Deși este prevăzută ca jalon în cererea de plată numărul 4 pentru PNRR, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, la Maratonul Stabilitatea Economică organizat de Profit.ro TV, că reforma fiscală va fi abordată după primul trimestru, după ce Guvernul va evalua impactul măsurilor impuse prin ”ordonanța trenuleț” și evoluția economiei. Tanczos Barna a arătat, însă, că trebuie crescută colectarea veniturilor la buget mai ales prin aplicarea strictă a taxelor în zonele gri ale economiei.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Confederației Patronale Concordia
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
”Este prematur să începem discuțiile pe reforma fiscală. Trebuie să finalizăm ce am decis în decembrie, să începem implementarea bugetului, să vedem impactul pe reducerea cheltuielilor, să vedem încasările în primul trimestru, de exemplu, să vedem care este situația, cum se mișcă economia și care este creșterea și după aceea, cu siguranță, vom începe și discuțiile cu mediul de afaceri, pentru a asigura o predictibilitate și pentru a asigura o o dezbatere serioasă pe tot ceea ce înseamnă reformă fiscală”, a spus ministrul Finanțelor, care a adăugat că nici în februarie și nici în martie nu vor avea loc aceste discuții pe reforma fiscală.
Tanczos Barna a arătat că nu există întârzieri din acest punct de vedere, iar această prombelă nu a fost ridicată și nu va fi ridicată în această formă de către Comisia Europeană.
Ministrul Finanațelor a dat asigurări că anul acesta nu vor fi impuse, oricum, alte taxe față de cele stabilite deja anul trecut.
”Am făcut bugetul pe taxele și impozitele care sunt valabile la sfârșitul anului 2025, unele modificate prin ordonanța trenuleț, și nu intenționăm să modificăm nicio taxă, niciuni mpozit în 2025. Bugetul este construit pe încasările pe acest sistem fiscal și pe reducerea cheltuielilor, pentru a ne încadra în deficitul de 7%”, a mai spus Tanczos Barna.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Care va fi diferența între vechea taxă de poluare și noul impozit anual, pregătit în România și anunțat de Profit.ro. Cum sunt impozitate mașinile din Europa pe baza emisiilor de CO2”Ne-am obișnuit tot timpul să mergem în control peste companiile care oricum erau companii corecte și plăteau oricum. Trebuie să extindem aplicabilitatea și taxele și în acele zone care nu erau până acuma zona albă sau erau în zona gri sau erau în zona de economie nefiscalizată”, a declarat ministru Tanczos, care a arătat că astfel de măsuri pot restabili încrederea oamenilor de afaceri în eficiența administrației de stat.