ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România

ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România
scris 26 mai 2017

Numărul de constatatori la nivelul pieței asigurărilor auto obligatorii RCA din România a fost anul trecut de 727, fiecare dintre ei finalizând, în medie, un dosar pe zi, în condițiile în care mai mulți asigurători folosesc același personal pentru activitatea de constatare prin externalizarea acestui serviciu către firme specializate, potrivit unui raport publicat vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Numărul constatorilor a variat anul trecut de la un minim de 42 de persoane per companie la un maxim de 160 de persoane per firmă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În funcție de distribuția geografică, cel mai mare număr de constatatori este în zona București-Ilfov (119 constatatori), zonă în care există și frecvența cea mai ridicată a constatărilor la nivel național și cel mai ridicat grad de ocupare al unui constatator, 709 dosare în 2016.

La nivel național, gradul de ocupare al constatatorilor, reprezentat de raportul dintre numărul de dosare avizate și numărul de constatatori, a fost, în medie, în cadrul firmelor de asigurare, de 257 de dosare per constatator în anul 2016.

EXCLUSIV Noile prețuri RCA, pe fiecare firmă de asigurare, pe șofer și pe mașină. Primele calcule concrete, pe cazuri reale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noile prețuri RCA, pe fiecare firmă de asigurare, pe șofer și pe mașină. Primele calcule concrete, pe cazuri reale

ASF avertizează că alocarea unui număr insuficient de constatatori poate afecta consumatorii, firmele neputând instrumenta în mod eficient aceste dosare, în condițiile în care asigurătorii ce au un nivel de expunere ridicat pe piața RCA înregistrează nivelurile cele mai mari ale gradului de ocupare. În plus, autoritatea a decoperit diferențe foarte mari între firme în cazul costurile aferente constatărilor.

”Din punct de vedere al costurilor aferente procesului de constatare, au fost identificate variații destul de ridicate între societăți, de la 40 de lei cheltuială directă și indirectă/constatare la 1.240 de lei cheltuială directă și indirectă/constatare”, se arată în raport.

Totodată, în cazul unei firme de asigurare, au fost avizate 12.739 de dosare de daune care nu au fost urmate de constatare sau constatările au fost facute în 2017. În ceea ce privește timpul mediu estimat alocat unei constatări, acesta a variat în 2016 de la 10-12 minute la 60 de minute per constatare.

Din statistica timpilor medii estimați, reiese că toate firmele au putut efectua activitatea de constatare fără să înregistreze suprasolicitări de program, potrivit ASF. Totalul dosarelor de daună avizate pe parcursul anului 2016 s-a ridicat la 186.579, cu un minim de 8.303 dosare avizate per firmă și un maxim de 55.583 de dosare per companie.

”Aceste puncte de minim și de maxim coincid cu societățile care au un număr minim, respectiv un număr maxim de constatatori. Numărul de dosare de daună deschise în 2016 este de 278.093”, se arată în raport.

Proiect: Parcarea interzisă pe trotuar, dacă nu sunt asigurați măcar doi metri pentru pietoni CITEȘTE ȘI Proiect: Parcarea interzisă pe trotuar, dacă nu sunt asigurați măcar doi metri pentru pietoni

În ceea ce privește cel mai mare număr de reconstatări raportate la totalul dosarelor de daună avizate, acesta s-a ridicat la 5.303 în cazul unui asigurător, iar cea mai mare pondere a reconstatărilor în totalul dosarelor de daună avizate, în cazul unei firme, a fost de 32,18%.

Statistica realizată de ASF nu cuprinde dosarele de daună care nu au fost finalizate în anul trecut, dosarele de daună din activitatea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), precum și dosarele aferente activității unuia dintre asigurătorii ce desfășoară activitate în prezent și care nu a raportat această statistică.

Piața RCA a fost zguduită de scandaluri după declanșarea falimentului în cazul Astra și Carpatica. În prezent, pe această piață activează nouă jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa și Grawe.

Primele cinci firme de asigurare din România dețineau, la finalul anului trecut, 63,7% din piață, compania Allianz-Țiriac încheind anul ca lider, în timp ce primii cinci jucători din piața RCA dețineau o cotă de 74,1%, Euroins având cea mai mare cotă de piață, potrivit datelor ASF.

Alte două companii, Euro Insurance DAC și DallBogg, au primit avizul ASF pentru a vinde asigurări pe piață, pe baza pașaportului european. Cele două companii nu au subsidiară în România și, potrivit surselor News.ro, nu sunt încă active pe piață.

Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creșterii primei medii

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
daune
rca