Obligația persoanelor fără venituri de a plăti contribuția de sănătate va fi opțională, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, care a precizat că va fi modificat Codul fiscal, în scurt timp, în acest sens, pentru a nu apărea efecte.
"Lucrăm în acest moment la modificarea prevederilor din Codul fiscal care au creat aceste probleme. Probabil se va merge pe o soluție de asigurare opțională, pentru că, să nu uităm, nu vorbim de impozitare, ci de o plată pentru contribuția la asigurări de sănătate, ceea ce implică asigurarea în sistemul public de sănătate. Nu este un impozit, ci este o asigurare", a afirmat Biriș, în cadrul conferinței TaxEU.
Secretarul de stat a mai spus că va avea loc o modificare care îi va viza și pe cei cu venituri întâmplătoare. Anul trecut, circa 160 de mii de persoane cu venituri foarte mici, din dividende sau dobânzi, au primit o amnistie fiscală, prin legea 209 din 2015, după ce Fiscul le-a emis decizii de impunere pentru CASS, calculate la salariul minim. Aceste persoane aveau venituri de câți valei. Ulterior, au fost anulate deciziile.
Obligația de a plăti contribuția de sănătate (CASS) de către persoanele fără venituri ar fi trebuit eliminată, până la sfârșitul lunii ianuarie, după cum promitea guvernul, în urmă cu aproape o lună. În așteptarea modificării, cei care nu s-au înregistrat riscă, deja, conform legii în vigoare, amenzi de până la 1.000 lei.
Până la rezolvarea situației, cei care nu au venituri se supun legii, iar, în prezent, articolul 180 din Codul fiscal și ordinul ANAF 3.743/2015 stabilesc obligațiile de înregistrare în 15 zile din momentul în care nu se mai obțin venituri. Întrucât legea a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016, termenul limită era 15 ianuarie. La rândul său, Codul de procedură fiscală, la articolul 336, prevede sancțiuni, respectiv amendă de la 500 la 1.000 lei pentru nedepunerea în termen a declarațiilor de înregistrare fiscală.
În așteptarea modificării, aflată deocamdată în stadiu de declarație, cei fără venituri se expun riscului de a fi amendați.
Obligația de a plăti CASS de către persoanele fără venituri există în legislație de 10 ani, dar în practică nu a fost aplicată. CASS de 5,5% este calculată, în astfel de cazuri, la salariul minim brut pe țară. În prezent, suma anuală datorată este de 693 de lei.
Noutatea din Codul fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, este că aceste persoane sunt obligate să solicite înregistrarea la Fisc.
În cazul în care, în momentul înregistrării, nu au venituri de cel puțin jumătate de an, CASS este calculată la de șapte ori salariul minim. Astfel, Fiscul stabilește CASS datorată pe baza informațiilor din declarație și emite decizia de impunere.