Piața de capital românească este prea mică pentru a reflecta avansul economiei românești din ultimii ani, a arătat președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, la Profit LIVE. El pune o bornă de 10 ani pentru momentul în care bursa va deveni relevantă petru economie, ca sursă de atragere de investiții pentru companii.
Brokerii au meseria de a face bani din bani, tranzacționând acțiuni. „E mai greu în zilele noastre”, spune Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor. Creșterea economică de aproape 5% din acest an nu se reflectă în randamente deosebite pe o bursă care „încă nu este corelată bine la economia românească pentru că este o piață de capital mică”.
„Piața e în revenire după efectul crizei care a început în 2007-2008”, nuanțează totuși Paul. Ținta sa este pentru o piață unde nu numai să se tranzacționeze acțiuni, dar și să se atragă finanțare pentru companiile din economie. Acest punct este încă departe. Șeful organizației reprezentative a brokerilor îl vede departe în timp, undeva în 10 ani, când ar urma să avem volume cu condiția să nu fie „așa multe reguli încâlcite” deoarece investitorii folosesc piețe în care se pot mișca ușor.
De ce atât de departe în timp? Companiile au nevoie de cel puțin 5 ani de stabilitate financiară care să premeargă listarea, explică Paul. Acum sunt puține companii private mari în economia națională care să fi atins acest prag critic. Este și motivul pentru care încă este nevoie ca statul să își mențină o intervenție pentru susșinerea dezvoltării pieței așa cum a făcut-o în Polonia, în primul rând prin listarea companiilor de stat, ceea ce le aduce transparență în creștere și implicit performanță mai bună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum