Inteligența electoratului și dorința oamenilor de a trece granițele va precumpăni în referendumul pentru o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE, spune analistul financiar Adrian Mitroi. „Nici prin cap nu le trece să plece din Uniunea Europeană.”
„Un joc de picioare ca la box”. Așa caracterizează profesorul de investiții Adrian Mitroi capacitarea opiniei publice britanice față de o potențială părăsire a Uniunii Europene de către țara de peste Canalul Mânecii. Este o modalitate prin care vor să-și păstreze privilegiile laterale pe care le-au obținut prin tratatele cu UE, însă, în final, votul va fi pentru menținerea Marii Britanii în blocul continental.
„Fără îndoială, nici prin cap nu le trece, cred eu, în realitate, să plece din acest ansamblu care se numește Uniunea Europeană”, a declarat Mitroi la emisiunea Profit LIVE cu tema „A fi sau a nu fi Brexit?”. El mizează pe inteligența electoratului, care va vota în funcție de interesul economic, de ceea ce este mai bine pentru familia fiecăruia.
În era digitală, atât mediul antreprenorial, cât și cel academic, board-urile corporațiilor, au avansat în mentalitate, în timp ce partea retrogradă este la nivelul factorilor de decizie. „Politicul a rămas hăt în urmă” - spune Mitroi - „Nu înțeleg.”
Prin contrast, oamenii vor dori să beneficieze de avantajele liberei circulații a capitalului și a forței de muncă. „Nu mă impresionează prea mult jocul de glezne al politicianului; economia își are mersul ei. Masele sunt înțelepte și vor vota întotdeauna pentru beneficiul creșterii economice”, a mai spus Mitroi, care predă finanțe comportamentale și management al portofoliului la Academia de Studii Economice din București.
Marea Britanie a transportat o parte din levierul politic și economic spre Bruxelles și Frankfurt prin apartenența sa la UE, dar au făcut eforturi pentru a proteja statutul de capitală financiară a Londrei. Este ceva ce vor să conserve în fața unui bloc european comunitar slăbit. „Uniunea Europeană este rănită, e la pământ, e îngenuncheată, a rămas fără busolă”, a explicat contextul Mitroi, mult timp secretar general al societății analiștilor financiari CFA România.
Cum ar arăta Europa și România dacă, totuși, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Care este costul unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană? „Primul efect îl vom vedea pe moneda euro, de care mai toată lumea, probabil, va vrea să scape”, răspunde invitatul de la Profit LIVE. Euro poate este deja prea tare și tendința investitorilor va fi să fugă către dolar.
Un al doilea impact se va resimți pe piața muncii: „Anglia nu va mai fi o destinație de forță de muncă.” Printr-un potențial Brexit, Marea Britanie ar fi văduvită de forța de muncă ieftină și productivă ce generează creștere economică și care ar urma să se repatrieze continental.
Pentru România, efectul ar fi, paradoxal, favorabil, întrucât încetinirea economiei europene ar face mai facilă convergența. Euroscepticismul nu va spori decât, cel mult, la televizor. Definitorie va fi „dorința consumatorului modern de a trece granițele”. Oamenii tot vor dori să călătorească pentru un „city-break” într-o capitală europeană, studenții tot vor vrea o bursă la o universitate germană, iar profesioniștii tot vor viza un training de tehnologie în Olanda, a explicat Mitroi.