Deficitul de cont curent s-a adâncit cu o treime în primele două luni. Soldul comerțului cu bunuri arată tot mai rău. O surpriză pozitivă, însă, din partea investitorilor străini

Deficitul de cont curent s-a adâncit cu o treime în primele două luni. Soldul comerțului cu bunuri arată tot mai rău. O surpriză pozitivă, însă, din partea investitorilor străini
scris 12 apr 2019

Deficitul contului curent al balanței de plăți își continuă creșterea la 568 de milioane de euro în ianuarie-februarie, cu o treime peste nivelul din primele două luni ale lui 2018. Importurile ridicate de bunuri pun presiune pe poziția externă a României, fiind contrabalansate doar parțial de intrările de valută pe servicii și venituri primare și secundare. O veste bună vine din creșterea investițiilor străine directe cu aproape jumătate peste nivelul înregistrat anul trecut la peste 1 miliard de euro în două luni.

Soldul net al comerțului cu bunuri (diferența dintre importuri și exporturi) arată în continuare tot mai rău. Deficitul comercial a crescut cu 41% la 2,3 miliarde de euro în primele două luni, pe fondul creșterii considerabil mai rapide a importurilor, arată datele provizorii publicate de Banca Națională a României.

Urmărește-ne și pe Google News

Serviciile sunt, în continuare, principalul contributor la atenuarea deficitului de cont curent, cu un sold net pozitiv de 1,32 miliarde de euro, în creștere de la 1,2 miliarde de euro în ianuarie-februarie 2018, pe fondul creșteri intrărilor de bani din lohn, transporturi și alte servicii (capitol la care intră și industria IT&C), în timp ce turiștii români au cheltuit mai mulți bani în afara țării decât au adus vizitatorii străini în România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Divizia imobiliară a Alpha Bank România discută vânzarea ultimelor proprietăți executate silit de bancă după care se orientează spre consultanță externă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Divizia imobiliară a Alpha Bank România discută vânzarea ultimelor proprietăți executate silit de bancă după care se orientează spre consultanță externă

La capitolul venituri primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, situația stă mai bine decât în primele două luni. Soldul net a trecut de la o gaură de 117 milioane de euro la un plus de 94 de milioane de euro.

Excedentul balanței de venituri secundare a crescut de la 120 de milioane de euro la 315 milioane de euro, pe fondul unor intrări de aproape două ori mai ridicate de bani. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene.

Deficitul de cont curent s-a adâncit cu o treime în primele două luni. Soldul comerțului cu bunuri arată tot mai rău. O surpriză pozitivă, însă, din partea investitorilor străini

Vestea bună vine din creșterea investițiilor străine directe cu 332 de milioane de euro față de ianuarie-februarie 2018 la puțin peste 1 miliard de euro, evoluție ce vine în contextul în care OUG 114/2018, care a introdus ample modificări fiscale, inclusiv taxe sectoriale noi, nu fuseseră încă modificată la finele lunii februarie. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 927 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 109 milioane euro. Datele privind investițiile sunt preliminare și adesea sunt revizuite în jos.

EXCLUSIV Concurență în justiția privată. Cea mai mare și mai discretă Curte arbitrală internațională, veche de 100 de ani, începe să-și publice hotărârile. România, implicată în spețe importante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Concurență în justiția privată. Cea mai mare și mai discretă Curte arbitrală internațională, veche de 100 de ani, începe să-și publice hotărârile. România, implicată în spețe importante

Deficitul de cont curent a fost anul trecut de 9,41 miliarde de euro, în creștere de la 5,97 de miliarde de euro în 2017, un nivel de 4,6% din produsul intern brut, peste pragul de 4% considerat drept unul semnal de către analiști și BNR, care s-a arătat îngrijorată de deteriorarea poziției externe, în contextul presiunii pe deprecierea monedei naționale, care a pierdut circa 2% față de euro în primele două luni din 2019.

Totodată, investițiile străine directe au avansat anul trecut cu doar circa 140 de milioane de euro la 4,94 miliarde de euro, insuficient pentru a acoperi ieșirile din contul curent, în timp ce în anii anteriori acestea acopereau îl  acopereau în proporție de circa 80% sau integral.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit cont curent
pozitia externa
deficit comercial