Programul “Starting Grants” derulat de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) și-a anunțat câștigătorii din acest an, printre cercetătorii care beneficiază de finanțare europeană fiind și românul Costin Raiciu, lector la Universitatea Politehnică din București. Este doar al patrulea grant acordat României în cei 10 ani de la înființarea programului. “Obținerea primului contract de cercetare este partea cea mai dificilă”, spune Raiciu, care apreciază că mai trebuie “lucrat” la susținerea românilor cu potențial.
Proiectul propus de Raiciu - “CORNET - Provably Correct Networks” - a primit o finanțare de 1,325 milioane de euro. Este vorba de un proiect interdisciplinar între rețele de calculatoare și teorie/verificare, a explicat cercetătorul pentru Profit.ro.
“Propunerea noastră urmarește să obțină rețele care sunt garantat corecte: operatorul rețelei specifică proprietățile pe care se așteaptă ca rețeaua să le îndeplinească, iar sistemul nostru va monitoriza în timp real rețeaua, pentru a se asigura că aceste proprietăți sunt tot timpul adevărate. La nivel înalt, sistemul va “audita” modificările făcute de operator și/sau factori externi (alte routere din Internet) pentru corectitudine, în timp real, și va permite aceste modificari doar dacă sunt corecte”.
CITEȘTE ȘI Bogdan Georgescu, fondatorul Bookster, despre cum a reușit să umple de cărți corporațiile și cum creezi o idee bunăLa nivel conceptual, sistemul este foarte simplu, spune Raiciu, implementarea fiind partea dificilă.
“Implementarea sa este foarte anevoioasă, pentru că verificarea corectitudinii trebuie facută in milisecunde (astazi dureaza minute, sau chiar ore), și sistemul trebuie integrat in rețeaua actuală, fara a necesita schimbări masive de echipament”.
“Greul proiectului urmărește să rezolve aceste probleme”, a sintetizat el.
Proiectul durează 5 ani, începând cu 1 ianuarie 2018.
Pentru ediția din acest an a programului “Starting Grants” au fost depuse 3.085 proiecte, din care au fost selectate 406. Cele peste 400 de proiecte alese, propuse de cercetători debutanți din 23 de țări (48 de naționalități), beneficiază de fonduri totale de 605 milioane de euro – până la 1,5 milioane euro de proiect.
CITEȘTE ȘI Dan Timotin, Country Sales Manager, Coca-Cola HBC : Am avut o vară excepționalăÎn cei 10 ani de la înființarea programului ERC, parte a proiectului extins “Excelența în știință Orizont 2020”, doar patru români au câștigat granturi, câte unul în fiecare din ultimii patru ani. În aceași perioadă (2014-2017), Germania a primit 245 granturi, Marea Britanie 241, iar Franța 171.
“Există două ingrediente necesare pentru cercetare de calitate în calculatoare: studenți și finanțare. Cel putin în calculatoare, există o masă mare de studenți foarte buni care fac posibilă cercetarea de top în România. Cu finanțarea este un pic mai greu: salariul de bază (cel în domeniul predării) este foarte mic (ex. 1.800-2.000 RON net pentru un lector în UPB). Proiectele de cercetare pot suplini acest salariu, însa dificultatea este să ai o continuitate în finanțare, astfel încât să poți avea o viață normală, [să îți poți susține] familia, ipoteca etc.”, spune Raiciu.
În general, obținerea primului contract de cercetare este partea cea mai dificilă, a continuat el, pentru că cercetătorul “nu este încă experimentat, nu are încă fonduri (și timp puțin pentru cercetare, din cauză că predă mai mult pentru a mai suplini salariul, sau lucreaza part-time în privat). Aici trebuie lucrat - la susținerea oamenilor cu potențial până obțin primul grant”.