INTERVIU Andreea Vlădăreanu, studentă la Drept: ,,Experiența de intern la JGV și Asociații mi-a dezvoltat pasiunea pentru dreptul comercial”

INTERVIU Andreea Vlădăreanu, studentă la Drept: ,,Experiența de intern la JGV și Asociații mi-a dezvoltat pasiunea pentru dreptul comercial”
scris 15 oct 2020

Cum ai descrie experiența de intern la JGV?

A fost prima dată pentru mine când am pășit într-un birou de avocatură. Dacă ar fi să descriu într-un singur cuvânt toată experiența, acel cuvânt ar fi „entuziasm”. Îmi amintesc și acum că una dintre întrebările de la interviu a fost „cum ai descrie o zi la birou?” și, la acel moment recunosc că m-a uimit faptul că nu aveam niciun răspuns pregătit, deși întrebarea este una perfect rezonabilă, trebuia să mă fi așteptat să o primesc. Părinții mei nu lucrează în domeniu, așa că nu aveam nici cea mai mică idee cum s-ar desfășura o astfel de zi din viața mea. Îmi amintesc și ce răspuns stângaci am încropit pe moment, din fericire experiența a fost mult diferită de ce îmi imaginam eu, iar asta mi-a sporit entuziasmul.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai frumoasă parte a fost să am pe cineva care să mă îndrume și care să se ocupe de mine de la început până la sfârșit. Domnișoara Aurelia Ciobanu mi-a fost mentor în această perioadă și îi mulțumesc enorm de mult pentru toată răbdarea de care a dat dovadă în relația cu mine. Colectivul este unul extrem de unit, cu toții au avut grijă să mă integreze și pe mine în activitățile lor, așa că în niciun moment nu m-am simțit nelalocul meu, din contră.

Cum ai făcut față responsabilităților?

Această experiență m-a ajutat să pun efectiv în practică toate cunoștințele pe care le-am dobândit în cei doi ani de facultate. Aici o să răspund și la cea de-a doua întrebare care mi-a fost adresată, și anume, având în vedere că sunt numai anul 2.

În primul rând, am rămas surprinsă de cât de mult m-au ajutat cunoștințele dobândite în cei doi ani de studiu. E drept că am lucrat și în domenii precum procedură civilă, procedură penală și drept comercial, arii pe care o să le aprofundez în facultate abia în anii următori, dar am descoperit și domenii absolut noi, pe care nu le studiem deloc în facultate, precum dreptul maritim. Cu toate acestea, multe dintre documentele pe care le-am redactat s-au folosit de cunoștințele pe care le-am dobândit în anul al doilea de facultate. Cu titlu de exemplu, am avut de redactat câteva notificări adresate unor societăți, notificări ce aveau ca obiect invocarea stării de forță majoră (nu din cauza pandemiei, ci din cauza secetei), astfel că am fost extrem de bucuroasă când le-am redactat, pentru că puteam în sfârșit să îmi înșir toate cunoștințele pe hârtie într-un mod organizat și cu alt scop decât cel de a obține o notă, cunoștințele mele aveau să fie utile clientului.

,,Un stagiu care mi-a permis să fiu creativă”

În al doilea rând, am rămas surprinsă de mine pentru cât de ușor am reușit să asimilez noțiuni noi, din domenii pe care nu le-am învățat până atunci. Pot spune că experiența aceasta de intern mi-a dezvoltat pasiunea pentru dreptul comercial, arie unde am avut șansa să lucrez de multe ori în cadrul acestei perioade. M-am familiarizat ușor cu noțiunile cu ajutorul avocaților Cătălin Vlad și Aurelia Ciobanu. Cei doi mentori mi-au răspuns tuturor întrebărilor pe care le aveam și mi-au pus la dispoziție diferite tratate și cursuri din care am putut să învăț. O astfel de situație a fost în momentul în care a trebuit să redactez o întâmpinare pentru o cerere de chemare în anularea unei hotărâri a adunării generale a asociaților. Nu numai că nu mai redactasem o întâmpinare până la acel moment, ci trebuia să redactez una folosindu-mă de cunoștințe pe care nu le posedam. Mi s-a pus la dispoziție tot ce am avut nevoie: modele de întâmpinări realizate de avocat Aurelia Ciobanu, cărți de specialitate pentru a studia dreptul comercial și, cel mai important, disponibilitatea tuturor pentru a le adresa întrebări. Deschiderea tuturor la întrebări m-a ajutat să trec peste orice fel de dificultăți de-a lungul stagiului și, cu puțină creativitate, cred că am redactat o întâmpinare destul de bună.

Cum arată o zi din viața unui intern la JGV?

Nicio zi nu seamănă cu alta, iar asta e cea mai frumoasă parte, pentru că în fiecare zi ești ținut în priză de altceva. Totuși, o să încerc să descriu una pentru a-mi răspunde mie la întrebarea care m-a pus în încurcătură la interviu. Primul lucru pe care îl făceam dimineața era să vin la birou – inițial m-am gândit că nu are rost să încep să-mi descriu ziua cu asta și că ar trebui să încep să vorbesc direct despre activități, însă mi-am amintit că în perioada actuală s-a normalizat lucrul de acasă, așa că, pentru mine, faptul că am venit fizic la birou în fiecare dimineață a fost un element extrem de important, întrucât mi-a oferit o perspectivă completă asupra activității obișnuite a unui avocat.

,,Am redactat documente juridice și am asistat la întâlniri cu clienții”

În continuare începe cea mai frumoasă parte: de-a lungul lunii de practică am avut numeroase activități, printre care redactarea de documente, asistarea la întâlnirile cu clienții, asistarea la judecată, dar și participarea la evenimentele colectivului, precum zile de naștere sau brunch-uri. Faptul că am redactat efectiv documente juridice folositoare societății de avocatură și clienților a fost una dintre cele mai provocatoare experiențe din parcursul meu profesional de până acum, dar și cea din care am învățat cel mai multe. Cel mai mult m-a ajutat faptul că am redactat documente diverse, nu am făcut același lucru de mai multe ori. Spre exemplu, am vorbit deja despre întâmpinarea la cererea în anularea hotărârii generale a asociaților, însă acesteia i-a urmat o întâmpinare la un apel pe o problemă complet diferită – răspunderea civilă. Acolo m-au ajutat cel mai mult cunoștințele pe care le-am dobândit în facultate la materia „Teoria Generală a Obligațiilor”.

După cum am spus, fiecare zi a fost diferită, așa că în alte zile am avut de redactat cereri de chemare în judecată pentru persoane vătămate în cauze penale, cereri de chemare în judecată pentru atragerea răspunderii administratorului, cereri de despăgubire adresate societăților de asigurări auto, cereri de constituire parte civilă în cadrul procesului penal. Pasiunea mea cea mai mare în cursul anului 2 a fost „Dreptul penal”, iar faptul că am avut șansa să iau contact cu persoane vătămate ce luau parte în procese penale, să le aud poveștile și să redactez documente care au impact asupra modului în care prejudiciul lor va fi compensat sau acoperit mi-a oferit o cu totul altă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat acest domeniu despre care, aparent, fiecare știe câte ceva, perspectivă mult diferită de cea a soluționării spețelor în cadrul mediului universitar.

,,Înveți să-ți dezvolți atât abilitățile profesionale, cât și pe cele relaționale”

Documentele mele preferate pe care le-am redactat au fost notificările, asta deoarece puteam să fiu mult mai creativă în combinarea diferitelor instituții juridice, folosindu-mă mai mult de prevederile contractuale și legale de care dispuneam și mai puțin de situația de fapt, întrucât aceea era doar premisa notificării, fiind oricum cunoscută de către ambele părți, și nu formează o parte consistentă în conținutul notificării. În redactarea notificărilor m-am folosit cel mai mult de cunoștințele de la facultate, am spus deja că am redactat o notificare privind forța majoră, dar am redactat notificări folosindu-mă multiple instituții studiate la materia Obligațiilor, precum plata, impreviziunea, acțiunea pauliană.

Alte activități au constat în realizarea de research-uri pentru clienți, traduceri, contracte, acte constitutive. Ceea ce m-a motivat în fiecare zi a fost faptul că la final, când plecam de la birou și mă îndreptam spre casă, știam că am învățat încă un lucru nou, îmbunătățindu-mi abilitățile și îmbogățindu-mi experiența.

Ce abilități crezi că trebuie să aibă un student/avocat stagiar ca să se descurce în profesie?

„În orice profesie juridică veți urma, aveți în vedere că nu veți lucra cu CNP-uri, ci cu destine”. Încă nu începusem oficial anul 1 când un profesor ne-a lăsat să reflectăm asupra acestei idei la o festivitate organizată pentru boboci. O bună cunoaștere a psihologiei umane cred că reprezintă un mare avantaj în această profesie, întrucât totul se rezumă la oameni – domeniu practicat de oameni pentru oameni.

Îmi place să cred că o persoană deschisă și adaptabilă nu are cum să nu reușească în această profesie, libertatea ce caracterizează profesia cere o persoană liberă de orice fel de prejudecăți, dispusă să iasă constant din zona sa de confort.

Ce arie de practică te-a surprins/impresionat/provocat?

Dreptul comercial m-a surprins, impresionat și provocat deopotrivă. Am spus deja că dreptul penal reprezintă pasiunea mea, însă acest stagiu de practică mi-a arătat cât de interesantă poate fi avocatura de business, care poate pune probleme la fel de interesante precum dreptul penal, uneori chiar împletindu-se.

Pot spune că acest domeniu m-a impresionat plăcut prin complexitatea sa. Surprinderea a venit ca urmare a faptului că nu am avut contact cu ramura de drept comercial până la momentul la care am început stagiul, astfel că toate sarcinile care au avut legătură cu acest domeniu au fost complet noi pentru mine. Totuși, asistând la primul curs de „Drept comercial” al anului trei, am rămas și mai surprinsă de faptul că puteam anticipa semnificația noțiunilor discutate, prin prisma faptului că le utilizasem deja practic, chiar dacă nu cunoșteam toate discuțiile purtate în literatura de specialitate cu privire la acele subiecte.

Acest domeniu m-a impresionat plăcut tocmai prin provocările pe care le pune. Cu cât analizezi mai mult problemele de drept comercial, cu atât descoperi că fiecare mutare poate schimba radical parcursul pe care l-ai anticipat, fapt ce te provoacă în mod constant să gândești „outside the box” când vine vorba să elaborezi o strategie și să o pui în practică.

,,Este responsabilitatea noastră să formăm profesioniștii de mâine”

 

Cătălin Vlad, managing partener JGV și Asociații

Aud des pe grupurile de avocați, dar și printre ceilalți profesioniști că ,,tinerii” nu mai sunt ca pe vremuri, că nu se mai învață, nu mai sunt motivați ca acum 20-30 de ani sau pe vremea când fiecare își terminase facultatea sau orice alte studii, părere de regula susținută de suficiente argumente, dar multe false.

Îmi pare rău să dezamăgesc pe cei care au aceasta părere, dar eu am fost extrem de plăcut impresionat de personalitatea și motivația acestor tineri. Interacțiunea mea cu studenții la Drept m-a făcut să îmi reconfirm încrederea în viitor în ceea ce privește pe de o parte nivelul lor de pregătire, dar și motivația de a învăța. Reamintesc scepticilor și celor care au nevoie de avocați profesioniști că este responsabilitatea noastră să le explicăm ce este util, ce nu este și cum să ajungă iubească ceea ce fac.

Nu ascund că în calitate de reprezentant al unei firme de avocatură sunt direct interesat ca după absolvire acești tineri să fie cât mai aproape de angajatul profesionist și pregătit de care unele firme au nevoie. Sunt dispus să fac ce trebuie în acest scop, chiar dacă majoritatea nu va ajunge niciodată sa lucreze pentru noi.

Am o satisfacție foarte mare când observ curiozitatea unui student de anul 2-3, ca Andreea, citind și înțelegând noțiuni de drept ce aparțin anilor superiori care tradițional sunt ,,interzise” studenților din primii anii. Cred că deține calitatea necesară pentru a fi un bun avocat peste doi ani. Spiritul ei de analiză o ajută atât în activitatea de research, cât și în cea de redactare în română și engleză, deși totul este datorat unui algoritm de gândire extrem de corect.

 

,,Îi învățăm pe studenți cum să își construiască apărările și să înțeleagă nevoile clientului’’ – Aurelia Ciobanu, junior associate JGV și Asociații

În interacțiunea cu studenții observ des faptul că în facultate învață să fie foarte axați pe teorie deși majoritatea profesorilor sunt la rândul lor practicieni, deseori avocați, ceea ce nu este un lucru rău, dar fără a interacționa cumva la cursuri/seminarii și cu cazuri practice înțelegerea finalității teoriei este defectuoasă.

Este important ca studenții, pe lângă partea teoretică și exemplele date la curs, să aibă contact și cu documente juridice precum: cereri de chemare în judecată, întâmpinări, adrese de la politie/parchet s.a. care sunt eminamente întruchipările fizice ale textelor de cod și lege.

În general, în momentul în care băncile facultăților ni se dă o speță încercăm să găsim rezolvarea ,,corectă”, existând deseori un adevăr absolut – acela al profesorului. În realitate, la momentul abordării situației de fapt, trebuie să învățăm să privim atât din perspectiva reclamantului cânt și din cea a paratului ori a inculpatului vs. persoana vătămată, spre exemplu, fără a încerca să ,,găsim soluția”, ci doar gândind apărări și/sau argumente de ambele părți.

Ceea ce facem noi la JGV și Asociații, este tocmai acest lucru. Îi învățăm pe studenți cum să abordeze un caz, să își construiască apărările și să înțeleagă nevoile clientului.

Este important ca ei să învețe să jongleze cu instituțiile de drept astfel încât să le poată pune în practică, și nu în ultimul rând, să-și construiască o cariera de succes.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
andreea vlădăreanu
jgv și asociații