentară este subvenționată de stat.

Fiscul anunță că a declanșat \'\'Operatiunea Scut 2017\ CITEȘTE ȘI Fiscul anunță că a declanșat ''Operatiunea Scut 2017"

Intrarea masivă pe piața românească a multinaționalelor, dintre care în document sunt exemplificate Unilever și Nestle, care, pentru a cuceri piața, au utilizat prețuri mici și oferte promoționale, precum și apariția pe piața românească a supermaketurilor și hypermarketurilor, care au determinat desființarea majorității comercianților cu amănuntul autohtoni, sunt alți factori pe care producătorul înghețatei Amicii îi acuză ca motiv de insolvență.

''Politica generală de dumping asupra prețurilor de vânzare a produselor autohtone, purtată de supermaketuri și hypermarketuri în condițiile în care prețurile materiilor prime au crescut an de an, sunt un alt factor care au generat insolvența'', este scris în document.

Pe acest fond, compania reclamă că a fost puternic lovită de politica guvernelor de a majora salariul minim pe economie, fiind astfel obligată să ridice cheltuielile de personal deși concediase numeroși angajați.

''Majorarea salariului minim pe economie a condus la creșterea cheltuielilor cu personalul în condițiile în care administrația companiei a luat deciziile reducerii numărului de salariați, de la 201, în anul 2013, la 163, la finele anului 2015, și nemajorarea salariilor mai mari. Ponderea cheltuielilor cu personalul a fost majorată de la 14.46%, în anul 2013, la 16,48%, la finele anului 2015'', sunt efectele creșterii salariului minim indicate de companie.

Creșterea TVA  de către Guvernul Boc, de la 19% la 24%, pe fondul crizei financiare, și imposibilitatea majorării prețurilor cu diferența de cotă de TVA au condus de asemenea la decapitalizarea companiei.

EXCLUSIV Carlsberg a ieșit din acționariatul United Romanian Breweries CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Carlsberg a ieșit din acționariatul United Romanian Breweries

Aceasta reclamă și creșterea cheltuielilor cu serviciile facturate de supermaketuri și hypermarketuri de tip Cash&Carry, pentru serviciile oferite  producătorilor, precum taxa de prezență la raft, promoțiile, deschiderile de magazine, taxe al căror cuantum a fost majorat, în decursul timpului, de la 10% la 40%, și decalajul mare între încasarea sumelor de la clienți și data achitării datoriilor către furnizori sunt alți factori indicați.

Compania reclamă și faptul că, după adoptarea Legii 150/2016, prin care autoritățile au modificat Legea privind comercializarea produselor alimentare și au impus marilor comercianți să elimine taxele pentru servicii practicate, centrele comerciale au eliminat taxele, dar au impus reducerea prețurilor de achiziție a producției autohtone cu același procent.

Pentru toate aceste motive, compania a contractat credite bancare pe termen scurt, pentru activitatea curentă, dar și credite pentru investiții, care au condus la majorarea împovărătoare a cheltuielilor cu dobânzile și comisioanele bancare.

Conform informațiilor Profit.ro, Kubo Ice Cream Company trebuie să achite 4 milioane de euro, din care circa 2,7 milioane euro către bănci.

Către buget, datoriile nu depășesc 500.000 de euro, alte mici restanțe fiind și către diverși furnizori.

EXCLUSIV Cauzele insolvenței producătorului înghețatei Amicii, studiu de caz pentru multe firme românești

În vara anului trecut, acționarii companiei căutau din nou un partener de business, după ce în 2008 negociaseră vânzarea cu un fond de investiții, afacerea căzând odată cu izbucnirea crizei financiare.

Date financiare furnizate de termene.ro:

EXCLUSIV Cauzele insolvenței producătorului înghețatei Amicii, studiu de caz pentru multe firme românești

EXCLUSIV Cauzele insolvenței producătorului înghețatei Amicii, studiu de caz pentru multe firme românești
viewscnt
Afla mai multe despre
amicii
inghetata
insolventa