Guvernul a decis extinderea aplicării amnistiei din Ordonanța 6/2019, prelungirea taxării inverse în vederea combaterii fraudei în domeniul TVA, pedepse mai mari pentru contrabandă, respectiv plata premiilor suspendate la Loteria bonurilor fiscale.
Astfel, data la care se raportează obligatiile bugetare ce pot face obiectul restructurării a fost prelungită.
Pentru termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare care a început la data de 8 august 2019 (data intrării în vigoare a OG nr. 6/2019) și s-a împlinit la 31 octombrie 2019, ulterior fiind stabilite noi termene în perioada 1 februarie - 30 septembrie 2020 și în perioada 1 noiembrie 2020 - 30 septembrie 2021, a fost stabilit un nou termen în perioada dintre data intrării în vigoare a noii ordonanțe și data de 31 ianuarie 2023 inclusiv.
În ceea ce privește termenul de depunere a solicitării de restructurare care este 31 iulie 2022 acesta a fost prorogat până la 31 iulie 2023.
În plus, în vederea abordării unitare a facilităților fiscale, în ceea ce privește fondurile europene, așa cum sunt, de exemplu fondurile nerambursabile acordate prin programele SAPARD, FEADR 2007-2013, FEADR 20142020, EURI se propune exceptarea de la acordarea restructurării obligațiilor bugetare pentru obligațiile bugetare ce reprezintă fonduri europene sau fonduri publice naționale aferente fondurilor europene.
Conform MF, au fost excluse din sfera obligațiilor bugetare pentru care poate fi acordată restructurarea obligațiile bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări acordate care a eșuat, în scopul corelării cu facilitățile reglementate în Codul de procedură fiscală, respectiv, eșalonările la plată.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bunăPentru situația în care solicitarea de restructurare a obligațiilor bugetare a fost respinsă de organul fiscal până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ca urmare a neîndeplinirii condițiilor pentru accesarea acestei facilității, contribuabilul poate relua procedura de restructurare și depune o nouă notificare și o nouă solicitare de restructurare dacă apreciază că poate îndeplini condițiile prevăzute în OG nr. 6/2019.
Prag maximal al concentrației alcoolice
Prin proiect se dorește introducerea în legislația națională a unei prevederi referitoare la pragul maximal al concentrației alcoolice de 8,5% vol., pentru care se pot aplica accize reduse la orice tip de alte băuturi fermentate, necarbonatate sau spumoase.
Contrabanda: pedeapsă mai mare
În vederea alinierii limitelor de pedeapsă cu cele de la infracțiunea de contrabandă, se propune majorarea pedepsei aplicate pentru infracțiunea prevăzută la art. 452 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, respectiv cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Adică, pedeapsa este prevăzută în acest caz:
deținerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepția celor deținute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, 400 țigări de foi de 3 grame, 200 țigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, peste 300 litri
De asemenea, închisoare de la 1 la 5 ani, printre altele, pentru:
achiziționarea de alcool etilic și de distilate în vrac de la alți furnizori decât antrepozitarii autorizați pentru producție sau expeditorii înregistrați de astfel de produse, potrivit prezentului titlu;
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor refuzul sub orice formă a accesului autorităților competente cu atribuții de control pentru efectuarea de verificări inopinate în antrepozitele fiscale;
folosirea conductelor mobile, a furtunurilor elastice sau a altor conducte de acest fel, utilizarea rezervoarelor necalibrate, precum și amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantități de alcool sau distilate necontorizate;
Plata premiilor suspendate în cadrul Loteriei bonurilor fiscale
Prin proiect sunt stabilite dispoziții tranzitorii care reglementează situația premiilor suspendate la plată precum și cea a sumelor cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale stabilite prin hotărâri definitive ale instanței de judecată.
Astfel, se precizează faptul că, sumele aferente plății premiilor suspendate precum și sumele stabilite (individualizate sau nu) prin hotărâri definitive ale instanței de judecată, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, se achită de către Ministerul Finanțelor în limita sumelor aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor - Acțiuni Generale.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoareDe asemenea, se abrogă majoritatea articolelor ordonanței de organizare a Loteriei bonurilor fiscale.