Confederațiile sindicale cer prelungirea termenului de încadrare în condiții deosebite de muncă, până la finalul anului 2021, motivând că sunt necesare investiții majore pe care multe firme nu le-au putut realiza

Confederațiile sindicale cer prelungirea termenului de încadrare în condiții deosebite de muncă, până la finalul anului 2021, motivând că sunt necesare investiții majore pe care multe firme nu le-au putut realiza
scris 11 sep 2018

Confederațiile sindicale au transmis, marți, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care cer prelungirea termenului de încadrare în condiții deosebite de muncă, până la finalul anului 2021, motivând că sunt necesare investiții majore pe care multe firme nu le-au putut realiza. Fără încadrarea corectă în această categorie a locurilor de muncă, muncitorii vor presta aceleași activități periculoase, fără însă a beneficia de drepturile conferite de lege pentru munca în condiții deosebite.

Confederațiile sindicale Cartel ALFA, C.N.S.L.R. FRĂȚIA, B.N.S. și C.S.D.R. au transmis, marți, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, referitoare la încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sindicaliștilor, prin HG nr 1014/2015, privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, perioada de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite valabile până la dată de 31 decembrie 2015 s-a prelungit până la dată de 31 decembrie 2018.

Codrin Scutaru, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, preia conducerea McGuireWoods România CITEȘTE ȘI Codrin Scutaru, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, preia conducerea McGuireWoods România

Până la această dată, angajatorii care dețin avize de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite au obligația de a elabora planul de prevenire și protecție corespunzător locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, care să asigure îmbunătățirea nivelului securității și protecției sănătății lucrătorilor, cuprinzând măsuri și acțiuni, eșalonate și distribuite trimestrial, astfel încât, până cel târziu la dată de 31 decembrie 2018, locurile de muncă să se încadreze în condiții normale.

”În toate punctele de lucru a unităților unde au fost constatate neconformități în raport cu legislația în vigoare, au fost elaborate fișe de sinteză a neconformităților în baza cărora s-au elaborat programe de măsuri tehnico-organizatorice de normalizare a locurilor de muncă. În majoritatea cazurilor, normalizarea condițiilor de muncă presupune achiziționarea de echipamente de muncă conforme cu cerințele esențiale de securitate și sănătate în muncă sau schimbarea proceselor de producție, care necesită investiții ce nu au putut fi acoperite integral până acum din lipsa de fonduri”, au transmis sindicaliștii.

Potrivit acestora, cu toate că măsurile tehnico-organizatorice au fost realizate în mare măsură, ”se constată că în unele locuri de muncă nu pot fi eliminați factorii de risc existenți, iar factori precum cei de mediu (microclimat nefavorabil vara sau iarnă, prin temperaturi extreme și intemperii diverse) nu au soluție de rezolvare”.

”Impactul activităților încadrate în condiții deosebite raportate asupra stării de sănătate a salariaților a constituit în mod constant o preocupare a tuturor factorilor responsabili din sistem. În aceste condiții, multe unități nu vor putea, până la 31 decembrie 2018 să-și normalizeze condițiile de muncă. Datorită acestui fapt există riscul că salariații să presteze activități în condiții deosebite de muncă, dar activitatea lor să fie considerată scriptic realizată în condiții normale de muncă, ceea ce îi va lipsi de drepturile conferite de lege pentru muncă în condiții deosebite”, mai spun sindicaliștii.

Confederațiile sindicale reprezentative la nivel național semnatare, solicită elaborarea unui act normativ care să reglementeze prelungirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite pentru perioada 31 decembrie 2018 - 31 decembrie 2021, deoarece HG nr 1014/2015 pentru modificarea și completarea HG nr. 246/2007, privind metodologie de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite expiră la 31 decembrie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
sindicate
conditii de munca