Dăncilă și Bădălău salută un acord important între Transgaz și CEGH, vechi de două luni, dar care va fi anunțat abia marți la bursă

Dăncilă și Bădălău salută un acord important între Transgaz și CEGH, vechi de două luni, dar care va fi anunțat abia marți la bursă
scris 30 sep 2019

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Economiei, Niculae Bădălău, au salutat, astăzi, un memorandum încheiat între Transgaz și Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) pentru constituirea unui hub gazier în România, memorandum semnat “pe 1 august” și neanunțat la bursă de operatorul de transport și sistem din România, deși acesta este listat. În plus, memorandumul nu este publicat nici pe site-ul Transgaz, nici pe cel al CEGH.

“O altă dovadă fermă privind angajamentul României de a deveni un furnizor de securitate energetică este acordul de cooperare semnat în această vară, la 1 august 2019, între TRANSGAZ România și CEGH AG din Austria, prin care se pun bazele realizării unul Hub Românesc de Gaze”, se precizează într-un document trimis presei de ministerul economiei intitulat “Mesajul premierului României, Viorica Dăncilă, cu prilejul inaugurării primului obiectiv finalizat din cadrul proiectului BRUA – faza 1”.

Urmărește-ne și pe Google News

O declarație similară a făcut, potrivit unui document trimis presei, și ministrul Economiei, Niculae Bădălău, în aceeași zi, cu ocazia inaugurării stației de comprimare de la Jupa, primul obiectiv de pe traseul BRUA: “În Romanian Gas Hub, așa cum se va numi această societate mixtă, care va deveni operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare din România, TRANSGAZ, operatorul național de sistem, va deține 51% din acțiuni, iar partea austriacă 49 %. Hub-ul de gaze în România este un proiect ambițios care susține pe deplin consolidarea Uniunii Energetice Europene, plasând țara noastră pe harta proiectelor inteligente și inovatoare la nivel național, regional, european și internațional. Acest proiect va aduce o viziune nouă asupra pieței gazelor naturale, fiind cea mai mare piață gazieră din regiune, cu cea mai mică dependență de importuri. Venim, astfel, în susținerea proiectelor energetice majore de importanță geostrategică pe care România le gestionează la ora actuală, beneficiind și de sprijin din partea Uniunii Europene”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Comunicatul Transgaz dedicat investitorilor este redactat și va fi transmis, potrivit unor surse oficiale, marți spre publicare către Bursa de Valori București (BVB), pe care este listată compania. Interesant este că respectivul comunicat al Transgaz anunță semnarea memorandumului, însă nu precizează data semnării.

Numai că, potrivit documentului Ministerului Economiei, care cuprinde mesajul premierului, memorandumul este semnat pe 1 august, în urmă cu două luni, iar BVB ar fi trebuit informată încă din acel moment, mai ales dată fiind importanța pe care chiar oficialii o acordă subiectului. Emitenții au obligația de a anunța orice eveniment de natură a influența cotațiile acțiunilor.

Marți, Transgaz va anunța semnarea unui Acord de Cooperare cu CEGH în vederea înființării societății române pe acțiuni ”Romanian Gas Hub”. Acordul a a fost semnat din partea Transgaz SA România, de Ion Sterian, director general, și de Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG.

EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxe

Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înființarea “Romanian GasHub”, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare și servicii conexe) și va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT).

Transgaz va deține 51% din acțiuni, iar CEGH 49%, compania română urmând a nominaliza Directorul General, iar CEGH Directorul General Adjunct.

Romania are o rețea de conducte de peste 13.300 km, un nivel al producției interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an și un consum de aproximativ 11 mld.mc/an.

Interesant este că în urmă cu 10 luni, pe 12 decembrie 2018, Bulgartransgaz și CEGH au semnat un memorandul identic, publicat la acea dată pe site-ul CEGH. Textul este aproape identic cu cel care va fi publicat marți pe BVB, Bulgartransgaz fiind înlocuit cu Transgaz, iar Romanian Gas Hub cu Gas Hub Balkan.

În plus, față de acordul semnat cu operatorul de sistem din România, cel parafat cu bulgarii are în spate un studiu de fezabilitate realizat de Comisia Europeană, care de altfel l-a și cofinanțat cu 920 de mii de euro din valoarea totală estimară de 1,8 milioane de euro.

EXCLUSIV Românii cumpără anual ceasuri de 80 milioane de euro. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Românii cumpără anual ceasuri de 80 milioane de euro. "Există o reținere în a cumpăra ceasuri online". Clujul - dinamică accelerată

Potrivit studiului de fezabilitate realizat de Comisia Europeană, viitorul hub balcanic din Bulgaria va fi tranzitat de 45,5-61,3 miliarde metri cubi de gaz anual. Comparativ, Transgaz deține o rețea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totală de transport, majoritatea internă, de 30 miliarde mc și a gestionat în anul 2018 o cantitate de 13,07 miliarde mc.

viewscnt
Afla mai multe despre
dăncilă
bădălău
transgaz
cegh
bvb
memorandum
hub