Încasările bugetare au fost mai mari datorită creșterii economice, arată Curtea de Conturi, care precizează că, deși nominal veniturile colectate de Agenția Națională de Administrare Fiscale (ANAF) au avut un trend ascendent în ultimii ani, o analiză mai atentă relevă că s-au situat la un nivel relativ constant în ultimii 10 ani ca pondere în PIB. Fiscul susține că îmbunătățirea colectării se datorează eforturilor sale.
Curtea de Conturi face o distincție între raportările nominale ale creșterilor de încasări la buget și evoluția ponderii lor în PIB, care este relevantă, în opinia sa. „Din analiza comparativă a încasărilor ANAF în perioada 2004-2014 se observă că, în termeni nominali, veniturile colectate au înregistrat o evoluție ascendentă, determinată în mare măsură de creșterea economiei românești”, precizează raportul.
În schimb, ANAF susține că aduce mai mulți bani la buget pentru că a luat măsuri împotriva evaziunii fiscale și de reformă instituțională.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cifrele pe care le dă Fiscul publicității sunt comparate cu realizările din perioadele similare ale anilor precedenți. De exemplu, pentru 2014, a anunțat venituri de 182,5 miliarde lei și o creștere nominală de 5%, iar pentru 2015, 196,2 miliarde lei și o creștere nominală de 8%.
Curtea de Conturi nu este prima instituție care arată că o imagine corectă a situației încasărilor este dată de ponderea lor în PIB. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a făcut aceleași observații. De exemplu, Dumitru a analizat veniturile din TVA și a constatat că, în prima jumătate a anului trecut, acestea au însemnat 9,1% din PIB, procent comparabil cu cele din anii anteriori. În replică, ANAF susține că au fost consemnate creșteri semnificative ca urmare a acțiunilor sale de combatere a evaziunii.
“Dimensiunea reformei ANAF este uriașă și de neînțeles pentru cei care nu sunt implicați direct. Cu toate acestea, avem deja primele rezultate vizibile și cuantificabile, prin surplusul de venituri din 2015 care depășește cu 100% creșterea economică. A fost un an în care corul criticilor de profesie a fost extrem de activ, chiar dacă nu sunt buni cunoscători ai mecanismenlor administrării fiscale”, a declarat președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, când a prezentat încasările pentru anul trecut.
Încasările au depășit, și în 2014, creșterea economică, iar raportul Curții de Conturi consideră că „deși în termeni nominali se constată că veniturile colectate de ANAF au înregistrat un trend ascendent în ultimii ani, o analiză mai atentă relevă faptul că încasările ANAF s-au situat la un nivel relativ constant în ultimii 10 ani, în jurul a 27-28% din PIB”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul, obligat să aducă dovezi când acuză firmele de fraudă. Prevederea încurcă planul de încasări„Ultimii doi ani, și în special 2015, sunt o primă garanție atât prin prisma încasărilor, cât și a încadrării în calendarul de implementare a programului de modernizare derulat împreună cu Banca Mondială”, a mai spus șeful Fiscului.
În schimb, raportul Curții de Conturi precizează că, în anul 2014, gradul de realizare a programului de încasări venituri bugetare a fost de 98,7%.
Veniturile bugetare apar puțin sensibile la modificările de taxe sau la măsurile administrative, situându-se la circa 31% din PIB, în ultimul deceniu. Evoluția lor pare a fi corelată, mai degrabă, cu cea a PIB.