Contrabanda cu țigarete a ajuns la 17,8% din piață în acest an, de la 16% în 2015, pe fondul alegerilor și incertitudinii legislative legate de transpunerea Directivei Europene, care a determinat și o fluctuație mare a încasărilor din accize la bugetul de stat în prima parte a anului, a declarat la ProfitLive, Gilda Lazăr, Corporate Affaires Director al companiei JTI.
Lazăr arată că pentru producători este esențial să știe cadrul legal în care își desfășoară activitatea.
”Este o impredictibilitate totală, companiile nu pot să-și realizeze un plan de afaceri și de investiții. Avem foarte mulți bani blocați în stocuri și luăm împrumuturi de la bănci pentru plata accizelor. Noi sperăm în mintea românilor cea de pe urmă, autoritățile nu pot rămâne surde. Dacă Guvernului i-a luat 2 ani ca să transpună Directiva, noi trebuie să face totul peste noapte”, a adăugat Lazăr.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul a decis inițierea unei ordonanțe de urgență pentru transpunerea directivei tutunului, după ce un proiect de lege inițiat tot de executiv a fost adoptat de prima cameră sesizată la mai mult de 2 săptămâni de la termenul la care directiva ar fi trebuit să intre în vigoare, 20 mai, termen cuprins și în textul proiectului de lege.
”Nu există o urgență care să justifice o ordonanță de urgență. În ordonanță scrie că nu există o perioadă de tranziție, iar normele de aplicare a legii apar după 30 de zile. (...) Toată sperietoarea cu infrigementul nu stă în picioare. Amenda pentru un posibil infrigement este 1,8 milioane euro, în schimb taxele plătite la stat în fiecare lună de producătorii de țigarete sunt de 230 milioane euro”, mai spune Gilda Lazăr.
Ea dă ca exemplu Bulgaria, unde Directiva a fost transpusă în lege de Ministerul Economiei și aplicată din 20 mai.
”La noi nu s-a putut, au fost tot felul de presiuni ca Ministerul Sănătății să facă asta. Vrem o lege clară, cu norme de aplicare și o perioadă de tranziție pentru a adapta producția cerințelor. Este vorba de design nou, cilindri tipografici. Sunt doar câțiva furnizori de ambalaje pentru țigarete”, a precizat Gilda Lazăr.
Potrivit reprezentantului JTI, modificarea unui sortiment de țigarete costă între 8.000 și 20.000 euro, iar în România sunt comercializate 150 de sortimente, ceea ce înseamnă investiții totale de 35-40 milioane euro la nivelul industriei.
Din cele 28 de state membre UE 16 au transpus Directiva.
Principalii producători de tutun din România sunt British American Tobacco (BAT), JTI și Philip Morris International.