În primele șase luni de aplicare a noului Cod Fiscal se constată în practică o creștere a agresivității autorității fiscale față de contribuabili, spune consultantul fiscal Dan Schwartz, invitat la Profit LIVE.
“Agresivitatea mai mare se vede în special în acceptarea deductibilității cheltuielilor, mai ales pentru serviciile de consultanță. Orice se prezintă drept dovadă estre considerat insuficient de Fisc. Or, cât timp nu se acceptă deductibilități, cota de impunere ajunge să se aplice la venit, nu la profit”, precizează Schwartz.
Această senzație de agresivitate a fiscului o au majoritatea investitorilor, arată acesta: “Deți cota de impunere e mică, atunci când trebuie aplicată legislația fiscală statul devine agresiv.”
Declarația de TVA (088) a nemulțumit în special contribuabilii în ultimele luni. “088 este o demonstrație de neputință. De la 1 iulie se încearcă o simplificare a ei. Am citit și propunerea de înlocuire cu o declarație pe proprie răspundere venită de la CECCAR, dar cred că nu va fi luată în considerare de ANAF”, spune Schwartz.
În opinia sa, Declarația 088 este doar o sursă de informații pentru ANAF: “Prin intermediul lui 088, statul încearcă să obțină cât mai multe informații despre cetățeni și despre averea lor. Trebuie declarate veniturile obținute în perioada anterioară.”
Consultantul fiscal consideră inutilă depunerea unei diplome de studii de către administratorii firmelor, care pot ajunge să fie depunctați din cauza nivelului studiilor atunci când cer ânregistrarea în scopuri de TVA. “O diplomă nu-ți conferă competență. Pentru administrarea propriei tale afaceri nu ai nevoie de diplomă. Poate sunt oameni care au nativ calități pe care le pot folosi în administrarea propriei afaceri, riscul este al lor”, spune acesta.
Soluția radicală, cea mai bună, crede Schwartz, ar fi dispariția lui 088: “Plata TVA e o obligație, nu un drept, deși ni se spune că statul ne acordă favoarea de a colecta această taxă în numele lui. Atunci ar trebui să fim plătiți pentru acest serviciu prestat, ca în Canada, unde statul îți dă 2% comision. Noi trebuie să o facem pro-bono.”
Deși ar fi o abordare rațională, consultantul nu crede că va fi eliminată declarația 088: “Sper să avem o simplificare, o restructurare. Poate, pe măsură ce ANAF colectează mai multe informații pe care le stochează, vom putea vorbi de simplificare”.