Asociația Crescătorilor de Albine: Apicultura este într-un grav pericol în acest an; producția de miere scade sub 50%

 Asociația Crescătorilor de Albine: Apicultura este într-un grav pericol în acest an; producția de miere scade sub 50%
scris 8 sep 2016

Producția de miere din acest an scade la mai puțin de jumătate față de media ultimilor ani din cauza vremii nefavorabile care a afectat "dramatic" efectivele de albine, însă apicultorii susțin că mierea nu va lipsi de pe piață și nici prețurile nu se vor majora deoarece există stocuri, iar românii nu sunt mari consumatori de miere.

"Producția de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani. Cel puțin aceasta este estimarea noastră efectuată în toate județele. Chiar dacă s-a făcut salcâmul în Moldova, în restul țării nu s-a făcut. Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părți a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafețe mici. La mierea de salcâm producția a fost afectată în proporție de 80% — 90%, la rapiță de peste 80%, iar la floarea-soarelui și tei s-a făcut 40 — 45% dintr-o producție normală. În plus, mulți apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producție de 8.000 — 9.000 de tone de miere", a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta susține că apicultura este într-un "grav pericol" anul acesta deoarece familiile de albine au scăzut dramatic, iar apicultorii sunt "secătuiți" din cauza cheltuielilor făcute pentru a asigura hrana și a ține albinele în viață. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
albine