Paul Mărășoiu, antreprenor și CEO al Peacock Hotels, a declarat că unul dintre marii jucători pe piața hotelieră autohtonă sunt băncile, care dețin în prezent aproape 250 de structuri de cazare din totalul de 1.000 scoase la vânzare în România.
”Băncile au început din 2002-2004 să își dezvolte un apetit pentru zona hotelieră. Către 2007-2008 căpătaseră atât de mult interes încât aveau propriile departamente de ospitalitate. Evident, după 2010, și-au pierdut apetitul și din cauza creditelor pe le-au acordat mai mult sau mai puțin în cunoștință de cauză. Din cele aproape 1.000 structuri de cazare care sunt de vânzare în acest moment în România, aproape un sfert aparțin băncilor. Au rămas cu ele de pe urma proiectelor care nu au mai fost duse la capăt”, a afirmat Paul Mărășoiu la Profit Live.
Antreprenorul consideră că cea mai mare pierdere pentru turismul de litoral românesc, cu consecințe și pentru următorul sfert de secol, a fost faptul că în anii '90 nu s-au făcut investiții străine și că România ”a lăsat să plece turoperatorii care au pus, mai târziu, Bulgaria pe harta turistică”.
El a subliniat că un regim fiscal preferențial, cu taxe mai mici, ar fi un atu pentru potențialii investitori în turism, dar ar ajuta și la dezvoltarea stațiunilor.
”Este nevoie de un regim fiscal preferențial, dar asta nu înseamnă să fie unul fără discernământ. Nu doar pentru faptul că am construit ceva, primesc insentivare. Nu pentru că am ambiția să fac un hotel de cinci stele într-un loc unde nu este nevoie de el, ci pentru realizarea unei necesități care poate întregi oferta unei stațiuni. Acest lucru poate fi insentivat”, a explicat Paul Mărășoiu.