Pentru că suntem la final de an, vă rog să ne spuneți cum a arătat anul 2019 pentru societatea MDM Legal?
A fost un an bun, dar, fiind optimiști, considerăm că a fost mai puțin bun decât va fi 2020.
Care au fost principalele mandate primite de MDM Legal în aria de practică real-estate?
CITEȘTE ȘI GUEST WRITER | Mădălin Enache, Senior Partner, Enache Pirtea & Asociații: Veste bună pentru mediul de afaceri – Înalta Curte „dezleagă” mâinile lichidatoruluiPractica noastră de real estate s-a concentrat în principal pe proiecte în domeniul retail, agricultură, însă și pe proiecte rezidențiale. Am asistat clienți în legătură cu achiziția de terenuri pe care urmează să se dezvolte parcuri de retail, în diferite zone ale țării, în cooperare cu jucători-cheie din zona de supermarket-uri / hypermarket-uri. De asemenea, am asistat clienți care activează în domeniul agriculturii, în tranzacții complexe care au implicat atât achiziții imobiliare, cât și achiziții de părți sociale (combinații de „asset deals” și „share deals”), în vederea preluării și continuării activității unor ferme agricole din partea de sud a țării. În ceea ce privește practica din domeniul rezidențial, am continuat să acordăm asistență unor dezvoltatori imobiliari care au finalizat ansambluri rezidențiale în anii trecuți și care se află în stadiul de vânzare a unităților respective.
Cum vedeti piața de real-estate din România, respectiv evoluția acesteia în 2019 și ce perspective vedeți pentru 2020?
Conform analizelor publicate de consultanți specializați, numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere de la jumătatea anului 2019, după ce anterior se înregistrase o scădere. De asemenea, s-a înregistrat o creștere semnificativă în domeniul activității de construcții, în ceea ce privește volumul acestora. Aceeași tendință am observat-o și noi, în practica noastră, în special în ceea ce privește domeniul de retail, precum și în zona de agricultură, clienții fiind interesați în continuare de extinderea activităților în aceste arii.
Se prefigurează semnele unei noi crize în piața de real-estate?
Din semnalele de pe piață din momentul prezent, îndrăznim să avem optimismul să spunem că nu suntem în pragul unei noi crize, și avem încredere că tendința de creștere se va menține și în anul următor, cel puțin.
Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină avocații implicați în tranzacții real-estate?
Provocările sunt din cele mai diverse, de la partea de negociere a termenilor și condițiilor unei tranzacții, în special în cazul proiectelor complexe când se tratează cu mai mulți proprietari în vederea achiziției mai multor imobile, și până la partea de transpunere în formă juridică a înțelegerilor comerciale încheiate de client cu vânzătorul / vânzătorii. De asemenea, în practică ni s-a întâmplat să fie dificil să obținem documentația necesară pentru due diligence, având în vedere că uneori proprietarii nu sunt în posesia tuturor documentelor, uneori acestea se regăsesc în arhivele notarilor publici, iar alteori sunt necesare rectificări sau măsuri de precauție suplimentare pentru cumpărători, precum asigurările de titlu.
Cum vedeți colaborarea avocat – specialist în urbanism?
Am avut ocazia să colaborăm cu specialiști în urbanism, însă de regulă clienții noștri, având o practică extinsă și de lungă-durată în domeniul real estate, au deja colaborări directe cu experții din domeniul tehnic / de urbanism, iar intervențiile noastre se referă în principal la revizuirea și interpretarea prevederilor legislative în domeniu.
Este piața de avocatură din România conectată la marile tendințe globale din real-estate?
Suntem de părere că adaptarea la tendințele globale din real-estate trebuie să țină cont de particularitățile locale ale pieței din România. În special în ceea ce privește domeniul rezidențial, în România se preferă achiziția de locuințe (apartamente și/sau case), spre deosebire de alte state din Europa unde cetățenii preferă închirierea locuințelor. De asemenea, în domeniul agriculturii, în prezent piața este în curs de consolidare și încă există oportunități pentru investitori, ceea ce permite încă dezvoltarea practicii în acest domeniu.
Cum vedeți mixul avocatură – tehnologie? Care este opinia dumneavoastră în privința viitorului profesiei de avocat în contextul celei de-a patra revoluții industriale?
Într-o lume dominată de supercomputere, roboți inteligenți, mașini care se conduc singure și alte procese automatizate, profesia de avocat este într-o continuă schimbare, însă în niciun caz nu va dispărea. Factorul uman rămâne relevant și esențial, asistat de noile tehnologii, care permit o conectivitate sporită precum și o comunicare mai eficientă. Suntem de părere că legătura directă cu clientul este foarte importantă, iar avocații noștri se străduiesc constant să asigure și să îmbunătățească relațiile cu reprezentanții clienților noștri. Deși teleconferințele și emailul asigură o comunicare eficientă cu clienții, considerăm că și întâlnirile directe au un rol important în menținerea raportului client-avocat.
Ce planuri are societatea MDM Legal pentru anul 2020?
Pentru anul următor, avem în vedere consolidarea practicii noastre, atât din punctul de vedere al domeniilor de activitate, cât și din punctul de vedere al relației cu clienții, care așa cum am spus, este esențială pentru noi. De asemenea, intenționăm să creștem echipă de avocați, pentru a ne permite să ne extindem activitatea, atât în domeniile curente de practică, precum și în alte domenii.
Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief
Material Legal Marketing