Americanul David Malpass a fost numit oficial președinte al Băncii Mondiale și își va începe marți mandatul de cinci ani, a anunțat vineri instituția într-un comunicat, relatează AFP.
Malpass, în vârstă de 63 de ani, un fidel susținător al președintelui Donald Trump care a fost până acum subsecretar de stat la Departamentul Trezoreriei responsabil de afacerile internaționale, a fost "selecționat în unanimitate" de Consiliul de Administrație al Băncii Mondiale, arată Agerpres.
Statele Unite sunt cel mai mare acționar al Băncii Mondiale, cu 16% din drepturile de vot, și desemnează în mod tradițional președintele băncii.
David Malpass era singurul candidat și aprobarea nominalizării sale nu era pusă sub semnul întrebării, notează AFP.
CITEȘTE ȘI FMI: Guvernul trebuie să reconsidere majorările de salarii și pensii, pentru a fi sustenabile, și să combată corupția pentru a crește veniturile statuluiEl îl va înlocui în funcție pe Jim Yong Kim. Acesta a provocat surprindere în ianuarie anunțându-și demisia, în contextul în care al doilea său mandat l-ar fi menținut în fruntea BM până în 2022.
Malpass nu a ezitat să critice public, în 2017, instituțiile internaționale, considerându-le cheltuitoare, "nu foarte eficiente" și "adesea corupte în practicile lor de împrumut", suscitând temeri că nu este persoana potrivită să conducă una dintre aceste instituții.
Nominalizarea lui Malpass arată că administrația Trump vrea un control mai strict al Băncii Mondiale. Malpass a fost consilier economic în timpul campaniei electorale a lui Trump din 2016. Malpass, subsecretar al Trezoreriei însărcinat cu afacerile externe, post din care coordonează rolul SUA la Banca Mondială și FMI, a criticat cele două instituții pentru că au devenit tot mai mari, mai invazive și mai înrădăcinate.
Acesta a presat totodată Banca Mondială să reducă finanțarea Chinei, considerând că țara a devenit prea bogată pentru astfel de sprijin.
Anul trecut, în cadrul unei majorări de capital de 13 miliarde de dolari la Banca Mondială, Malpass a ajutat la negocierea reformelor al căror rol este reorientarea resurselor către cele mai sărace țări și reducerea creditării Chinei.