VIDEO Principalele bătăi de cap cu noul Cod fiscal, semnalate de Corneliu Teofil Teaha la Profit LIVE

VIDEO Principalele bătăi de cap cu noul Cod fiscal, semnalate de Corneliu Teofil Teaha la Profit LIVE
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2016

După patru luni de când a intrat în vigoare noul Cod fiscal, principalele bătăi de cap pentru antreprenori și consultanți fiscali sunt legate de formalizarea excesivă și de volumul impresionant de informații pe care trebuie să le furnizezi când depui declarații fiscale, a declarat Corneliu Teofil Teaha, antreprenor și consultant fiscal, prezent luni la Profit Live.

“Relevante sau mai puțin relevante, aceste informații care trebuie furnizate sunt foarte voluminoase”, a arătat Teaha. Acesta a amintit că, de la 1 ianuarie 2016, deja informațiile despre activitatea unui agent economic cu activitate internațională sunt transparente în cadrul schimbului automat de informații ratificat de România: “Deci oricine e interesat ar putea să poată vedea dacă ai datorii fiscale, dacă ți-au rămas impozite neplătite sau dacă declarațiile tale se suprapun cu cele ale partenerului tăun de afaceri. Acum facturile se declară încrucișat, așa încât cineva care emite o factură trebuie să plăptească TVA aferent, iar cel care a primit-o trebuie să o inlcudă în declarația sa pentru a beneficia de deducere. ”

Urmărește-ne și pe Google News

În opinia sa, deținerea codului de TVA a devenit o problemă după introducerea celebrului formular 088. “Am avut o interpelare către fostul președinte al ANAF la o întâlnire AmCham: ce e codul de TVA? Un drept al contribuabilului, o obligație, sau un instruiment de presiune al ANAF? Din punctul meu de vedere ar trebui să fie, la fel ca în orice relație de parteneriat, un drept și o obligație în același timp. Îmi aduc aminte și acum că răspunsul primit atunci s-a făcut referire la niște victime colaterale care, ca în orice război, nu contează. Însă, victimele or fi mici, dar sunt multe“, spune Teaha.

Acesta identifăcă o cauză în numeroasele evaziuni cu TVA, făcute la noi din neglijența și, uneori, cu complicitatea celor care ar fi trebuit să aibă grijă să nu se întâmple, chiar a autorităților fiscale: “Ultimii președinși și vicepreședinți ANAF nu mai locuiesc acasă sau au dosare în curs de elucidare. Probabil acum a început să se sufle și în iaurt ca să nu se frigă autoritățile, în detrimentul întreprinzătorilor mici. “

Corneliu Teofil Teaha spune că s-a aflat chiar personal în situația de a risca pierderea codului de TVA pentru toate firmele, fiind obligat să completeze declarația 088 doar din cauză că strada pe care își au sediul firmele sale a fost ridicată la rangul de Bulevard și a trebuit să schimbe adresa și certificatul de inmatriculare. O aberație, în opinia sa.

O altă problemă pe care antreprenorul și consultantul fiscal o anticipează este legată de schimbarea cadrului legal al muncii prestate de zilieri, prevăzută într-un proiect de act normativ, care ar aduce noi impozite pentru angajatori. Aceasta, mai ales în domenii economice care depind de munca zilierilor, cum ar fi HORECA sau industria construcțiilor.

“Eu speram că după efectele benefice pe care le-a avut scăderea TVA și a impozitului pe dividende, cei care decid legislația fiscală au învățat că impozite mai mici înseamnă încasări mai mari. Dacă pui impozite mai mari, noile măsuri vor duce la minus de încasări pentru cei care încasează taxe“, spune Teaha.

În opinia sa, justificarea celor de la Ministreul Muncii, care cred că astfel de reglementări vor reduce ponderea forței de muncă din economia gri nu se susțin. “Eu nu știu care e modul în care vor fi puse în practică aceste impozite, dar știu că piața muncii e supusă unor contribuții sociale foarte mari. Costurile colaterale ale forței de muncă în România sunt mari în raport cu alte state. Dacă se încearcă asemenea măsuri în zona muncii ziliere, presupun că cei de la Finanțe vor avea și ei nevoie să angajeze zilieri pentru că va fi nevoie de controale zilnice. La contracte de muncă pe perioadă nedeterminată ai un interval mare de timp în care poți controla dacă se respectă legea, la zilieri ai puțin timp. Orice încercare de a mări impozitarea suplimentar va duce la un eșec”, arată Teaha.

Soluțiile care ar avea rezultate mai bune pentru limitare economiei gri sunt măsuri “cu 180 de grade opuse acesteia“, spune omul de afaceri. “Nu te poți aștepta să aduci economia din zona gri în zona albă prin creșteri de taxe, ci dimpotrivă, prin scăderi de taxe. Spre exemplu, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% la generat încasări la buget în ultimul trimestru mai mari.Cunosc cazuri de clienți care s-au decis anul acesta să plătească dividende pentru că li s-a creat o asemenea facilitate, deși până acum nu au făcut-o“, arată Teaha.

În opinia sa, în prezent, fiscalitatea din România e totuși una tolerabilă. Problema în mediul economic Românesc nu e plata impozitelor, pentru că sunt mulți cei care își plătesc corect impozitele, cât modul în care sunt folosite de stat resursele obținute de stat din impozitarea agenților economici, unde este vorba de o risipă de bani.

Corneliu Teofil Teaha este asociat unic și administrator al societății TEAHA MANAGEMENT CONSULTING, societate cu capital integral românesc specializată în servicii de audit, consultanță fiscală și expertiză financiar-contabilă. Este, de asemenea, asociat majoritar al societății de brokeraj Teaha Asigurări, președinte al Cooperativei de Credit “Creditul Popular” și vicepreședinte al Patronatului Român.

VIDEO Principalele bătăi de cap cu noul Cod fiscal, semnalate de Corneliu Teofil Teaha la Profit LIVE

viewscnt
Afla mai multe despre
corneliu teofil teaha
codul fiscal
declaratia 088
tva
profit live