EXCLUSIV ANRE se opune relocării sediului ENEL în clădirea de birouri Day Tower

EXCLUSIV ANRE se opune relocării sediului ENEL în clădirea de birouri Day Tower
scris 14 sep 2018

Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei solicită Enel să stopeze orice acțiune de relocare a sediului E-Distribuție Muntenia SA de pe Bulevardul Mihalache în clădirea de birouri Day Tower din zona Pieței Unirii, mutare anunțată de Profit.ro încă din luna ianuarie ca fiind pregătită. În situația în care compania se va muta, totuși, ANRE nu va recunoaște costurile relocării și va aplica corecții penalizatoare asupra tarifului de distribuție, ceea ce ar determina scăderea facturilor pentru consumatori.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit unor surse oficiale, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a trimis deja o scrisoare conducerii ENEL, prin care solicită stoparea oricărei acțiuni de relocare a sediului E-Distribuție Muntenia SA.

Urmărește-ne și pe Google News
Placări pardoseli și perete – ce ne propun cele mai elegante branduri italiene CITEȘTE ȘI Placări pardoseli și perete – ce ne propun cele mai elegante branduri italiene

În scrisoare, Chiriță invocă două argumente pentru care ANRE nu este de acord cu relocarea sediului: unul tehnic și unul economic.

Potrivit argumentului tehnic, echipamentele aferente dispecerizării rețelei electrice de distribuție au caracter de infrastructură critică, fiind corelate cu cele ale dispecerului energetic național. În opinia ANRE, relocarea lor într-un spațiu închiriat ar pune în pericol siguranța și securitatea sistemului de distribuție din zona Capitalei, fără a da însă detalii și a explica de ce situația unui spațiu închiriat ar fi diferită. În spații închiriate funcționează și alte firme care dețin infrastructuri considerate critice, cum sunt, spre exemplu, companiile de telecomunicații.

EXCLUSIV Legea care reglementează lobby-ul în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care reglementează lobby-ul în România

Argumentul economic invocat de președintele ANRE se referă la impactul deciziei de relocare a sediului E-Distribuție Muntenia SA asupra tarifelor de distribuție și, implicit, asupra facturii consumatorilor finali. Chiriță amintește conducerii ENEL că ANRE deja a recunoscut costul ridicat al amenajării centrului de dispecer din actualul sediu al companiei din bulevardul Mihalache, iar relocarea implică alte costuri, atât de capital, cât și de operare, costuri fără un fundament economic în opinia președintelui ANRE. Relocarea ar presupune, însă, doar costuri operaționale, nu alte costuri de capital în afara celor deja recunoscute.

Autoritatea a avertizat compania că, în eventualitatea mutării sediului, va aplica corecții penalizatoare asupra tarifului de distribuție. Aceasta ar duce la o scădere a tarifului de distribuție pentru consumatorii din zoona Muntenia Sud, implicit a facturii acestora.

Totodată, ANRE susține că ENEL nu i-a transmis nicio analiză cost-beneficiu cu privire la prudența și eficiența costurilor implementării deciziei de relocare a sediului E-Distribuție Muntenia SA și nici nu a efectuat o analiză de impact asupra tarifelor de distribuție. Reglementările din domeniul energiei impun operatorilor de distribuție să prezinte autorității de reglementare o analiză cost-beneficiu și de prudență și eficiență doar în cazul investițiilor în rețekle, nu în spații de birouri, însă ANRE poate decide să nu recunoască aceste costuri în cheltuielile operaționale, urmând să corecteze în consecință tariful de distribuție.

EXCLUSIV DOCUMENT Primul inculpat într-un caz de corupție achitat pe motivul presupusei ilegalități a protocolului secret de cooperare Parchet-SRI: un jandarm condamnat în primă instanță pentru luare de mită CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Primul inculpat într-un caz de corupție achitat pe motivul presupusei ilegalități a protocolului secret de cooperare Parchet-SRI: un jandarm condamnat în primă instanță pentru luare de mită

Clădirile în care se află în prezent sediile E-Distribuție Muntenia și Enel România, la adresa B-dul Ion Mihalache 41-43, sunt vechi, una construită în anii 40. Consolidarea și modernizarea acestora ar fi costisitoare, inclusiv în condițiile înăsăpririi cerințelor de autorizare ISU. Ar necesita, în plus, relocarea temporară în alte spații închiriate pentru cel puțin doi ani, cu costurile aferente care le-ar dubla pe cele ale consolidării vechilor sedii.

Profit.ro anunța în luna mai că Enel România a inclus un spațiu de 230 metri pătrați din clădirea de birouri Day Tower din zona Pieței Unirii, de lângă Tribunalul București, aflată în construcție,  pe o listă oficială a sediilor companiei pentru care intenționează să contracteze servicii centralizate de mentenanță, management și control, utilizator al spațiului respectiv fiind indicat furnizorul de energie electrică Enel Energie Muntenia. Operațiunea confirma informațiile anunțate la începutul anului de Profit.ro.

Utilizator al spațiului este indicat furnizorul de energie electrică de ultimă instanță din București, Ilfov și Giurgiu, Enel Energie Muntenia.

În aprilie, Enel Energie Muntenia a relocat și magazinul Nord din București într-un spațiu mai accesibil pentru clienți, situat la primul etaj al clădirii Globalworth Plaza din Pipera.

EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează

Proiectul imobiliar Day Tower (foto), dezvoltat de firma Danube Capital Partners SRL, parte a companiei grecești Day Group, se află în prezent în faza finisajelor. Clădirea va avea 9 etaje și o suprafață construită de 19.000 metri pătrați, cu spații de birouri de clasă A de închiriat, pe o suprafață totală de 12.000 metri pătrați. Este pregătită și o suprafață de retail de aproape 1.000 metri pătrați. Un etaj tipic de închiriat va avea o suprafață de 1.360 metri pătrați.

Chiria prime pentru spații de birouri în București a rămas constantă anul trecut, la nivelul de 18,5 euro/metru pătrat.

Veniturile totale ale Enel în România au crescut cu peste 11% anul trecut (122 milioane euro), la 1,18 miliarde euro, ca urmare a majorării cantității de energie distribuită și furnizată, care a contrabalansat reducerea de către ANRE a tarifelor reglementate de distribuție. În schimb, marja operațională brută a operațiunilor locale ale Enel s-a redus cu peste 31% în 2017, la 232 milioane euro, din cauza creșterii ample a costurilor de achiziție a energiei de pe piețele bursei OPCOM, creștere nereflectată în prețurile finale percepute consumatorilor, se arată în raportul grupului Enel pe anul trecut.

Enel nu a fost singura companie din domeniul distribuției de energie electrică interesată de mutarea sediului. În luna aprilie, acționarii Electrica SA au respins în AGA propunerea conducerii companiei de relocare într-un sediu închiriat, situat în clădirea de birouri America House de pe Bulevardul Titulescu, mișcare care, potrivit managementului Electrica SA, urmărea atât beneficii de imagine, cât și financiare, intenție anunțată de Profit.ro.

EXCLUSIV Orarul de tranzacționare se scurtează la BVB. Chiar și după amputarea de 25 de minute, rămâne unul dintre cele mai lungi din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Orarul de tranzacționare se scurtează la BVB. Chiar și după amputarea de 25 de minute, rămâne unul dintre cele mai lungi din lume

Potrivit propunerii managementului Electrica SA, respinsă de acționari, Electrica SA ar fi urmat să închirieze o suprafață de 1.800 metri pătrați la etajul 6 al clădirii America House, unde inițial să fie mutați circa 150 de angajați. În funcție de obținerea aprobărilor necesare, finalizarea relocării era estimată pentru trimestrul III al anului. Compania își propusese și lucrări de reamenajare a noului spațiu.

Conducerea companiei estima că relocarea consolidată a celor trei companii din grupul Electrica va aduce beneficii de imagine atât față de acționari, cât și față de publicul larg și că funcționarea în noul sediu va avea efect și asupra productivității angajaților, în principal datorită accesului la spații moderne și funcționale de birou și la facilități de luat masa. De asemenea, se considera că vor spori sinergiile la nivel de grup, nivelul de colaborare și rapiditatea deciziilor. În același timp, managementul își propunea să valorifice sediile actuale, în condițiile pieței, analizând din punct de vedere economic toate opțiunile - închiriere, vânzare, reconstrucție - și urmând să identifice soluția cea mai rentabilă pentru toate companiile, inclusiv, în cazul Electrica SA, pe baza unei analize detaliate din punct de vedere tehnic a clădirii actuale. Măsurile de valorificare ar fi urmat să contribuie la acoperirea costurilor de relocare și operaționale, pentru a minimiza efectul asupra bugetului companiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
enel
sediu
day tower
mihalache