Concurența are suspiciuni că RADET a primit subvenții peste limita legală și crede că ar trebui notificată Comisia Europeană

Concurența are suspiciuni că RADET a primit subvenții peste limita legală și crede că ar trebui notificată Comisia Europeană
scris 17 sep 2016

Consiliul Concurenței are suspiciuni că Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) ar fi primit subvenții anuale mai mari de 15 milioane euro, cât permite legea, situație în care va trebui notificată Comisia Europeană, a declarat sâmbătă președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

”O să ne uităm la subiectul Elcen-RADET. Am informat Primăria Capitalei de câteva ori în anii trecuți că, în momentul când acordă ajutoare de stat, servicii de interes economic general, peste un anumit nivel, care e de 15 milioane de euro pe an, acestea trebuie să fie notificate Comisiei Europene. Asta e obligația legală”, a declarat sâmbătă președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de presă la Sinaia.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă era vorba de o sumă de până în 15 milioane euro, atunci decizia poate fi adoptată la nivel național, altfel este nevoie de acordul Comisiei Europene, arată news.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Noi credem că în cazul RADET-ului - bănuim, nu știm exact - acest prag este depășit și că va fi necesară notificarea Comisiei Europene”, spune președintele Concurenței.

Are cineva un pampers pentru doamna Firea? CITEȘTE ȘI Are cineva un pampers pentru doamna Firea?

Comisia Europeană nu o să înterupă căldura în Capitală, afirmă Chirițoiu, dar va verifica dacă aceste subvenții sunt la un nivel rezonabil.

”Este obligația administrației publice să asigure încălzirea orașului, e normal să plătească statul subvenție pentru acest lucru. În același timp, trebuie să ne asigurăm că subvenția nu este excesivă”, a precizat Chirițoiu.

De asemenea, România a notificat un ajutor de salvare pentru Compania Națională a Uraniului (CNU) în sumă de 62 milioane lei.

”Ne așteptăm să fie aprobat rapid, să o ținem în viață (pe CNU - n.r.). Dar, în același timp, acesta a fost parcursul și la Complexul Energetic Hunedoara - după un ajutor de salvare urmează o obligație de restructurare”, a adăugat șeful autorității de concurență.

Ministrul Energiei și primarul Capitalei au anunțat, luni, în urma unor negocieri la Ministerul Energiei, că nu există un risc de întrerupere a furnizării energiei termice în București.

"Am discutat despre o anumită ritmicitate a plăților pentru a asigura necesarul de finanțare către furnizorii de gaze și către operatorii de transport și sigur că am abordat și un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice și am constatat împreună că există și alte instituții, inclusiv de la nivelul Guvernului care ar trebui să exprime un punct de vedere cu privire la această situație. Va fi discuție în perioada imediat următoare pentru a identifica până la capăt sursele de finanțare pentru a trece iarna. Cel mai important lucru este să spunem amândoi că nu există, în momentul de față, un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic al orașului", a declarat ministrul Energiei, după negocieri.

La rândul ei, Gabriela Firea a spus că bucureștenii nu au de ce să se teamă în privința livrării apei calde. Ea a precizat că ministrul Energiei garantează ridicarea popririi pe conturile RADET.

Șefii RADET demisionează, reclamând comunicare deficitară cu Primăria. \ CITEȘTE ȘI Șefii RADET demisionează, reclamând comunicare deficitară cu Primăria. "ELCEN vrea să pună mâna pe RADET. Insolvența e singura soluție”

Distrigaz Sud Rețele a pus poprire, pe 8 septembrie, pe toate conturile ELCEN, poprirea fiind extinsă și la clienții companiei de stat, inclusiv RADET, anunța compania ELCEN, care a susținut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producția de energie electrică și termică începând din 10 septembrie.

În 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o înțelegere cu ELCEN pentru plata eșalonată a datoriilor restante și anunța că va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei.

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Rețele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuție a gazelor. Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalități de întârziere a fost achitată după data scadentă de către ELCEN, care motivează situația prin neplata de către RADET a obligațiilor către Electrocentrale București.

Elcen se află sub autoritatea Ministerului Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
subventii
concurenta