VIDEO George Nistor, la Profit LIVE: Tehnologia pentru smart city există. Trebuie s-o dorească și primăriile

VIDEO George Nistor, la Profit LIVE: Tehnologia pentru smart city există. Trebuie s-o dorească și primăriile
scris 1 iun 2016

Tehnologia pentru dezvoltarea de proiecte de tip smart city există și poate fi pusă la treabă dacă și municipalitatea dorește acest lucru și vrea să ofere calitate vieții în orașe din ce în ce mai aglomerate, a arătat George Nistor, business development manager la Telekom Romania, la Profit LIVE.

"Studiile arată că 30% din aglomerația marilor orașe este efectul căutării de către șoferi a unui loc de parcare liber. Șoferii, atunci când se îndreaptă spre un anumit loc, vor să știe dacă există un loc de parcare liber. Această informație este foarte importantă, poate reduce traficul în orașul respectiv și, implicit, poluarea", a afirmat Nistor.

Urmărește-ne și pe Google News

Astăzi, cu ajutorul unor senzori montați în asfalt, primăria și șoferii sunt informați cu privire la gradul de încărcare al parcării.

"Recent, Telekom a inaugurat, în cadrul unui proiect pilot, o parcare inteligentă cu 126 de locuri. Cu ajutorul unei aplicații descărcate pe telefonul mobil, șoferii care se îndreaptă spre Orășelul Copiilor vor obține informații despre locurile libere din parcare. La rândul ei, primăria va avea informații despre dinamica gradului de încărcare și poate decide extinderea parcării", a spus reprezentantul companiei.

La finele lunii aprilie, operatorul telecom a anunțat că, împreună cu Cisco, a dezvoltat primul proiect integrat de tip smart city din România. Acesta a fost implementat în Orășelul Copiilor din sectorul 4 al Capitalei.

Reprezentanții operatorului spun că acest proiect, o premieră în România, va face viața cetățenilor mai plăcută și mai sigură, iar autoritățile vor avea costuri mai reduse și vor gestiona mai eficient spațiile publice.

Soluțiile implementate constau în patru componente integrate, și anume parcare inteligentă, conectivitate Wi-Fi gratuită, siguranță publică și iluminat inteligent. 

"Bazate pe tehnologia LED, soluțiile inteligente de iluminat pot reduce cu până la 60% cheltuielile municipalității în acest domeniu. În varianta clasică, becurile incandescente rămâneau aprinse toată noapte la intensitate maximă. Cu o soluție de tip smart city, intensitatea luminii furnizate de becuri crește doar în momentul când senzorii detectează prezența unei persoane. În rest, intensitatea luminii rămâne la un nivel scăzut, deci și consumul de energie electrică scade, implicit și factura. Banii astfel economisiți pot fi alocați altor cheltuieli", a mai spus Nistor.

Cu o soluție de tip smart city, primăria poate crește gradul de utilizare a transportului public dacă cetățenii vor avea acces la informații despre graficul de sosiri și plecări al autobuzelor în/dintr-o stație.

"Nu trebuie să reinventăm roata. Primul pas ar fi ca cetățeanul să știe, atunci când se află în stație, când vine primul autobuz sau tramvai. Montarea unui echipament GPS și a unui sistem de comunicații pe vehiculele de transport în comun vor permite furnizarea acestor informații pe un panou sau direct pe telefonul mobil. Acest lucru creează un confort cetățeanului, el capătă încredere în orașul lui, în administratorii acestuia", a mai spus reprezentantul companiei.

Telekom Romania este unul dintre cei mai importanți jucători locali de profil.  

VIDEO George Nistor, la Profit LIVE: Tehnologia pentru smart city există. Trebuie s-o dorească și primăriile

viewscnt
Afla mai multe despre
george nistor
profit live