BCR a cerut suplimentarea fondurilor pentru Prima Casă, care-i susține aproape 90% din producția nouă de credite

BCR a cerut suplimentarea fondurilor pentru Prima Casă, care-i susține aproape 90% din producția nouă de credite
scris 6 apr 2016

BCR a solicitat Ministerului Finanțelor suplimentarea plafonului pentru programul Prima Casă, în condițiile în care are 2.000 de clienți cu dosare pe lista de așteptare, iar sumele alocate în 2016 au fost complet epuizate, a arătat Sergiu Manea, președintele executiv al băncii.

“Nu mai avem niciun leu disponibil. Am epuizat fondurile, am făcut cerere pentru fonduri suplimentare. Când vom primi alocarea vom continua să acordăm credite Prima Casă și când vom epuiza și aceste fonduri vom face din nou cerere de suplimentare a fondurilor“, spune Manea.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe lângă cei 2.000 de clienți de pe lista de așteptare, ale căror dosare au fost acceptate înainte de epuizarea plafonului, BCR primește săptămânal 900-1.000 de solicitări, a arătat Dana Demetrian, vicepreședinte pe retail al BCR, precizând că cererile pentru credite Prima Casă s-au intensificat mai ales după discuțiile despre legea privind darea în plată. Chiar dacă nu le pot fi acceptate dosarele, în lipsa unui plafon nou de garanții aprobat de Finanțe, clienții nu sunt trimiși la plimbare de bancă. “Le explicam situația plafonului, încercăm să pregătim toți pașii și toate documentele, dar nu mai putem introduce alte solicitări“, spune vicepreședintele băncii.

Programul Prima Casă a ajuns, de altfel, să dețină o proporție covârșitoare  în creditarea ipotecară pentru persoane fizice a băncii. În producția nouă de credite ipotecare, cele garantate de stat reprezintă circa 80-90%, arată Demetrian.

Dependența de programul Prima Casă a activității de creditare pentru persoane fizice este, de altfel, generalizată la nivelul întregului sistem bancar românesc. La finele anului trecut, programul Prima Casă acoperea peste jumătate din volumul creditelor imobiliare din România, statul român fiind cel mai mare garantor de credite ipotecare din Europa, raportat la dimensiunea pieței. Rata de neperformanță este foarte mică, doar pentru 0,33% din totalul garanțiilor acordate fiind trimise cereri de plată (puțin peste 500 la număr, din totalul de peste 160.000 de credite acordate până acum) la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Clienții sunt atrași de acest produs deoarece garanția statului permite acordarea împrumuturilor cu un avans de doar 5%, față de cel de 20% la creditele standard din piață, avans care poate fi ușor acoperit dintr-un alt credit, dar și de dobânzile ușor mai reduse decât cele oferite în mod standard de către bănci. În cazul BCR, dobânda creditelor Prima Casă este calculată în funcție de indicele Robor la 3 luni, la care se adaugă o marjă de  2,3% pentru clienții care își primesc salariul în cont la BCR, respectiv 2,5% pentru clienții standard.

Excluderea Programului Prima Casă din legea privind darea în plată, acceptată printr-un amendament la cele mai recente dezbateri în Parlament, este de așteptat să crească și mai mult importanța ajutorului de stat în creditarea ipotecară. Aceasta, în condițiile în care, pentru creditele standard, supuse stingerii obligațiilor prin dare în plată a imobilelor, băncile au început să anunțe deja înăsprirea condițiilor, în special prin majorarea avansului de la 20% la 30-40%.

“Prima Casă este o lege socială prin care recunoaștem, ca țară, că suntem subcapitalizați, că avem o pătură săracă sau la limita sărăciei, și că nu avem alte instrumente prin care să creăm valoare pentru aceasta“, spune Sergiu Manea.

Directorul executiv al BCR consideră că o dezvoltare prin soluții comerciale, de piață, ar fi mult mai sănătoasă pentru România decât una bazată masiv pe subvenții și ajutoare de stat. În opinia sa, o decizie a statului român de a nu mai continua programul Prima Casă ar putea decizia unui stat “matur“, dar doar atunci când dezvoltarea prin soluții de piață va fi funcțională, nu împiedicată prin reglementări care îi crează și mai multe dificultăți. “Oamenii nu au capital în România, iar Prima Casă acoperă această deficiență. Darea în plată va îngusta și mai mult creditul standard eligibil, acordat în afara programului Prima Casă“, arată Manea.

Amendamentele parlamentarilor la darea în plată: Prima Casă exclusă, plafon de 250.000 euro, aplicare și pentru credite de consum cu ipotecă CITEȘTE ȘI Amendamentele parlamentarilor la darea în plată: Prima Casă exclusă, plafon de 250.000 euro, aplicare și pentru credite de consum cu ipotecă

Lipsa cronică de capital a populației este revelată, arată acesta, și de faptul că cererea de ipotecare standard nu a crescut semnificativ la nivelul băncii nici în perioada de dinainte de aprobarea legii privind darea în plată, deși BCR nu a majorat avansul solicitat, așa cum au făcut alte bănci. BCR acordă exclusiv credite în lei, considerând că doar acestea pot asigura stabilitate înainte ca țara să adopte moneda euro și apreciind că împrumuturile în valută au doar “aparența“ de a fi mai avantajoase decât cele în valută.

Pentru anul 2016, plafonul alocat de Ministerul Finanțelor Publice pentru programul Prima Casă a fost de 1,69 miliarde de lei, incluzând și rambursările de rate de capital efectuate din diferențele neutilizate în trecut. Plafonul suplimentar alocat a fost de doar 1,3 miliarde de lei, înjumătățit față de anul anterior, la acesta înscriindu-se 18 instituții financiare: Alpha Bank, Creditcoop, Banca Româneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
prima casa
darea in plata
sergiu manea
dana demetrian