Alcoolul ieftin, cafenelele-hipster, bisericile ortodoxe și Ateneul Român se numără printre cele 16 motive prin care cotidianul The Telegraph îi îndeamnă pe britanici să aleagă orașul București atunci când vor să plece într-o vacanță de weekend (city break).
Într-un articol intitulat ”16 motive pentru care următorul city break al vostru ar trebui să fie în București”, semnat de Hannah Meltzer și publicat pe 10 iunie, cotidianul britanic The Telegraph prezintă cele mai importante atracții turistice ale capitalei României, scrie News.ro.
”Euro 2016 a început cu un meci între țara gazdă, Franța, și România. Capitala celei din urmă, București, deși nu este un oraș la fel de cunoscut în circuitul turistic precum Parisul, merită cu prisosință să fie adăugat pe lista destinațiilor voastre de vacanță”, afirmă autoarea articolului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
1. Lira sterlină vă ajută să aveți mare succes
România a intrat în UE în 2007, dar nu se află în spațiul euro. În schimb, va trebui să vă schimbați lirele sterline în lei românești și asta ar putea să vă facă să vă simțiți foarte prosperi. Rata de schimb actuală este de 5,7 lei pentru o liră sterlină, iar intrările la principalele atracții turistice ale orașului vă vor costa doar câteva lire, în timp ce factura pentru mâncare și distracție, timp de o săptămână, va fi de cel mult 100 de lire sterline. Abrevierea pentru mondeda locală este RON - e bine de știut, pentru că ați putea crede că acest oraș e obsedat de ”Harry Potter”.
2. Așadar, alcoolul e incredibil de ieftin
Doar prețul berii reprezintă un argument suficient de puternic pentru a vă face să vă gândiți să părăsiți Londra pentru totdeauna. Chiar și în zonele turistice, două halbe vă costă mai puțin de 5 lire sterline. Și trebuie neapărat să încercați țuică, o băutură spirtoasă tradițională făcută din prune.
3. Este locul în care se află cea mai grea clădire din lume
Pregătiți-vă să vă holbați bine de tot în Palatul Parlamentului, o clădire gargantuescă din ciment din era comunistă, ridicată în anii 1980 în timpul regimului Ceaușescu. Este cea de-a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon, dar greutatea ei nu a fost încă întrecută. Acceptați un tur ghidat, pentru a vizita unele dintre cele peste 1.000 de săli și să vă minunați de ornamentele interioare.
CITEȘTE ȘI Yahoo renunță din august la versiunile mai vechi ale Yahoo! Messenger, în favoarea celei lansate anul trecut4. Și cel mai derutant monument pe care îl veți vedea vreodată
E greu să ratezi Memorialul Renașterii din Piața Revoluției - un obelisc din marmură înalt de 25 de metri care străpunge o structură ce seamănă cu un coș. Nu a fost primit prea bine de localnici atunci când a fost dezvelit în 2005, dar, cu siguranță, nu îl veți uita.
5. Are o nepotrivire plăcută în domeniul arhitecturii
La începutul secolului al XX-lea, Bucureștiul era cunoscut sub numele de ”Parisul din Est”, grație arhitecturii sale Art Nouveau și clădirilor administrațiilor municipale, construite după modelul francez. Acea grandoare decadentă se amestecă acum cu clădiri utilitare, lăsate în uitare după decenii de regim comunist. Orașul poate fi mai puțin frumos în sensul clasic în prezent, dar această arhitectură ”ghiveci” contribuie la o estetică unică și evocatoare.
6. Puteți să vizitați una dintre cele mai cool librării din lume
Librăria Cărturești Carusel, aflată în centrul aglomeratului Centru Vechi din Lipscani, ar putea fi cel mai frumos magazin pe care îl veți vedea vreodată. Rafturi uriașe cu cărți, bănci și noutăți literare sunt expuse de-a lungul zidurilor acestei splendide galerii. Puteți să examinați și o vastă colecție de viniluri, la subsol, și să savurați una dintre cele mai scumpe cafele din București, la etajul clădirii.
7. Are propriul Arc de Triumf
Cine are nevoie de Paris? Bucureștiul are propriul Arc de Triumf. El se află într-o intersecție aglomerată. Indicatoarele stradale din București amintesc și ele de Paris.
8. Și există Caru' cu Bere
Savurați neapărat o bere rece în interiorul spectaculosului Caru' cu Bere, cea mai faimoasă berărie din Centrul Vechi. Deși pare ”o capcană turistică”, e greu să nu te lași prins în distracția generală, stimulată de costume tradiționale, muzică live și halbele cu bere. Restaurantul său este renumit pentru un preparat tradițional românesc - sarmale cu mămăligă.
9. Este un oraș plin cu cafenele-hipster
Bucureștiul este casa unui număr abundent de absolvenți de facultate - iar unde se duc tinerii absolvenți, merg imediat și hipsterii. Frigărui locale foarte gustoase și ospătari trendy pot fi găsiți la T-Zero, Origo, Dianei 4 și The Coffee Factory.
10. Există și câteva parcuri de vară fabuloase
Închirierea unei bărci pe lacul din Grădina Cișmigiu reprezintă una dintre cele mai populare activități de relaxare din București, în special în zilele fierbinți de vară. Orașul nu duce lipsă de zone verzi, iar Parcul Herăstrău reprezintă și el o desfătare.
11. Și câteva mori de vânt încântătoare
Mori, biserici, case țărănești și structuri aferente agriculturii sunt expuse la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, o minunăție de muzeu în aer liber, aflat pe malul Lacului Herăstrău.
CITEȘTE ȘI Țiriac anunță că turneul ATP de la București se mută la Budapesta: Jucam în țigănie!12. Puteți să mergeți să îl vânați pe Dracula
Nicio vizită în România nu ar fi completă fără o mică ”vânătoare” a lui Dracula. Vlad Țepeș este un prinț din secolul al XV-lea, care l-a inspirat pe Bram Stoker prin predilecția lui înspăimântătoare de a-și trage dușmanii în țeapă și de a-i lăsa să moară. El este admirat în România, fiind considerat apărătorul Valahiei. Fanii lui Dracula pot meargă la Snagov, la 25 de kilometri nord față de București, unde se spune că Vlad Țepeș ar fi înmormântat pe o mică insulă din mijlocul lacului Snagov.
13. Sau mergeți o zi la Sinaia
Sinaia, un orășel perfect pentru o carte poștală, se află la poalele Munților Bucegi, se află la 90 de minute de mers cu trenul față de București. Într-o singură zi puteți să ajungeți în acest oraș cu priveliști pitorești, să vizitați frumosul Castel Peleș, reședința de vară a primului rege al României. Ați avea timp chiar și de o plimbare cu telefericul în munți și să admirați acele imagini magnifice.
14. Ateneul Român concurează serios cu Royal Albert Hall din Londra
Este casa muzicii clasice din București. Cumpărați bilete la un concert sau plătiți o liră sau două pentru a-l vizita și pentru a admira splendorile din interior.
15. Există biserici ortodoxe foarte frumoase
86% din populația României este ortodoxă și veți găsi biserici ortodoxe presărate în întregul oraș. Mergeți să vedeți Biserica Stavropoleos din Centrul Vechi sau Biserica Sfinții Apostoli, la nord de Bulevardul Unirii, pentru a admira fresce elaborate și o iconografie în aur extraordinară.
16. Există și unele stații de tren ”old-school”
O călătorie cu trenul de la București la Brașov ar putea să pară o călătorie înapoi în timp.