VIDEO Călin Rangu, ASF, la Profit LIVE: Românii se alfabetizează pe Facebook

VIDEO Călin Rangu, ASF, la Profit LIVE: Românii se alfabetizează pe Facebook
scris 30 mai 2016

România ocupă unul dintre ultimele locuri din Europa în ceea ce privește nivelul de educație financiară. Și, totuși, românii au un avanataj: stau foarte bine în ceea ce privește interacțiunea cu internetul și, mai ales, cu rețelele de socializare de gen Facebook, a declarat, la Profit Live, Călin Rangu, directorul direcției protecția consumatorului din Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

"Stăm foarte bine pe internet, deci nivelul de alfabetizare este nivelul pe care îl obținem citind știrile și ce se mai publică pe Facebook.  Acest lucru este important. Într-o lume care se globalizează, informația vine pe canale care sunt destul de noi și nestructurate", a explicat Rangu la Profit Live. Potrivit acestuia, consumatorului român de servicii financiare ar trebui să înțeleagă că trebuie să se informeze înainte de apariția unei probleme. Cu toate acestea, românii învață mai mult din greșeli. 

Urmărește-ne și pe Google News

"Nu ar trebui ca oamenii să învețe din propriile experiențe negative ci ar trebui să venim noi să preîntâmpinăm aceste situații. Făcând poate o glumă, ar trebui ca la televizor să apară și mesajul: consumați cu grijă servicii financiare. Cetățenilor le place să consume, iar când constată că au anumte situații atunci încep să își pună întrebări. Ar trebui să își pună întrebările ceva mai înainte", a mai declarat șeful direcției protecția consumatorului.

Comisie specială pentru clienții nemulțumiți

Rangu spune că persoanele care ajung în contact cu produsele financiare ar trebui să pună cât mai multe întrebări. "Era o întrebare dacă mă aștept ca numărul de petiții să scadă. Sincer, eu mi-aș dori ca numărul de petiții și întrebări să crească pentru că în momentul în care omul își pune o întrebare chiar și fără să aibă neapărat o problemă, scad șansele ca el să întâmpine probleme ulterior. Vorbim foarte mult despre informație. Eu, prin educație financiară, nu mă gândesc că omul trebuie să facă calcule matematice ci trebuie să știe să își pună întrebări", a spus Rangu la Profit Live. 

De altfel, direcția conusmatorului a conceput și proiectul unei comisii speciale care se va ocupa cu rezolvarea amiabilă a conflictelor dintre clienții nemulțumiți și firmele de asigurare. 

În aproximativ două luni comisia, care va putea chiar să impună soluții companiilor, va deveni operațională. 

După ce entitatea va deveni operațională, clienții vor avea posibilitatea să i se adreseze, înainte de a opta pentru începerea unui litigiu cu firma de asigurare. Comisia, în baza analizelor făcute de conciliatori specializați pregătiți de Institutul de Studii Financiare, va hotărâ dacă recomandă sau impune asigurătorului o soluție în favoarea clientului.

Dacă asigurătorul nu contestă decizia în intanță, aceasta devine definitivă. Dacă contestă, judecătorul ar trebui să ia în calcul și poziția entității de soluționare a litigiilor. Anul 2015 a fost primul în care numărul petițiilor a scăzut, această evoluție fiind și rezultatul înființări direcției de protecția consumatorului din ASF. O bună parte a plângerilor au fost rezolvate de angajații direcției înainte de a devenii petiții oficiale.

Din partea ASF, în comisia SAL-FIN, consiliul l-a avizat pe Claudiu Stănescu, director în cadrul Direcției Financiar-Administrative și Oana Cazan, consilier juridic la Serviciul Petiții din Direcția Protecția Consumatorilor. De asemenea, au fost avizați și Alin Iacob (președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare - AURSF), Radu Toia (director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri) și Paul Anghel, director în Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

VIDEO Călin Rangu, ASF, la Profit LIVE: Românii se alfabetizează pe Facebook

viewscnt
Afla mai multe despre
calin rangu
profit live